התקפי חרדה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

28/11/2000 | 17:46 | מאת: אילי

ד"ר פלד שלום ב! שמי אילי ואני בת 27 יש לי בעיה שמטרידה אותי מאוד , ואפילו הורסת לי את החיים. לפני כשלושה חודשיים הכל התחיל , הכרתי משהו שמאוד מצא חן בעיני בתקופה לא הכי טובה בחיי , הבחור פשוט שווה את ליבי , יום אחד ישבתי עם בת דודתי ועוד כמה חברות בבית ועישנו גראס , לקחתי רק שחטה והתחלתי לאכול הרבה (לשבוע לפני כן התחלתי דיאטה שלא כוללת הרבה אוכל) ותפאום הרגשתי לא טוב רציתי להקיא ולא היה לי אויר אז בת דודתי הכניסה אותי להתקלח והתחלתי לרעוד ולקבל דפיקות לב ורעד בידיים ואז נזכרתי בבן הדודה שלי שהתאבד וזה הגביר את הרעד וכל התופעות , בן הדודה שלי התאבד בעיקבות לקיחת 4 כדורי טריפים אשר שיגעו אותו הוא היה חולה במשך שנתיים ואז הוא פשוט התאבד. כשראיתי את בת דודתי נזכרתי בו ועברה מחשבה במוחי שרק לי לא יקרא אותו הדבר. למחרת הרגשתי טוב. (תמיד פחדתי מהגראס ) אחרי שבועיים עישנתי שוב בעיקבות זה שהרגשתי קצת רע עם הבחור שהכרתי ישבצי בבית לבד ועישנתי גראס רק שחטה והכל חזר על עצמו ההתקפות . מאז אני פעם בחודש מקבלת התקף ולא מפסיקה לחשוב על בן הדודה שלי שמתי לב שההתקפים מהתחילים בזה שקצת רע לי בחינה נפשית . אני מתנצלת על הסיפור הארוך, אני מאוד מאוד אשמח עם תעזור לי. אני ממש בדיכאון בגלל המצב

29/11/2000 | 11:35 | מאת: טלי וינברגר

אילי שלום רב, הבעיה בעישון גראס היא ההקצנה של מצבים נפשיים קיימים. ברגע שאת במצב רוח "טוב", את תרגישי "טוב" יותר אחרי עישון גראס. אולם אם יש לך תקופה מלחיצה או עם חרדות, עישון הגראס רק יקצין אותן ויחמיר אותן. נראה לי שכנראה זה מה שקרה גם אצלך. ברור שעליך להפסיק מיידית את עישון הגראס, ממילא הוא לא עושה לך טוב, אפילו לא "שאחטה" אחת. בנוסף, עליך להתייחס לחרדות שקיימות אצלך ולטפל בהן, להערכתי, טיפול פסיכותרפויטי עשוי לסייע לך להתמודד עם מה שקורה, ולעכל את מאורעות העבר (התאבדות בן הדוד וכד'). בגלל שאת לא מעידה על התקפים תכופים, אלא פעם בחודש, נראה לי שהטיפול הפסיכותרפויטי יהיה לך לעזר יותר מאשר טיפול תרופתי... אבל בכל מקרה כדאי לשמוע גם את דעתו של ד"ר פלד. בברכה, טלי פרידמן

29/11/2000 | 22:07 | מאת: ד"ר אורן קפלן

אילי שלום אני מצטרף להמלצותיה של טלי. כדאי לפנות לפחות לפגישת ייעוץ. בדבריך משתלבים מספר דברים: ההיכרות החדשה, הגראס, הזכרונות הקשים, התקפי החרדה ואולי דברים נוספים. נראה שזה איתות עבורך שצריך לפתור כמה שאלות אישיות, וכמובן, להיפתר מהסימפטומים הלא נעימים. אני מסכים עם טלי שתוכלי להיעזר בטיפול בשיחות. במידת הצורך ניתן לשלב לטיפול כזה מרכיבים ספציפיים להתמודדות עם התקפי החרדה. אפרט אותם. במידה והתקפי החרדה מתרחשים רק אחרי לקיחת גראס אין צורך בטיפול תרופתי – צריך, כמו שטלי ציינה, פשוט להפסיק לקחת. גראס יכול להיות סם תמים לכאורה אבל השפעתו במצבים מסויימים יכולה להיות שלילית ביותר. קיבלת יותר מסימן אחד להפסיק את השימוש. במידה והתקפי החרדה מתרחשים גם במצבים נוספים או שמתפתחים סימפטומים דיכאוניים יתכן ותזדקקי בכל זאת לתרופות. יש לבחון זאת במפגש עם המטפל שתבחרי. אגב, חלק מהבעיה עם התקפי חרדה שנוצרת גם חרדה מפני ההתקף הבא וזוהי בעיה משנית שגם איתה צריך להתמודד והיא לפעמים חמורה מהבעיה המקורית כי עלול להביא להסתגרות, דיכאון ופגיעה בדימוי ובבטחון העצמי. בכל מקרה ניתן לשלב גם שיטות טיפול נוספות להתמודדות עם החרדה שאינן תרופתיות: למידה של הרפיה עצמית, דמיון מודרך, היפנוזה, ביו-פידבק ועוד. ולסיום, אפשר לנסות ולהתמודד עם התקפי החרדה באופן מקומי ו"לשכוח מהעניין". אבל יש לי הרגשה מהאופן שהצגת את הדברים שגם אז תמשיכי לחוש מוטרדת. לעיתים התקף חרדה הוא דבר מקומי שבאמת צריך לחסל אותו ולחזור לשגרה. אולם לעיתים התקף חרדה הוא איתות שמשהו יותר רחב במערכת דורש התייחסות והתקף החרדה מכריח אותך להתמודד איתו. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית