תלות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

20/11/2000 | 16:06 | מאת: רינה

דר' אורן שלום, התחלתי טיפול לפני כחודשיים (סה"כ כ- 8 מפגשים) וקיימת בי תחושת תלות מסויימת לגבי המפגשים השבועיים מכל המשתמע מכך. יתרה מזאת, כאשר אני נמצאת כבר בפגישה, אני מנסה לחשוב על הבאה אחריה, על מועדה ותכנייה. מפחידה אותי המחשבה על התלות המתפתחת אצלי לאותן הפגישות, שהרי בשלב כלשהו האם יתכן כי אגיע "לטיפול" רק בכדי לשוחח עם אותו יועץ, או שמא באמת בכדי לפתור בעיה כלשהי? בנוסף לכך, דעתו של המטפל החלה להיות לי חשובה (דבר שעד כה לא חשתי בזמן השיחות שלנו) והשאלה הנשאלת הינה ממה נובעת למעשה תחושה זו? האם יתכן שאני מפתחת כלפיו רגשות כלשהם? שיתפתי את המטפל בחששותי מתלות זו (כמובן, שלא בפירוט רב כפי שעשיתי כאן) והוא ציין כי נצטרך לדבר על כך בפגישתנו הבאה וכאן עולה שאלה נוספת, האם התחושה ש- 50 דקות אינם מספיקים לי לכל מפגש הינה נורמלית? האם ניתן לדעתך להכפיל את הזמן במפגש אחד? אודה לך על תשובתך בנוגע.

20/11/2000 | 23:19 | מאת: ד"ר אורן קפלן

רינה שלום בתחילת ימי הפסיכולוגיה היה נהוג להתייחס לקשר שנוצר בין המטפל למטופל כנושא שאינו שייך לטיפול. היה מקובל לראות בתחושות הדדיות שעלולות להתעורר בחדר הטיפולים כמשהו שלילי שעלול לקלקל ולהפריע למהלכו התקין של הטיפול. עם השנים הסתבר שהקשר ההדדי בין המטפל למטופל יכול להיות משמעותי ביותר לטיפול. בסופו של דבר זהו מפגש המייצג מפגשים שיכולים להתרחש גם בסביבה החיצונית ולכן ניתן ללמוד ממנו דברים חשובים. ניקח לדוגמא את נושא התלות שאת חוששת לפתח. לכל אדם יחס שונה ורגישות שונה לתלות. הייתי בודק איתך למשל האם החשש מתלות במטפל אינו מוכר לך גם ממקומות ומערכות יחסים אחרות בחייך. בשורה התחתונה, כל השאלות ששאלת לגבי תלות, רגשות, תחושת חוסר הזמן, הם חומרים רלוונטיים מאוד לעבודה הטיפולית ואני ממליץ לך להתייחס אליהם ככאלה ולכן להביא אותם ולחלוק אותם באופן מלא עם המטפל. אין לשאלות הללו תשובה אחת המתאימה לכולם וסביר להניח שאת התשובה המתאימה ביותר לך תוכלי למצוא בטיפול עצמו. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית