אמא נפטרה מסרטן הלבלב

דיון מתוך פורום  סרטן הלבלב

18/10/2017 | 22:47 | מאת: אסף 2017

1. כשבית החולים קבע שלאמא יש סרטן, באונקולוגיה נתנו תור לעוד 23 ימים. מה אמור לעשות חולה בסרטן הלבלב שכשהוא מתפרץ הוא מהיר מאוד (אמא נפטרה יומיים לפני התור! ניסינו להקדים את התור בכל דרך ולא הצלחנו ובעיקר התייאשנו על סף אובדן השפיות). האם זה לא מסוכן שאין ניסיון אפילו להאריך חיים ולנסות לפחות לטפל בסרטן? מה הערך של האשפוז בבית החולים כמו פנימית ב' ללא אונקולוגיה לחולי סרטן מהיר שכזה? האם מדובר בברירת מחדל ומוכרח להיות שילוב בין השניים?

אסף שלום, ראשית אני מצטערת על מות אמך. מוות של הורה תמיד הוא קשה, וודאי כשמלווה בתחושת החמצה שמא ניתן היה לעזור לה ולדחות את הקץ. אני שומעת בדבריך הרבה כאב תסכול וכעס. כאב על זה שאמך אובחנה ונפטרה מסרטן, תסכול וכעס על המערכת שלא עמדה בציפיות שלך, ולא הצליחה להיטיב עם אמא שלך. אתה צודק 23 ימים זה המון זמן לחכות. עם זאת מדובר במערכת ציבורית שעובדת בתת תקינה, אין למערכת יכולת לעשות תיעדוף אמיתי ויסודי. היות ועבדתי גם באונקולוגיה בקנדה אני מכירה מערכות ציבוריות אחרות בעולם המערבי וגם שם זמני ההמתנה ארוכים אף יותר מבארץ. אין זה על מנת לנחם אותך אלא להסביר שהדברים קורים מתוך העדר משאבים ולא חלילה מרוע או חוסר אכפתיות. כמו כן חשוב לציין שהיכולת של הרפואה של היום לעזור ולשנות מהלך של מחלה במטופלת שמתדדרת כל כך מהר הוא מזערי. בדר״כ לאנשים מאוד חלשים שנמצאים רוב שעות היום במיטה לא מוצע טיפול כימי, היות וטיפול כימי במטופלים מרותקים למיטה רוב שעות היום - הטיפול עפי״ר פחות יעיל ויותר רעיל. צר לי על מות אמך, אני בספק שאונקולוג שהיה רואה אותה כמה ימים לפני מותה היה יכול לשנות את מהלך המחלה באופן משמעותי. ברור לי שאין נחמה במילים אלו, אך זהו נסיון לתאר את המערכת שעובדת בתנאים לא פשוטים עם אתגרים קשים וברוב המקרים נותנת מענה יותר מסביר. שלא תדע יותר מצער. נירית ירום

23/10/2017 | 17:43 | מאת: אסף 2017

נירית היקרה, תודה על תשובתך המהירה. אמא הייתה אשה אצילית ומרשימה, קרן אור של שמחת חיים ואהבת החיים. מהי הבדיקה היעילה והמומלצת לגילוי מוקדם של גידול במערכת העיכול ואיך ניתן לקבל הפנייה אליה כשחודשים ארוכים אין כאבים, חולשה, עייפות והבנאדם מתפקד רגיל לחלוטין רק עם ירידה במשקל לא ברורה?

24/10/2017 | 14:18 | מאת: מתושלח

אסף, קבל את תנחומי למות אימך אין בדיקות סקר לסרטני מערכת עיכול, כמו גם לרוב מחלות הסרטן למעט שד ומעי גס. ירידה בלתי מוסברת במשקל (cachexia), הייתה צריכה לשמש נורית אזהרה. במקרה של סרטן לבלב במצב מתקדם כמו שהיה לאימך (הלכה לעולמה פחות מ-3 מזמן האיבחון), לא היה אפשרי לעשות הרבה, עם כל טיפול שהוא. אימך לצערינו הייתה כבר במצב סופני בזמן האבחנה. שלא תדעו צער

24/10/2017 | 17:11 | מאת: אסף 2017

תודה על התגובה המהירה. הירידה הבלתי מוסברת במשקל אכן הדאיגה מאוד את רופאת המשפחה. אמא באה אליה באפריל. בבדיקה גופנית שערכה על אמא לא נמצא משהו מחשיד והיא החלה בבדיקות. בדיקות דם גילו סכרת חדשה ואמא פעלה לפי הנחיות הרופאה (לא ידענו שסכרת חדשה בגיל כזה זה הפרומו לגידול אלים במערכת העיכול). אחרי חודש וחצי של בדיקות היא נשלחה לפט סיטי. אחרי שבועיים התוצאות - הרופאה שלחה למיון. ארבעה ימים במיון בבילינסון. הם בדקו שוב ושיחררו אותה לשבועיים שיגיעו תוצאות הבדיקות שלהם. היא שוחררה שהיא מתפקדת רגיל לחלוטין ואוכלת רגיל לחלוטין. לקראת סוף השבועיים בבית החלו כאבי נשימה וקשיים בהליכה. בית החולים אבחן שזה סרטן ושלח אותה הביתה עם תור לאונקולוגיה לעוד 23 ימים. שבוע וחצי אשפוז בבילינסון והגיע הקביעה- סרטן הלבלב עם גרורות בכבד ובחלל הבטן. מאוד מפושט. היא נשלחה הביתה בהמתנה לתור באונקולוגיה. כעבור פחות מ48 שעות של אשה חולה בבית שחייבת לקבל טיפול החזרנו אותה לבית חולים. ובבית החולים החלה מקהלת "זה סרטן לבלב אין מה לעשות" כעבור 4 ימים, סוף יולי, אמא נפטרה. עכשיו נשאלת השאלה :אם כולם תיפקדו לפי הפרוטוקול אז איך, למען השם, אפשר לגלות מוקדם את המחלה השטנית הזאת כשבמקרים רבים אין כאבים בכלל ובטח שלא כאבי גב או צהבת ? זה גזירת גורל וזהו? 500 משפחות בישראל נהרסות מדי שנה מסרטן הלבלב ועוד כמה מאות מסרטן הקיבה ואין מה לעשות? וצריך להשלים עם זה וזהו כי זה דרכו של עולם?

24/10/2017 | 22:18 | מאת: מתושלח

בדיקה ידנית, למעט אם יש מיימת או כבד נפוח לא ממש תחשיד לסרטן. דוקא השילוב של סוכרת עם ירידה בלתי מוסברת במשקל, מחשידה הרבה יותר, ויתכן שהיה מקום לקחת סמנים כמו: CEA ובעיקר CA19-9. במידה ואלה היו מתגלים כגבוהים היה מקום ל- ביצוע בדיקת דימות, ואולי ביופסיה. מכל מקום, המחלה של אימך הייתה ככל הנראה מאוד אגרסיבית ומתקדמת כך שגם גילוי של 2-3 שבועות מוקדם יותר (ובהחלט יתכן שכבר באפריל היא הייתה גרורתית) לא היה מאוד משנה את התוצאה הסופית המצערת. סרטן לבלב דקטל קרצינומה גרורתי אינו בר ריפוי. טיפולים כאלה או אחרים יכולים רק "לקנות" מספר חודשים (במקרים יוצאי דופן עד שנתיים פלוס מינוס). זה סרטן אלים הנוטה לפתח מהר יחסית עמידות לתרופות כימותרפיות. גילוי מוקדם יכול להיות משמעותי בעיקר כשהמחלה מקומית בלבד ונתיחה (ללא גרורות ולא עוטפת כלי דם). במצבים אלה 20% שורדים 5 שנים לאחר הניתוח (ואחוז גבוה יותר אם אין מעורבות של בלוטות לימפה). ביתר המנותחים המחלה חוזרת. לצערינו, מחלה קשה!!!

אסף שוב שלום, מערכת העיכול מורכבת ממספר רב של איברים. לסרטן מעי הגס יש בדיקות סקר יעילות שנועדו למצוא פוליפים לפני שהם ממאירים ( צואה לדם סמוי, וקולונוסקופיה). בדיקות אלו הוכחו כחילות במניעת סרטן ובשיפור תוחלת החיים. עם זאת סרטן לבלב אין בדיקות סקר והבדיקות לגילוי מוקדם הן חודרניות וורן הוכחו היעילות לגילוי מוקדם, לכן אין הנחיות אילו בדיקות לעשות לקרובי משפחה של מטופלים שחלו בסרטן לבלב. מקווה שבעתיד יהיו. נירית ירום

27/09/2018 | 16:30 | מאת: פז1960

הצטערתי לשמוע על אימך. אולם לגבי "פספוס" התור (המתנה של 23 ימים) אולי הרוויחה. חיה אולי פחות כמה חודשים, אבל לא נאלצה לסבול את הכימו... יהא זכרה ברוך

מנהל פורום סרטן הלבלב