קריטריונים לבחירת מטפל

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

26/11/2000 | 01:55 | מאת: לא החלטי

שלום לכולם לאחר התייעצות ארוכה עם עצמי וקצרה עם כותבי הפורום הזה החלטתי לגשת לטיפול מקצועי, שאלתי אם כן היא: על פי איזה קריטריונים אני צריך לבחור מטפל (ניסיון,תעודות,"כימיה") וגם איפה לחפש אותו? אני משער שהדרך הטובה ביותר היא לקבל המלצה על מישהו ספציפי אך אינני מכיר מטופלים בעבר ובהווה כך שאין לי המלצות על מטפל/ת כלשהי/א נכון לעכשיו אני מתכוון לחפש ב"דפי זהב", האם נכון לעשות זאת? אגב, אשמח לקבל המלצות ! תודה

26/11/2000 | 02:27 | מאת: ד"ר דרור גרין

שלום ל-ה, לא קל למצוא מטפל, ולפני שעושים זאת כדאי לדעת איזה סוג מטפל מחפשים. בישראל ישנם מספר סוגים של מטפלים: פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאלים קליניים, מטפלים באמנויות ופסיכותרפיסטים מגישות יחודיות. כל אחד מן הסוגים הנזכרים נזקק לסוג שונה של הכשרה, ועובר סוג שונה של התמחות. בינתיים קיים בישראל חוק הפסיכולוגים, החל אך ורק על הפסיכולוגים הקליניים ומגדיר את תפקידם, מחויבויותיהם והקוד האתי החל עליהם. מכאן נובע שרק מי שמוגדר כחוק כפסיכולוג קליני יכול לכנות עצמו בתואר זה. את כל שאר סוגי המטפלים אפשר לכנות בתואר 'פסיכותרפיסטים', שעליהם לא חל כל חוק לעת עתה. אין זאת אומרת שיכולתם המקצועית של הפסיכותרפיסטים נופלת מזו של הפסיכולוגים הקליניים, אלא שכדאי לבדוק את הכשרתם המקצועית ואת התעודות שהם מחזיקים בידם. היעדרו של חוק מאפשר לכל אדם לכנות עצמו בשם 'פסיכותרפיסט', ולכן כדאי להיות זהירים. אל כל סוגי הפסיכותרפיסטים ניתן לפנות באופן פרטי או דרך קופות-החולים או התחנות לבריאות הנפש של משרד-הבריאות. השירותים הממלכתיים זולים יותר מן הפרטיים, אך אינם מאפשרים בחירה במטפל מסוים. עלות הטיפול הפרטי 200-400 ש"ח לפגישה בת 50 דקות. קריטריון נוסף לבחירת מטפל הוא הגישה הטיפולית וסוג ההתמחות של כל מטפל. בעולם קיימות היום 300-400 גישות טיפוליות, וההבדלים ביניהן רבים. בישראל מתמחים רבים מן הפסיכולוגים הקליניים בגישה הדינמית, המבוססת על עקרונות הפסיכואנליזה. גם בגישה זו יש זרמים רבים ושונים זה מזה. כמו כן קיימים בישראל גם מטפלים בגישה היונגיאנית, מטפלים בגישה ההתנהגותית, מטפלים באמנות, בתנועה ובמוסיקה ועוד. גם כאשר אנחנו יודעים באיזה סוג מטפל אנו חפצים, ומהי הגישה הטיפולית שנראית לנו, קשה למצוא את המטפל הנכון. האם המלצה של מטופלים מעידה על טיבו של מטפל טוב? האם חבריו למקצוע יודעים כיצד הוא באמת פועל בשעת הטיפול? למעשה, קשה לדעת מראש איזה מטפל יתאים לנו. בשל עלותו הגבוהה של טיפול נפשי, והזמן הרב שיש להשקיע בו (בין מספר חודשים לשנה ויותר), אני ממליץ על לימוד מוקדם של הנושא, כמו קריאת ספר מבוא והתייעצות עם מספר אנשי מקצוע. כאשר תדע להגדיר את הבעיה המטרידה אותך, ואת המטפל אותו אתה מחפש, כדאי שתפנה לאיש מקצוע מוכר ותבקש ממנו להדריך אותך במציאת המטפל המתאים. ואם יש לך שאלות נוספות, אשמח להשיב. דרור גרין

26/11/2000 | 07:37 | מאת: ד"ר אבי פלד

> בתואר 'פסיכותרפיסטים', שעליהם לא חל כל חוק לעת עתה. אין זאת > אומרת שיכולתם המקצועית של הפסיכותרפיסטים נופלת מזו של > הפסיכולוגים הקליניים, אלא שכדאי לבדוק את הכשרתם המקצועית ואת > התעודות שהם מחזיקים בידם. היעדרו של חוק מאפשר לכל אדם לכנות > עצמו בשם 'פסיכותרפיסט', ולכן כדאי להיות זהירים. פסיכיאטרים כן קפופים לחוקי רישיון ופיקוח שם אין צורך להזהר המועצה המדעית דואדת לרמה מינימלית פסיכולוגים קלינים ועבדים סוציאלים גם נידרשים לרישיון מיקצועי אבל לומדים הרבה פחות מפסיכיאטרים אני מקווה שכבר הבנת שכדאי לך לפנות לאיש מדצוע - דהיינו פסיכיאטר

26/11/2000 | 07:34 | מאת: ד"ר אבי פלד

ראשית היית רוצה שיהיה זה אדם מיקצועי שיודע מה שהוא עושה לכן כדאי לפנות לפסיכיאטר פסיכיאטר מקבל הכשרה ברפואה ניורולוגיה פסיכולוגיה ופסיכוטראפיה הוא היחידי בין אנשי המקצוע בתחום שלומד את כל - ואני מדגיש כל - התחומים במיקצוע חס וחלילה התלונות והסימפטומים נובעים ממחלה גופנית כמו סרטן - הוא יהיה היחידי שיוכל לעלות על זה ולא לפספס גורם קטלני לסימפטומים נפשיים כיביכול פסיכיאטר עובר בית-ספר לפסיכוטראפיה ומטפל גם בשיחות - יתרה מכך הוא יכול ביעילות לאבחן אבחנה מבדלת בין הצורך בטיפול בשיחות וטיפול בתרופות או שילוב בינהם רק פסיכיאטר יכול לתת טיפול משולב פסיכולוג לא יודע ולא יכול לתת תרופות - הוא גם לא תמיד יצליח לאבחן גורם גופני לתסמונת נפשית בקיצור פניה לכל איש מקצוע פרט לפסיכיאטר תהיה פחות יעילה ופחות מקצועית על תתעה ותחשוב כמו שמנסים להציג זאת כאילו כל אחד בתחומו - פסיכולוג בשיחות ופסיכיאטר בתרופות אני פסיכיאטר ואני מדריך פסיכולוגים בפסיכוטראפיה ויש הרבה פסיכיאטרים פסיכוטראפיסטים טובים שגם יכולים לעשות כל האיבחונים והטיפולים האחרים

26/11/2000 | 09:14 | מאת: אופיר

אבל לא כל הפסיכאטרים כאלה "מושלמים". קודם כל,התחלה טובה היא,שלא כל הפסיכאטרים הם פסיכוטרפיסטים!!!!!! אני דיברתי דרך האינטרנט עם המון פסיכוטרפיסטים ו פסיכיאטרים מארץ,ובעיקר מחול ואני יכול להגיד לך,שכש מדובר בידע על פסיכולגיה,הפסיכוטרפיסטים עוברים בגדול את הפסיכאטרים (החל מ"תאוריות" כמו תאורית האינסטינקטים של פרויד,וכלה ביחסי אוביקט של מלאני קליין),שלא לדבר על "גישה" אני לא חושב שלפסיכאטר בלי שום הכשרה פסיכוטרפיסטית מותר לטפל,אני אומנם לא בעל מיקצוע,ולא מבין גדול, אבל אני כן קורא ספקים על....,ואני כן מנסה להבין את... ודבר אחד שאני הבנתי,שבפסיכוטרפיה יש "הרבה" דקויות (דוגמא מאוד טובה היא הספר "מישחק ומציאות" של ויניקוט),שאדם שלא הוכשר להבין,ולנתח את הדקויות לא יכוכל לטפל וכמו שפסיכוטרפיסט לא יכול לזהות בעיה נפשית כתוצאה מהפרעה גופנית,כך גם פסיכאטר לא יכול לאבחן בעיה פסיכאטרית כתוצאה מהפרעה נפשית אם "הנס הקטן" היה מגיע עליך לטיפול,מה היית עושה ? צמה שאני כן יודע על הנס הקטן,שהוא נירפא מהנורוזות שלו בלי תרופות,ואני כן בטוח ב 100% שזמן "הריפוי" שלו כיום היה קטן בצורה משמעותית,(ביגלל כל התגליות בתחום הפסיכוטרפיה) לכל מי שקור את הודעה הזאת,אני חייב להדגיש,שאני לא בעל מיקצוע בתחום של הטיפול הנפשי (אני לא פסיכאטר\פסיכולג\פסיכוטרפיסט\עו"ס),מה שישי לי זה תיכנון להיות פסיכאטר-פסיכוטרפיסט בעתיד. אופיר

27/11/2000 | 01:30 | מאת: ד"ר דרור גרין

ד"ר פלד היקר, עם כל הערכתי למקצוע הפסיכיאטריה, יש להיזהר מהפנייה גורפת של מטופלים. בניגוד לטענתך, לא כל הפסיכיאטרים עוברים השתלמות בפסיכותרפיה, והשתלמות זו קצרה ושטחית בהרבה מזו של פסיכולוגים קליניים. אני פסיכותרפיסט, ואני מלמד פסיכיאטרים בבית-ספר לפסיכותרפיה. זוהי העשרה מקצועית, אך לא התמחות המקבילה ללימודים הנדרשים מפסיכותרפיסט מומחה. בידידות, דרור גרין

26/11/2000 | 12:28 | מאת: ד"ר אורן קפלן

למעשה, תשובה ישירה על שאלתך כבר קיבלת על ידי עמיתי לפורום בהודעות הקודמות. האופי שהדיון קיבל, כמו גם דיונים קודמים בפורום הזה, ממחיש לך שבתחום הטיפולי יש גישות שונות שלעיתים אף פוסלות אחת את השניה. אפילו באותו תחום יש לעיתים ויכוחים נוקבים לגבי הטיפול הנכון. למשל בתחום הפסיכולוגיה מצוי ויכוח רב שנים בין תומכי הגישה הדינמית לתומכי הגישה הקוגניטיבית או ההתנהגותית. מחקרים לא הצליחו מעולם להכריע שאחת השיטות טובה יותר, ואגב, אחת ההשערות שקיימות לאחרונה שזו כלל לא הגישה התיאורטית אלא יכולתו של המטפל עצמו להשתמש בשיטה הטיפולית שהוא בחר. ד"ר פלד סבור שהפניה ההגיונית ביותר היא לפסיכיאטר כיוון שהוא משמש גם כרופא וגם כפסיכותרפיסט וכיוון שלמד שנים רבות את המקצוע. אין לי כל כוונה להתעמת עם טענות אלה. אני מעריך ומוכיר את מקצוע הפסיכיאטריה כמו גם פסיכיאטרים רבים שאמונים עלי כאנשי מקצוע מעולים. עם זאת יש בדברים של ד"ר פלד נימה מסוימת של אידאליזציה לתחומו (וזה טבעי) כמו גם דאבלואציה של תחומי התמחות אחרים. אין ספק שכשצריך תרופות נחוץ רופא. כפסיכולוג אני פועל בשיתוף פעולה עם פסיכיאטרים במקרה ונחוצה התערבות תרופתית. אולם לגבי יכולתם המקצועית של אנשי מקצוע שונים בפסיכותרפיה ובאבחון פסיכולוגי אני חולק על ד"ר פלד במפורש, הן על העובדות עצמן, והן על הגישה הכללית. מבחינה עובדתית, כמות ההכשרה המקצועית שמקבלים רוב הפסיכיאטרים בפסיכותרפיה (טיפול דרך שיחות שאינו תרופתי) אינה עולה על זו שמקבלים מטפלים מוסמכים מתחומים נוספים, ואני מתרשם שפעמים לא מעטות היא אף נמוכה יותר. שנות ההכשרה הרבות של הרופאים מוקדשות רובן לטיפול הרפואי הקונבנציונלי ולא לפסיכותרפיה. הדבר כמובן משתנה מאדם לאדם ובהתאם לניסיון והכשרה אישיים. תמיד ישנם אנשים המצטיינים ולומדים יותר ואז יכולתם המקצועית משתפרת. זה נכון לכל תחום. בנוסף, יש תחומים ייחודיים למקצועות מסויימים. למשל, פסיכולוגים מבצעים איבחונים בשיטות ייחודיות. לדוגמא, כאשר אדם עומד בפני מבחני מיון לעבודה, לגיוס, לכשירות לרישיון נהיגה ועוד, הוא נדרש לעבור מבחנים אצל פסיכולוג מומחה ולא אצל פסיכיאטר. כך גם לגבי איבחון ילדים בבתי ספר, איבחון הפרעות קוגניטיביות מסוימות בשיקום ועוד. באותו אופן, כשנדרשת התערבות בקהילה ובמשפחה מופעלים לרוב עובדים סוציאליים ולא אנשי מקצוע מתחומי טיפול אחרים. אני חושש שהויכוח על גאוות היחידה של כל אחד ממומחי הפורום הזה (ואני בתוכם) לא יוסיף לבלבול שעימו הגעת לדיון הזה . לכן אולי עדיף לתת לך מקור נוסף להתלבטויות. פנה לכתובת האינטרנט הבאה המספקת אינפורמציה רבה ואמינה בעברית על תחום הטיפול: http://www.therapy-guide.com/welcome.htm בברכה ד"ר אורן קפלן

26/11/2000 | 13:53 | מאת: רינה

שלום לך, אם תעיין קמעה באתר, תמצא אותי שם מתלבטת ומתייעצת במס' דברים. בכל מקרה, מנסיוני המועט בטיפול אני ממליצה לך בחום רב לפנות למטפל שלי, דר' אילן דיאמנט מרעננה - פסיכולוג קליני מומחה. מס' הטל' שלו: 7716088 - 09. לפי דעתי בטרם תקבע עימו פגישה, תשוחח עימו מעט בכדי שתוכל לבדוק ולראות אם הוא מתאים להלך רוחך (יתכן כי הוא מתאים להיות המטפל שלי - אך לא הבכרח יתאים לך). בהצלחה, רינה

27/11/2000 | 17:21 | מאת: ד"ר אבי פלד

כאמור - מומלץ פסיכיאטר (ראה מעלה)

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית