קצת על "דחק"

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

24/08/2001 | 21:45 | מאת: ד"ר אבי פלד

דחק דחק הוא מושג מפיסיקה. Grinker & Spigel הם שני חוקרים שהשתמשו במונך לראשונה במובן הפסיכולוגי שלו. מהפיסיקה דחק הוא כוח חיצוני המופעל על גוף (כוח מכאני, כימי, טרמי). השימוש במונח דחק בפסיכולוגיה נעשה ב-3 מובנים עיקריים 1גורם מאיים ומסכן חיצוני לגוףHolms&Rahe בנו טבלה של גורמי דחק בחיי בני אדם Life-Events Scale 2תגובה פנימית פיסיולוגית של האורגאניזם לנוכח דרישות חיצוניות. Seley הגדיר את הדחק ככל אירועה המעורר תגובה (מוביליזציה) של האורגאניזם. הוא התרכז בשינויים ההורמונאלים המופיעים לנוכח סטרסורים שונים כגון טמ"פ, רעב, וכו.. המודל שתאר כלל מספר שלבים: 1) גירויי 2) הלם ועוררות סימפטאטית 3) הלם נגדי עם עוררות המערכת הסטיואידית 4) התנגדות 3כיחסי גומלין בין אופי ועוצמת הפרטורבציה של הדחק לבין משאבי האורגניזם לשמר על יציבות ואיזון. המודל של גירויי ותגובה שימש לגישה זאת.Lazarus בנה גישה פסיכולוגית למודל זה: 1) תפיסת משמעות הגירוי 2) הערכה ראשונית 3) גיוס משאבי התמודדות פסיכולוגים 4) ארגון והסתגלות לגירויי משבר Crises המודל המקובל הוא המודל השלישי, של שיווי משקל בין דחק למשאבים. הקליניקה הפסיכיאטרית נתפסת כתוצאה של התערערות הארגון הפסיכולוגי. דחק כתופעה חיובית אריקסון תאר את מעגל החיים כסדרה של משברים אופייניים. בהתפתחות תקינה כל משבר נפתר באופן חיובי ע"י הסגת רמת ארגון גבוהה יותר של ההתפתחות הפסיכולוגית. פתרונות כשלים יגרמו, לדעתו, להפרעה באישיות. דחק מוכר כגורם חיובי המעורר לפעולה ולמידה תופעה מכרת כעקומת התפקוד ביחס לדחק דחק בפסיכיאטרייה כאשר דנים בדחק יש להתייחס לתסמונות הפסיכיאטריות הבאות: (דגש עובר מהדחק לאורגניזם) 1PTSDהדגש על עוצמת הדחק, הסטרס מתואר בעוצמה שהיא מעבר לחוויה היום-יומית של האדם וצפויה לגרום לסימפטומים קלינים גם אצל מי שיציב בנפשו 2Adjustment Dis’הדחק שייך לכל אותם מתחים שאתם אנשים בד"כ מתמודדים, לא יותר קשים מהחוויה היום יומית. מדוע שאחד יפתח תסמונת קלינית בעוד אחר לא ? בבדיקה מגלים אישיות חלשה מפרעת המתקשה להתמודד גם עם דחק יום-יומי רגיל. 3Psychosomaticהדגש כאן הוא על תגובת האורגאניזם, דהיינו על הגורמים המתווכים בין הדחק לתגובת הגוף. 1 ) מערכת העצבים האוטונומית: התקפי לב, אישיות סוג A וכו.. 2 ) הורמונים פפטידים: ניורוהורמונים עלולים להשתתף במגוון הפרעות נפשיות 3 ) מערכת החיסון: נחלשת בדחק מאפשרת מחלות זיהומיות סרטן 4Adolf Meyerהאמין הכל המחלות הנפשיות מבטאות צורה זאת-או-אחרת של תגובה לדחק. הפסיכיאטרייה לפי הגישה הנ"ל קיבלה את המונחים של "פסיכוזה תגובתית," "דכאון תגובתי," וכו... התערבות במשבר Crises-Intervention הטיפול במשבר בנוי על המודל המתואר מעלה. ההנחה הבסיסית היא שבשלב הקריטי של הערעור באיזון הנפשי נתן לעודד את גיוס מנגנוני ההתמודדות באפן שיאפשר פתרון מצלח של המשבר שיתאפיין בהעלמות הסמפטומים הקלינים ורכישת רמת ארגון נפשית טובה יותר. לפיכך הטיפול הוא: 1 ) קצר2 עד 5 פגישות 2 ) מיידיקרוב ככל שניתן למשבר, דהיינו לזמן תחילתהערעור 3 ) ממוקדממוקד במשבר עצמו, לא עוסק בתחומים נפשיים אחרים 4 ) גמישטכניקות ומשך הטיפול גמישים, (ראה בהמשך) טכניקות: 1 . הורדת חרדה (גם עם יש צורך להשתמש בתכשירים פסיכוטרופים מרגיעים) יצירת קשר טיפולי 2 . להיעזר במניפולציה של הסביבה, לדוגמה, ניתוק המטופל מגורם הדחק ע"י אשפוז קצר למנוחה 3 . גיוס מנגנוני התמודדות יעילים ע"י עידוד, יעוץ, תמיכה, שיקוף ההתמודדות היעילה, עזרה בטכניקות קוגניטיביות 4 . מניעת רגרסיה והחמרה בקליניקה ע"י שיקוף המנגנונים הלא יעלים הקשורים להופעה של סימפטומים

25/08/2001 | 11:01 | מאת: נועה

כתבתך הייתה מעניינת מאוד. אולם אני חייבת לומר שכמי שעברה תקופה של חרדות קשות (בין השאר בעקבות PTSD) וכיום מטופלת בסרוקטס, נבהלתי מאוד מדבריך על כך שתקופת דחק עלולה להוביל להתפתחות של סרטן. בשנים האחרונות הולך וגובר אצלי פחד נוראי מסרטן, ותמיד אני מפחדת שעצם הפחד המשתק הזה יביא עלי חו"ח את המחלה הנוראית. (החרדות שלי לא היו קשורות לנושא של מחלות, זהו פשוט פחד או חרדה נלווית, פחד מן ההשפעות של החרדה). כעת מצבי טוב יותר בעקבות השימוש בסרוקסט והטיפול הפסיכולוגי, אבל בכל-זאת אני רוצה לשאול - מה אני יכולה לעשות כדי להמנע מלהביא על עצמי מחלה נוראית שכזו? אני יודעת שהשאלה היא טיפשית משום שאין עליה תשובה, אבל בכל-זאת - הפחד הזה שוב משתק אותי...

25/08/2001 | 15:45 | מאת: adi

נועה, תחשבי חיובי. מה שהוא ניסה לומר, שמה שקורה לגוף משפיע על הנפש וכן להיפך. נראה לי שמחשבה חיובית תעזור לך. עדי

26/08/2001 | 14:08 | מאת: ליבנת

לפסיכאטר היועץ! ערכתי מחקר לפני זמן קצר על מצבי דחק, גילתי שבקרב בנות ישנם מצבי דחק גבוההים יותר כתוצאה משינויים (כגון: לידה, חתונה, קידום בעבודה), כפי שאת שם לב מצבים אליה בבחינת מצב דחק חיובי ואילו הבנים נלחצו יותר ממצבי דחק שלילים :מוות, פיטורים וכדומה. ממה לדעתך נובע פילוג זה והאם יש לזה הסבר פסיכאטרי? מקווה לתשובה מהירה ליבנת

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית