התקפי חרדה - איך אפשר לצאת מזה?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

30/08/2001 | 15:47 | מאת: קרן

אני חושבת שאני סובלת מהתקפי חרדה - סחרחורות, הזעה בכפות רגליים וידיים, בחילה, אוזניים סתומות. זה מופיע בפתאומיות, בכל מצב, מבלי שאני אחשוב על משהו מטריד או מפחיד - זה פשוט מופיע פתאום. הבעיה היא שפיתחתי כבר פחד מהדבר עצמו - שאני אקבל התקף - ואני חוששת ללכת למקומות. היו לי כבר התקפים מהסוג הזה בעבר אבל בזמן האחרון זה קורה לי כמעט כל יום. איך אני יכולה להשתחרר מזה? אני לא מודעת לשום דבר בחיי שמציק לי עד כדי כך, שזה יכול לגרום לי לכאלו חרדות. אולי זה משהו בתת-מודע? עשיתי אפילו בדיקות רפואיות - אבל אני בריאה לגמרי. ביום שישי זה היה כ"כ נורא שהזעיקו בגללי אמבולנס.

לקריאה נוספת והעמקה
30/08/2001 | 16:39 | מאת: דנה ממיקי

דנה שלום. גם אני לעיתים סובלת מאותם התקפים כמו שאת מתארת כבר 5 שנים, רק אני לא מזיעה כשזה קורה. תראי אני לא אשת מקצוע או משהו אבל בגלל שגם לי יש את זה רציתי להגיב לתת לך עיצה. קודם כל תירגעי, לא מתים מחרדות לא קורה כלום מהם - רק הפחד באותו רגעים את בטח כמוני חשובת : זהו סוף העולם בדרך כלל חרדה מגיעה ממחשבה רעה, דאגה, או בתת מודע הנפש זוכרת מיקרה רע. כשציינת שאת פוחדת וחושבת כאילו את מזמינה את החרדה. זה לא טוב לחשוב מתי זה יגיע? מה יקרה אם זה יגיע. אני בטוחה שהפחד שלך גורם לחרדה להגי עלפני שהיר בכלל רצתה תהציק שוב. דנה-אני באמת מבינה אותך ושוב תסירי את המחשבות הרעות ותוציאי כל דאגה- חישבי שזה לא יקרה, וכשזה מגיע תנסי להירגע, הריי מה כבר יכול לקרות לא נמות מזה תנסי אולי טראפיה , תצאי לנשום אויר ורק מחשבות חיוביות את תראי שזה עובר. ובכל אופן זו רק עיצה - גשי לרופא מישפחה ספרי לו על כך. רק אל תשכחי תירגעי ואל תזמיני את החרדה במחשבות ,את לא הראשונה , ואל האחרונה - יודעת? חציח עולם סובל מחרדות תלוי איך את לוקחת את זה . מקווה שתרגיגשי רק טוב קחי את העיצה שלי ש- טיפ קטן לאחת שסובלת מזה 5 שנים היום כשאני גם בשיא חרדה יכולים לא להרגיש עלי, כי לאט לאט עם הזמן את לומדת איך להתמודד. תהתראות -- ממיקי.

30/08/2001 | 19:50 | מאת: קרן

תודה על התשובה. לקחת באיזה שהוא שלב כדורים? או היית בטיפול? כמה אנשים כבר הציעו לי לגשת לפסיכיאטר אבל יש לי קצת רתיעה מזה.

30/08/2001 | 17:29 | מאת: דר' עמי אבני

קרן שלום האפשרויות פסיכותרפיה וטפול תרופתי (פרוזק ותרופות דומות לו ) במקביל לברור רפואי (לרוב תקין ) אנא פנה לפסיכיאטר בהצלחה עמי

30/08/2001 | 19:58 | מאת: קרן

ברור רפואי אכן העלה שהכל תקין. האם התופעות יכולות לחלוף מעצמן (אולי אוטוסוגסטיה)? טיפול פסיכיאטרי נשקל כבר זמן מה אולם התרופות מרתיעות אותי - חשש לתלות או תופעות לוואי. יש בזה משהו?

30/08/2001 | 20:23 | מאת: ד"ר אורן קפלן

קרן שלום אצטט כאן את תשובתי בנושא בעבר שכן הוא עלה מספר פעמים בפורום. ישנן גישות שונות להבנה וטיפול בחרדה. באופן כללי ישנן שתי גישות פסיכולוגיות ואחת תרופתית. כיוון חשיבה אחד הוא שהתקפי חרדה הם סימפטום המאותת על בעיה פסיכולוגית עמוקה יותר, כך שאין טעם להסיר רק את הסימפטום מאחר והבעיה האמיתית תישאר ורק תחליף צורה. נוקטי עמדה זו סבורים שיש צורך בטיפול פסיכולוגי ארוך טווח ומעמיק כדי להגיע לשורש הבעיה ורק אז התקפי החרדה יעלמו. כלומר, החרדה נובעת מגורמים רגשיים לא מודעים שיש לעבדם בטיפול. גישה פסיכולוגית אחרת טוענת שאין בהכרח קשר בין הדברים: יתכן שישנה בעיה פסיכולוגית כלשהי ואולי רצוי לטפל בה, אבל היא אינה דווקא קשורה לסימפטומים של התקפי החרדה. גישה זו טוענת שניתן להתגבר על התקפי החרדה בטיפול קוגניטיבי ממוקד וקצר מועד ולשפר על ידי כך את איכות החיים. הגישה גורסת שבלא קשר לגורמים המקוריים שגרמו להתקף, ניתן ללמד את הגוף והנפש שיטות להרגעה עצמית והגברת שליטה עצמית שיביאו לפחות חשש מההתקף וירידה בהסתברות להתרחשות ההתקף. גישה זו נעזרת בטכניקות טיפוליות של הרפיה, דמיון מודרך, היפנוזה, ועוד, זאת כאמצעים להעצמת השפעתו של הטיפול הקוגניטיבי. גם הגישה התרופתית אינה מניחה בהכרח הנחות לגבי סיבות התופעה אלא יוצאת מנקודת הנחה שמסיבה כזאת או אחרת נוצר חוסר איזון כלשהו שניתן לתקנו באמצעות תרופות. באופן אישי אני דוגל בשילוב שיטות הטיפול השונות. למשל, פעמים רבות נוקטים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי אך גם שם חשובה ההבנה העמוקה והדינמית של הנפש. באותו אופן, שילוב של טיפול בפסיכותרפיה עם טיפול תרופתי במקרה של התקפי חרדה יכול לעיתים להיות יעיל יותר מכל אחת מהשיטות בנפרד. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית