שאלה: האם ידע על ההפרעות מועיל או מזיק?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

15/07/2001 | 12:44 | מאת: רן

האם כדאי לאדם שחושש שכאבי הבטן או הבחילות או העייפות שלו נובעים מלחץ נפשי (לאחר שנבדק את כל הבדיקות האפשריות) לקרוא בנושא? האם ידע עוזר או מזיק? האם אדם יכול לקרוא על מקרים דומים לשלו ולפתח את התסמינים שקרא עליהם, אם כך עדיף שלא היה קורא! אדם שקורא על אימפוטנציה כבעיה נפשית ולא פסיולוגית יכול להילחץ במגע מיני. כמובן שתמיד טוב להחכים אבל לא "לנבור" בנושא אך מהי הגישה הנכונה? בתודה מראש רן

15/07/2001 | 13:00 | מאת: נועה

רן שלום, זאת באמת התנלבטות. אני תמיד הייתי בגישה שעדיף לא לקרוא ספרות מקצועית וכו' על הבעיות האישיות שלך, כי זה רק מסבך ומכניס פחדים ורעיונות לראש, וגם כי למי שלא לומד פסיכולוגיה/ עו"ס וכו' (כמוני, למשל, שלא לומדת שום דבר מהתחום) אין מה לעשות עם המידע הזה והוא רק מזיק. לפני שהתחלתי לקחת תרופות נגד חרדות (והייתה לי התנגדות עזה לתרופות במשך המון זמן), חברה שלי שלומדת לתואר שני בפסיכולוגיה הציעה לי לקרוא ספרים/ באינטרנט/ מאמרים וכו' בנושא, ואני ממש לא רציתי. הרגשתי שזה עניין פסיכולוגי שלי, שקשור ונובע מהחיים האישיים שלי, ואני יכולה לדבר על זה עם הפסיכולוגית ועם החברות שלי, אבל אין לי שום עניין וטעם במחקרים מדעיים - מה זה נותן? סתם להכניס את עצמי לתבניות? ואז, רק אחרי שהתחלתי לקחת כדורים, מצאתי את הפורום המצויין הזה, שעזר לי כל-כך הרבה. כי לתדהמתי גיליתי שהמון אנשים סובלים ממה שאני סובלת ממנו, וחווים תחושות דומות כל-כך, גם מבחינת החרדות עצמן, גם מבחינת היחס לכדורים. ודווקא הידיעה שאני לא יחידה במינה פתאום עזרה לי כל-כך. מצד שני, כן יש סיכון בכך שבחודש האחרון אני כל-כולי עסוקה במחשבות נון-סטופ על החרדות, על זה שאני סובלת מבעיה/ מהפרעה/ איך שלא יקראו לזה במונחים הפסיכולוגיים, והיו דברים שקראתי כאן ובאתרים אחרים על תופעות לוואי של הכדורים שאני לוקחת, שהתחלתי ממש באמת לפחד שזה קורה גם לי, למרות שככל הנראה אין לזה שום בסיס במציאות... כך שיש יתרונות וחסרונות. אני חושבת שהיתרונות עולים על החסרונות בסך-הכל, אבל בתנאי שמה שתקרא יהיה בעיקר חוויות אישיות של אנשים שחווים בעיות דומות לשלך, ולא כל-כך חומר מקצועי בנושא, שעלול רק להרחיק אותך מהחוויה האמיתית של עצמך, ולהוות בעצם מעין בריחה. אז זהו, תשובה קצת ארוכה מדי ואישית, אבל זה נושא שהעסיק גם אותי בזמן האחרון. נועה.

15/07/2001 | 22:10 | מאת: טלי וינברגר

רן שלום רב, שאלתך היא מסוג שאלות "מליון הדולר". מה טוב, מה נכון, מה כדאי. אין תשובה חד משמעית, וכל אדם עשוי לחוש אם מה שהוא קורא ומחכים מלחיץ אותו או מאידך מעשיר אותו וגורם להפחתת הלחץ. אני מאמינה שלכל אדם יש מינון אישי של יכולת ספיגה והכלה של מידע, שמעבר אליה זה עשוי לגרום לחרדות ולחצים. בברכה, טלי פרידמן

16/07/2001 | 08:21 | מאת: רן

תודה נועה על הדוגמה האישית , טלי ,תודה על חוות הדעת המיקצועית...

16/07/2001 | 18:06 | מאת: דר' עמי אבני

רן שלום אישית איני חושב שידע מזיק עם זאת לעתים קרובות הוא גם אינו כל כך מועיל בטפול בבעיה במידה והיא רגשית ואז לדעתי שווה לפנות ליעוץ מקצועי (אגב יתכן שגם טפול תרופתי יועיל במידה וברורים גופנים עד כה היו ללא ממצא ) בהצלחה עמי

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית