שאלה לגבי תסמונת טורט

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

01/02/2002 | 22:50 | מאת: ערן

אני מחפש מישהו בעל מקצוע שמבין בזה ויכול לעזור לי.. האם לכל אחד שיש טיקים יש סוג של תסמונת טורט? יש לי טיקים במיוחד בלילה כשאני פוחד מהחושך. כשהייתי קטן אני זוכר שהיה לי רצון לקפוץ ולקווץ את השרירים. כיום במשך היום אין לי הרבה טיקים חוץ מקצת עוויתות בפנים. בלילה אני חייב לגעת בכל דבר מלא פעמים ואת הספרות של השעון אני חייב לחבר כל פעם ולהגיע למספר. זה נורא מכביד עליי, אני מנסה להחצין את זה כמה שיותר אבל מדי פעם אנשים שמים לב. כמו כן, לפעמים אני משמיע קולות שקטים מאוד, אבל חוץ מיזה אין לי טיקים ממש חזקים כמו לחקות מישהו או לקלל בפתאומיות. מישהו אולי יכול לעזור לי? האם התסמינים האלה מצביעים על תסמונת טורט ברורה? או אולי הטיקים הם תוצאה של מתח מהפחד שלי מהחושך???

02/02/2002 | 07:35 | מאת: נטע

ערן שלום, לפני תשובותיהם של המומחים כדאי שתקרא באתר על תסמונת טורט: http://www.tourettesyndrome.net/

02/02/2002 | 08:57 | מאת: ד"ר גידי רובינשטיין

שלום ערן, תסמונת טורט היא הפרעה עצבית הכוללת אכן הופעת "טיקים" מרובים ובלתי נשלטים. הטיקים יכולם להיות תנועתיים, בצורת תנועה פתאומית, חוזרת מהירה ובלתי נשלטת של הפנים, הידיים או הרגליים, אול קוליים בצורת השמעת קול בלתי רצוני כגון כחכוח, משיכה באף, יריקה ואף השמעת מילים מגונות. מגוון התסמינים רחב, הם אינם קבועים ומתחלפים עם הזמן. גם חומרתם משתנה מחולה לחולה ומתקופה לתקופה. הטיקים מתגברים כתוצאה ממתח ולחץ ופוחתים בתקופות רגיעה. בארץ 2-3 מתוך 1000 אנשים לוקים בתסמונת ותחילתה בילדות, בד"כ לפני גיל 15. מתיאורך לא נראה לי שאתה סובל מהתסמונת, אם כי מוטב שתיבדק אצל נוירולוג. מה שאתה מתאר נשמע לי הרבה יותר כהפרעה אובססיבית-קומפולסיבית המאופיינת ע"י הופעת הרהורים טורדים ומראות מעיקים לא-רצויים ופולשניים המלווים בד"כ בהתנהגויות כפייתיות המיועדות לנטרל את המחשבות או המראות הטורדים או למנוע אירוע או מצב מאיים. חלק מקבוצת התרופות מסוג SSRI כמו הפרוזאק, הפאבוקסיל והסרוקסאט, המקושרות בד"כ לטיפול בדיכאון, הוכחו כיעילות מאוד, במינונים גדולים יותר מאלה הנהוגים לטיפול בדיכאון, לטיפול בהפרעה אובססיבית-קומפולוסיבית. מומלץ מאוד לשלב את הטיפול התרופתי הנ"ל עם פסיכותרפיה הן לצורך התמודדות עם המחלה והן לשם התחקות אחר מקורותיה הסביבתיים, דבר העשוי להפחית את הצורך בתרופות בעתיד. גם עיצוב התנהגות וטיפול קוגניטיבי (ניסיון לשנות ולהגדיר מחדש את המחשבות הטורדניות) הוכחו כיעילים. יכול בהחלט להיות שטיקים מתגברים כתוצאה מפחד מחושך כמו מכל מצב לחץ אחר. בכל מקרה, הייתי ממליץ על אבחון אצל פסיכיאטר וטיפול תרופתי ב-SSRI משולב עם פסיכותרפיה. בהצלחה, ד"ר גידי רובינשטיין

02/02/2002 | 15:26 | מאת: דר' עמי אבני

ערן שלום השלבו של טיקים, טקסים כפייתיים וקולות מעלה חשד לתסומונת טורט ניתן להעזר בטפול אנא פנה להוועץ במפסיכאטר לגבי יתרונות וחסרונות טפול בברכה עמי

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית