בעיות זכרון

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

02/12/2000 | 03:43 | מאת: רון

שלום אנשים מה יכולה להיות סיבה לבעיות זכרון ומהו הפתרון לכך אם יש כזה? בעיתי היא שאני סטודנט וכשיש מבחנים אני לומד ממש לפני המבחן ועובר אותם בציונים ממוצעים ומעלה הבעיה היא שלא הרבה לאחר המבחן אני שוכח את רוב החומר. אודה לכם על תשובותיכם

02/12/2000 | 09:29 | מאת: ד"ר אורן קפלן

סביר להניח שלא מדובר בבעית זיכרון, כלומר לא ב"חומרה", אלא במה שנכנס ויוצא מהזיכרון. כדי לזכור צריך להפעיל אסטרטגיות נכונות של למידה וריכוז. כשל זיכרון נובע מכך שהחומר לא נלמד בצורה נכונה ואז הוא אחד מהשלושה: (1) לא קודד טוב לזיכרון (2) לא אוחסן טוב בזיכרון (3) לא ניתן לשליפה. כשאני מדבר על למידה נכונה אין כוונתי לכמות השעות שלמדת את החומר אלא לשיטה בה השתמשת באותן שעות לימודים. לדוגמא הדבר הפשוט ביותר - סטודנטים רבים לומדים בלילה של הבחינה עד השעות הקטנות של הבוקר כדי להספיק עוד כמה עמודים. זו למשל אחת הטעויות החמורות ביותר. מחקרי זיכרון מראים שבזמן השינה נערך תהליך של עיבוד חומר חדש וארגונו בזיכרון. נחקרים שלא ישנו שכחו חומר חדש שלמדו ונחקרים שישנו טוב זכרו יותר טוב. http://www.letstalk.co.il/artfam14.html ראה למשל יש שיטות ללמוד אסטרטגיות זכירה. נכתבו על כך עשרות ספרים. בעברית יש למשל את "סוד הזיכרון המצוין" (נדמה לי שזה שם הספר, תוכל לבדוק באתר סטימצקי בחיפוש תחת "זיכרון"). אבל... יתכן שהבעיה מגיע ממקום אחר. חרדת בחינות בעוצמה כזאת או אחרת יכולה לגרום לפגיעה בהשגים האקדמיים. במקרה כזה צריך לטפל בחרדה. עם זאת, מתגלה פעמים רבות שאנשים שסובלים מחרדת בחינות חסרים אסטרטגיות למידה טובות ושיפור בשיטות מוריד את החרדה. לסיכום, קשיי זיכרון היא אחת מהתופעות האנושיות הנפוצות ביותר ויש בהחלט שיטות יעילות להתמודד. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית