עייפות קיצונית בעקבות כימותרפיה

דיון מתוך פורום  טיפול בסרטן

13/07/2015 | 21:48 | מאת: הבת המודאגת

מדובר באמי, בת 77, מטופלת בכימותרפיה בעקבות הישנות של סרטן השד. לאחר מספר שנים של התקדמות איטית מאוד של המחלה ומעקב בלבד ללא טיפול, לאחרונה הגיעו רופאותיה למסקנה שיש לחזור לטיפולים כימותרפיים. הוחלט על 21 טיפולים שבועיים, שאותם סיימה במאי, ולאחר פט-סיטי הוחלט על 8 טיפולים נוספים שבעיצומם היא נמצאת עכשיו. בעקבות הטיפולים אמא שלי הפכה מאשה אנרגטית ופעילה לגילה (נוהגת, יוצאת, מטפלת באבי, וכו') לחלשה, מדוכאת, וחסרת אנרגיה. כמעט ולא יוצאת מהבית, ובמקרים רבים - מבלה את רוב שעות היום במיטה. קמה, אוכלת ארוחת בוקר, חוזרת למיטה, וכו'. מתלוננת על חולשה קיצונית, ו"סמרטוטיות" מוחלטת. מתלוננת שהכימו הפכה אותה לשבר אדם. לא מוצאת שמחה גם בדברים הטובים כמו ביקורי נכדים, התעניינות של חברים/חברות, וכו'. אציין גם כי אמא מטופלת גם בכדורים נוגדי דיכאון אך לא נראה שהם משפיעים. שאלותי הן - 1. האם סביר לתת טיפולים כה רבים? היא כבר מעל לחצי שנה בטיפולים כמעט-שבועיים ולמתבוננת מהצד (אני) נראה שזה ממש ממש המון. 2. האם גיל המטופלת נלקח בחשבון במתן הטיפולים? אמא אמרה שהיא מרגישה שמטפלים בה כמו באדם צעיר ולא לוקחים בחשבון את המרכיב הגריאטרי בטיפול. כמובן שייתכן שזו ההרגשה הסובייקטיבית שלה, אבל יכול גם להיות שיש דברים בגו ושמצבה ה"סמרטוטי" כרגע מצביע על כך שהטיפול אינו מידתי לנוכח גילה. 3. האם יש לצפות שבתום הטיפולים היא תחזור לעצמה, או שהנזק שגרמה הכימותרפיה יישאר לאורך זמן? בתודה רבה, הבת המודאגת

14/07/2015 | 09:24 | מאת: פרופ' עידו וולף

שלום רב כאשר נותנים טיפול כימי יש לנסות לאזן בין התועלת לנזק וכמובן יש חשיבות לגיל ולמצב הכללי של החולה. תופעות לוואי של כימותרפיה חולפות עם הזמן אך ההתאוששות עשויה להיות איטית ולהמשך זמן רב. בברכה עידו

14/07/2015 | 17:33 | מאת: הבת המודאגת

תודה על תשובתך, ד"ר וולף. האם תוכל להמליץ על רופא או מרפאה שמתמחים באונקולוגיה גריאטרית?

מנהל פורום טיפול בסרטן