שאלה לד"ר טלי פלד, אורן קפלן ולחברים בפורום

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

03/06/2001 | 15:03 | מאת: חני

לד"ר פלד, אורן קפלן ולחברים בפורום, שלום. יש לי בעיה שמאוד מטרידה אותי ואודה על קבלת תשובות לה, בהקדם. אני בת 33. מאובחנת מזה כ-8 שנים כמאנית דיפרסיבית. אני רווקה, אקדמאית, נוטלת ליתיום באופן סדיר, פעילה חברתית, עובדת, מטופלת ומתפקדת רגיל. גרה לבד. לפני כשלושה חודשים הכרתי גבר בגילי, אקדמאי, עובד בהיי-טק, באותו מקום מזה 5 שנים, מתפקד, גר אצל הוריו, לאחר מגורים של כשנה בדירה שכורה. מתוך כל הסימנים שהתעוררו אצלו (חיבת שינה יתרה, דיבורי דכאון, התאבדות, שאיפה להתבודדות ועוד) הבנתי שיש לו מחלת נפש ושאלתי אותו אם חששותי מוצדקים. הוא אישר זאת ואמר שיש לו סכיזופרניה, אם כי ציין שהיא קלה. הוא נוהג ואינו נוטל תרופות ולא אושפז, אם כי מטופל באופן סדיר (לא אצל פסיכולוג) ואמר שסיפר לי כי הרגיש צורך שאדע. ברצוני לציין שכרגע אני די מחבבת אותו, אך ללא קשר רגשי עמוק מאוד-בלי קשר למחלתו. לי יש קשיים בהכרויות (שנובעים מחוסר בטחון עצמי בצורתי החיצונית וכן מהחשש לספר את מחלתי) ואיני נמצאת במסגרות חברתיות המורכבות מחולי נפש. ההכרות ביננו הייתה בבליינד דייט, דרך חברים. בכל מקרה, לדעתי במידה וארצה להמשיך את הקשר איתו-ההוגנות מחייבת לספר לו. שאלתי אותו איך הוא יגיב אם אעזוב אותו בשל בעייתו-והוא ענה שאינו יודע. שאלותי קשורות לסיטואציה שבה הקשר עשוי או "עלול" להפוך לרציני יותר, דברים שגם כך מטרידים אותי: 1. מה הסיכונים שלי, כמאנית-דפרסיבית, בכניסה להריון? אילו צעדים עלי לנקוט לשם כך? 2. מה הסיכונים שילדי יחלו במאניה דפרסיה? מגבר רגיל, חולה במאניה או חולה בסכיזופרניה? 3. האם השילוב ביני לסכיזופרן הוא "קטלני" עבור ילדים? מה הסיכויים שיהיה להם משהו? האם יש בכלל טעם לנסות? 4. קראתי בנושא סכיזופרניה באינטרנט. האם אכן קיים סיכוי של 50% שילדי סכיזופרן גם יהיו כמוהו? 5. האם לסכיזופרנים יש נטייה לאלימות-וכלפי ילדים בפרט? 6. האם ידועים בספרות המקצועית מקרים של בני זוג - שאחד מהם מאני-דפרסיבי והשני סכיזופרני? מה עלה בגורלם? האם הם תפקדו? האם ילדיהם יצאו נורמטיביים? אודה על תשובה מהירה לשאלותי. אשמח גם להיעזר בנסיונם של הגולשים.

03/06/2001 | 18:11 | מאת: מאיר

שלום לא ברור מי איבחן את החבר שלך ומהוא המצב הנפשי המדוייק שלו. גם סכיזופרניה וגם מאניה-דפרסיה הן מחלות תורשתיות ולפעמים שתי המחלות יכולות להופיע אצל אדם אחד. כאשר שני ההורים חולים הסיכוי שהילד יהיה חולה רב יותר. בכל מקרה זה לא צריך למנוע ממכם לבנות חיים אם מודעים למצב ומוכנים לקבל טיפול. תשובה יותר מקצועית תוכלי לקבל מד"ר קפלן. בהצלחה

03/06/2001 | 18:29 | מאת: ד"ר אורן קפלן

חני שלום אין תשובה חד משמעית לשאלתך ולדעתי במצב כזה רצוי לקבל ייעוץ מקצועי, תחילה ברמה האישית, ואם הדברים רציניים יותר, ברמה הזוגית. מצד אחד את מתארת אדם שמתפקד ברמה היומיומית ומצד שני אני בהחלט מבין את חששך ממחלתו, ואולי אף מהחיבור בין המניה דיפרסיה לסכיזופרניה. לשאלות הספציפיות אנסה לענות לפי הסדר ששאלת אותן. > 1. מה הסיכונים שלי, כמאנית-דפרסיבית, בכניסה להריון? אילו צעדים > עלי לנקוט לשם כך? חשוב להתייעץ עם הפסיכיאטר המטפל שלך. בעיקרון הריון הוא מצב לחץ וככזה עלול לשנות איזונים שנוצרים. חשוב להיות עם יד על הדופק ובטיפול/השגחה קבועים. > 2. מה הסיכונים שילדי יחלו במאניה דפרסיה? מגבר רגיל, חולה במאניה > או חולה בסכיזופרניה? יש מרכיב גנטי במחלות נפש שונות. קשה לדעת מראש את האחוזים, אם כי יש נתונים. למשל, בן לחולה בסכיזופרניה - 16%. מה שיותר קשה הוא הלחץ שזה עלול לקרות, המלווה את החיים, ודורש התמודדות תמידית. לכן כאמור, חשוב הטיפול המלווה לאורך זמן. > 3. האם השילוב ביני לסכיזופרן הוא "קטלני" עבור ילדים? מה > הסיכויים שיהיה להם משהו? האם יש בכלל טעם לנסות? מבחינה "טכנית" זה אכן לא שילוב אידיאלי. אבל החיים מורכבים יותר מכך, ואנשים לא מכירים אחד את השני על ידי תוכנה סטטיסטית. זו לא שאלה של "כן ולא" וצריך לחשוב ולהתייעץ על המשמעויות הללו עם איש מקצוע שמכיר אתכם בצורה מעמיקה. > 4. קראתי בנושא סכיזופרניה באינטרנט. האם אכן קיים סיכוי של 50% > שילדי סכיזופרן גם יהיו כמוהו? זה נכון רק במקרה ששני ההורים הם סכיזופרניים. כאמור הסטטיסטיקה מדברת על 16% > 5. האם לסכיזופרנים יש נטייה לאלימות-וכלפי ילדים בפרט? לא. אבל צריך להכיר את האדם. יש אנשים אלימים בלי שהם חולים בסכיזופרניה, ואז אם גם משתלבת מחלה זו עלול להחמיר. > 6. האם ידועים בספרות המקצועית מקרים של בני זוג - שאחד מהם > מאני-דפרסיבי והשני סכיזופרני? מה עלה בגורלם? האם הם תפקדו? האם > ילדיהם יצאו נורמטיביים? יש הכל מהכל. אולי כדאי להיעזר בארגונים התומכים בחולי נפש ומשפחותיהם כדי לשמוע מקרוב יותר מנסיון אישי של אנשים. למשל באגודת אנוש. בברכה ד"ר אורן קפלן

03/06/2001 | 20:25 | מאת: אליאן

זה הצליח לגרום לי לחייך....

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית