ניצול לרעה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

28/07/2001 | 01:06 | מאת: חברה מודאגת

יש לי חברה שעברה טפול של מספר שנים עם פסיכולוג. לאחר שהתגרשה, הוא יצר איתה קשר, הם הפכו לזוג, ואף נולד להם ילד משותף. היום הוא נטש אותה, ועבר להתגורר עם בת זוגו החדשה, גם היא מטופלת שלו. ידוע לי לפחות על רומן אחד נוסף שהיה לו עם מטופלת. במהלך תהליך הפרידה, הוא משתמש נגדה בכל הידוע לו על בעיותיה הרגשיות, וגורם לה להדרדרות חמורה במצבה הנפשי, והגופני (אנורקסיה). הוא מאיים לקחת ממנה את הילד המשותף במידה ולא תסכים לתביעותיו הכספיות, בטענה של חוסר שפיות, וטוען שמאחר והוא מכיר את כל המימסד הפסיכולוגי והפסיכיאטרי, לא תהיה לו כל בעיה לעשות זאת. היא נמצאת במילכוד נורא, ולא יודעת כיצד להתמודד עם המצב. האם מישהו יכול לתת עצה מה ניתן לעשות במצב כזה?

28/07/2001 | 01:08 | מאת: ליאורה

בן.....!!!!!

28/07/2001 | 01:32 | מאת: ד"ר אורן קפלן

לחברה שלום נשמע שיש לך סיבה טובה להיות מודאגת. מה שאת מספרת הוא חמור ביותר הן ברמה האתית והן ברמה החוקית. חברתך זקוקה לתמיכה מתאימה כדי להתמודד עם המצב. לכאורה אותו פסיכולוג עשה ועושה מספר פעולות פליליות כך שניתן לערב גם את מוסדות החוק בעניין. כמו כן יש וועדת אתיקה בעלת סמכויות נרחבות במועצת הפסיכולוגים שהיא הגוף המפקח על פעולותיהם של הפסיכולוגים. מאחר וכל הדברים הללו דורשים כוחות נפשיים יתכן שכדאי לפנות לגורם מקצועי משפטי דווקא שיוכל להנחות. למשל בנעמ"ת, אין לי ספק שיהיו מוכנים להנחות ולהוביל אותה בדרך הנכונה. אם אכן העובדות שאת מציינת נכונות, כלומר שלמעשה מדובר בפסיכולוג עם נטיות סדרתיות להיכרות רומנטית עם מטופלותיו, אני חושב שחשוב לשים לדבר סוף ולהביא לשלילת רשיונו. הייתי בכל זאת נזהר בדבר אחד. אם מדובר בהליך גירושין סוער לעיתים קורים בו דברים קשים ולא תמיד הוגנים משני הצדדים. חשוב לוודא שאכן תיאורך נכון ושאין מדובר בחומר בעירה הנובע מאינטרסים של הליך הגירושין. במידה ואת משוכנעת שהדברים נכונים הדאגה צריכה להיות של אותו פסיכולוג ולא של חברתך. עומדים לרשותה כלים רבים כדי להתמודד עם המצב. בברכה ד"ר אורן קפלן

28/07/2001 | 10:20 | מאת: חברה מודאגת

אין הליך משפטי כלל. אנו מנסים לטפל בנושא ולגרום למנוצלת לנקוט בצעדים כלשהם.

28/07/2001 | 07:18 | מאת: ד"ר יוסי אברהם

שלום רב, אני מצטרף לד"ר אורן קפלן: אם הסיפור אינו חלק ממניפולציה של מאבקי גרושין, דהיינו בר תעוד ע"י עובדות שניתנות להצגה בפני גוף שלישי - רצוי לפנות לועדת האתיקה של הסתדרות הפסיכולוגים, ולמצות את הברור גם בהליך המשפטי. דרך צליחה, ד"ר יוסי אברהם

28/07/2001 | 09:37 | מאת: ד"ר דרור גרין

חברה יקרה, מה שאת מתארת חמור ביותר, אך המילכוד ניתן לפתרון. עצם יצירת הקשר עם מטופלת הוא עבירה על תקנון האתיקה של הסתדרות הפסיכולוגים בישראל, וניתן להתלונן על כך באופן רשמי. וכך נאמר בסעיף 4.4 של קוד האתיקה המקצועית, העוסק ב"קשרים מקבילים": א. פסיכולוגים חייבים להיות רגישים לפוטנציאל של השפעות מזיקות של קשרים אחרים (קשרים מקבילים) על עבודתם ועל לקוחותיהם. ב. לפיכך, פסיכולוגים המטפלים בלקוח ימנעו מכל קשר נוסף אתו אם יש חשש שקשר כזה עלול לחבל באובייקטיביות שלהם ובטיב הטיפול. ג. אם פסיכולוגים מגלים, שכתוצאה מגורמים בלתי צפויים נוצר קשר מקביל שעלול לדעתם להזיק, ינסו לפתור זאת תוך התייחסות למיטב האינטרסים של הלקוח. יש בעייתיות מסוימת בקשר הנוצר לאחר סיום הטיפול. הקוד האתי הישראלי אינו אוסר זאת במפורש, אך מטפלים רבים מקבלים את ההנחה שכל קשר כזה מבוסס על ניצול. בכל מקרה, אסור למטפל להשתמש בידע אותו רכש על המטופל במהלך הטיפול. על-פי הקוד האתי אסור למטפלים לעשות כל שימוש במידע שהגיע לרשותם, ללא הסכמת המטופל. שימוש כזה במידע, כפי שאת מתארת בהודעה שלך, הוא עבירה מובהקת על ההנחיות של הסתדרות הפסיכולוגים. אני מציע שחברתך תתייעץ בהקדם עם עורך-דין, שיבחן את המקרה על-פי הקוד האתי של הסתדרות הפסיכולוגים ועל-פי חוקי מדינת ישראל, ויזהיר את הפסיכולוג מפני תביעה משפטית. חברתך יכולה לפנות גם בתלונה אל ועדת האתיקה של הסתדרות הפסיכולוגים בישראל, ת.ד. 11497, תל-אביב 61114, טלפון: 03- 5239884, או 03-5239393. בברכה, דרור גרין

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית