יש תועלת בבדיקת מרקרים באדם בריא?

דיון מתוך פורום  סרטן הלבלב

05/10/2018 | 23:13 | מאת: דן

שלום כחלק מבדיקות כלליות לרגל יום הולדת 50, במכון הפרטי הציעו לי תמורת תוספת תשלום להוסיף לבדיקות הדם בדיקות מרקרים סטרניים שונים כמו PSA ו CA-19-9. לגבי PSA קראתי שזה יכול להיות מועיל למניעת סרטן ערמונית, אבל לא מצאתי שום סימוכין שיש תועלת בבדיקת מרקר CA19-9 אצל אדם בריא ואסיפטומטי? מה גם שהבדיקה מאד יקרה. רופא המשפחה שלי מתנגד ואינו ממליץ לבדוק אף מרקר ללא סיבה, כולל PSA. הוא אומר שזה עלול לגרום לאבחון ייתר שךא לצורך ובדיקות פולשניות מיותרות (בעיקר PSA אבל לא רק). אין הסטוריה של מחלות סרטן במשפחה. אשמח לשמוע את דעת הרופא תודה ושנה טובה

דן שלום, אני נוטה להסכים עם רופא המשפחה, באדם בריא ללא סיפור משפחתי או גורמי סיכון אחרים אין כל התוויה לעשות בדיקת ca19-9. גם באנשים עם סיכון מוגבר יש הרבה סימני שאלה לגבי בדיקה זו ויכולתה לעזור בגילוי מוקדם. על אחת כמה וכמה כאשר הסיכון הינו סיכון ממוצע. לגבי psa, פה הדעות חלוקות יש הטוענים ליכולת של psa לגלות סרטן ערמונית בשלב מוקדם יותר אך על פי רוב גילוי מוקדם זה לא משפיע על תוחלת החיים ולכן יש סימן שאלה גדול אם כדאי. תוכל להתיעץ עם אורולוג אם קיימת סיבה לבדוק אצלך psa. לגבי ca-19-1 לדעתי אין כל סיבה לבדוק זאת. בהצלחה ובריאות איתנה.

מנהל פורום סרטן הלבלב