לרחל- איך יודעים האם החזיר פסיכוטי או לא?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

06/06/2001 | 07:42 | מאת: אליאן

היי, כתבת לאמא של... שמזמן משתמשים בחזירים לניסויים. האם התכוונת לניסוי שקשור לסכיזופרניה ? או משהו אחר? ובאמת מעניין אותי לדעת מה הם הסימנים לסכיזופרניה אצל החזיר... האם לפתע יאבד קשר עם המציאות ויתחיל לדבר ? או, האם הקשר החברתי שלו יפגע והוא יחשוש לחייו ואז הוא יתבודד ולא ירצה להשתובב עם חבריו החזירים בדיר ? ומה לגבי טיפול פסיכולוגי ? מי בעצם יכול ליצור קשר עם חזיר ? פסיכולוג? עו"ס? או אולי פסיכיאטר ? ןלשאלה האחרונה . האם זה לא יצור בעיה אם יראו רופא או מטפל אחר משוחח עם חזיר ? את מי יאשפזו ? את הרופא או החזיר? בשורה התחתונה ! הניסוי נראה לי מיותר וחסר טעם במקרה הספציפי הזה. ולסיום ! הייתי רוצה להיפגש עם חזיר פסיכוטי...נשמע מעניין,לא? שיהיה לך בוקר טוב !!!

06/06/2001 | 09:27 | מאת: ד"ר אורן קפלן

אליאן שלום האופן שאת מתארת את זה נשמע באמת משעשע, אבל בתחומים רבים של רפואה נעשים ניסויים בבעלי חיים קודם שהם נעשים בבני אדם. לכן יש בהחלט גם חזירים, עכברים ועוד סכיזופרניים. המודל של סכיזופרניה בבעלי חיים הוא מורכב ואכן יש בעיות לא קלות בהשלכה מהתנהגות החיות ותגובותיהם לבני אדם. ובכל זאת, יש דמיון רב. כמובן שתגובותיהן של החיות אינן נמדדות ברמת האינטרוספקציה שלהן, אבל יש מדדים של התנהגות בסיסית יותר שכן ניתן למדוד. למשל יכולת קשב ולמידה. אחת מהתופעות הנחקרות בשנים האחרונות נקראת "עכבה סמויה" שהיא למעשה תופעת פילטר אוטומטי שמטרתו לנפות ממערכת הקשב גירויים לא רלוונטיים כדי שאפשר יהיה להתמקד בעיקר ולא בטפל. מסתבר שזו מערכת אוניברסלית לחיות רבות כמו גם לבני אדם. אחד הממצאים החשובים שעולה ממחקרים אלו מתייחס לבעית קשב של חולים בסכיזופרניה להפריד עיקר מטפל. בהמשך לממצאים הקוגניטיביים נעשו באמצעות מודל זה מחקרים רבים פיזיולוגיים הנוגעים לתהליכים במוח ולתרופות. בשורה התחתונה, רוב החזירים הפסיכוטיים מגיעים לפסיכולוגים מחקריים באוניברסיטאות. לעיתים הם מגיעים גם לרופאים. אני מודה שעוד לא שמעתי על אחד שטופל על ידי עו"ס. בברכה ד"ר אורן קפלן

06/06/2001 | 10:57 | מאת: אליאן

יש לי עוד כמה שאלות, אתה חושב שחזיר או עכבר יכול להבדיל בין עיקר לתפל? או, מה בעצם החזיר לומד כדי שהוא יצטרך להגדיל את טווח הריכוז והקשב שלו? והפעם , שלא כמו תמיד, פיספסת ! לא התכוונתי לשעשע בכלל ! זה פשוט נראה לי בזבוז משווע של כספים,כוח אדם וזמן ועוד... להשקיע בחזירים כשמדובר במחלה הזו ,ואני מדגישה את המילים במחלה הזו ! זה נכתב יותר בציניות או כעס או אכזבה או יאוש... בכל אופן אני לא מאשימה אף אחד והתחושות שלי לא מופנות כלפיך או בגללך או מישהו אחר בכלל. אגב, הפיסקה האחרונה גרמה לי לחייך.... ותודה שענית ! אליאן

06/06/2001 | 12:31 | מאת: רחל

אליאן חמדתי- מה שלומך? כבר מזמן לא נהנתי כל-כך לקרא הודעות בפורום. תראי איך הרעיון של שימוש בחזירים למחקר היפרה כל-כך הרבה תגובות, ותגובות נפלאות, לדעתי- שלך ושל אורן ורוית. אחד העקרונות של המתודה המדעית- הינו העקרון ההיוריסטי: עד כמה התאוריה או המחקר מעורר מחשבה ומוביל לכיווני התפתחות נוספים. למרות שלא נראה לי שלכך התכוונו עורכי המחקר שציטטה אמא של.... , בכל זאת אי- אפשר להתעלם מהתוצאות....... :-) יש לי תחושות מעורבות לגבי שימוש בבע"ח למחקר, וכמו רוית, גם אני מכירה אנשים שבשימחה הייתי תורמת למטרות מחקריות. בקשר לשאלה המקורית- איך יודעים שהחזיר פסיכוטי, יש לי כמה תשובות: 1) שואלים את אשתו 2) יש ענף במדע שנקרא אתולוגיה- חקר התנהגות בעלי-חיים. מפנים את החזיר לאתולוג והוא עושה לו אבחון. 3) חשוב לשלול רווחים שלישונים- למשל אם הוא לפני מילואים או לפני משפט. 4) זה לא השאלה החשובה. השאלה החשובה היא אם הוא מרגיש טוב עם זה, ומקבל את עצמו כמו שהוא. שיהיה לך יום מחוייך ונעים................ הרבה בריאות.

06/06/2001 | 14:05 | מאת: אליאן

ושימצאו תרופות לכל המחלות !! כמו שאמרת רחל ,הרבה בריאות... ולגבי שאלתך איך אני מרגישה... פעם רע, פעם גרוע, ופעם נורא... אבל כשאני קוראת את דברייך, זה הרבה יותר... טוב! אני רואה שהגעת כבר הבייתה, מה שלום הבנות? ובעיקר מה שלומך? אגב ספרים, הספר שהשאיר עליי רושם עז ולעיתים אני חוזרת במחשבה אל הגיבורה שלו ואל ההתמודדות שלה עם כל מה שעברה הוא גיא אוני /שולמית לפיד איזה ספר ! בטח קראת אותו... אז בינתיים גם לך יום נעים ומלא חיוכים... ביי

06/06/2001 | 15:32 | מאת: חני

אליאן יש לך חוש הומור. גדולה. חני

06/06/2001 | 16:05 | מאת: אליאן

היי מה שלומך? ההודעה שלי למען האמת נכתבה ברגעים לא נעימים אך יחד עם זאת נחמד לדעת שזה משעשע. ספרי מה קורה אצלך ?

06/06/2001 | 16:16 | מאת: Jacki

זאת הפעם הראשונה שאני שומעת על חזירים פסיכוטיים, ואני חושבת שזה מאוד מרתק לפגוש אחד כזה..... אפשר ללמוד הרבה....... :-)

07/06/2001 | 18:31 | מאת: אחת

היי ג'קי! את רוצה? אין בעיה!

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית