רציתי לשאול אם נטילת כדורים נגד חרדה מזיקה לכליות

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

02/07/2015 | 03:40 | מאת: sam

שלום למומחים הרפואיים בפורום אשמח אם תוכלו לייעץ לי לגבי המשך נטילת כדורים נגד חרדה שאני נוטל כבר כמעט שנתיים באופן קבוע. לפני כשנתיים בעת שהותי בחדר מיון בבית חולים כרמל בחיפה עקב תחושת חנק בגרון ואי אפשרות לבלוע או לירוק, חוויתי התקפת חרדה קשה, שהחלה מתחושת קוצים ורעד בכל הגוף, החל מכפות הרגליים ועד הראש, שאחריה חשתי שכל הגוף, החל מכפות הרגליים ועד החזה מתקשה ומתאבן לי, אצבעותיי התעקלו ונכנסו זו בזו מבלי יכולות ליישרן או לשחררן, והייתי כבר בטוח שאני עומד למות וצרחתי מפחד וכאבים. הצוות הרפואי במקום שנזעק לעזרתי, שמו לי מיד כדור לוריבן מתחת ללשון, ואח"כ חיברו אותי לאינפוזיה עם אשלגן, ובהדרגה הגוף השתחרר מההתאבנות וחזרתי לתפקד רגיל. בגליון השחרור שלי מבית החולים נרשם שבעת שהותי במיון סבלתי מהתקף חרדה והיפרוונטילציה, שחלף לאחר טיפול בלוריבן וקבלת תוספת אשלגן. וכמו כן שבדיקות הדם בגדר הנורמה למעט היפוקלמיה קלה, כנראה משנית להיפרוונטילציה, והומלץ טיפול בלוריבן 1 מ"ג לפני השינה והפניה למעקב פסיכיאטרי בקהילה עקב התקפי חרדה. מאז אני מטופל נגד מצבי לחץ והתקפי חרדה במחלקה לבריאות הנפש, ובהמלצת הפסיכיאטר כבר כמעט שנתיים אני שם כל 24 שעות כדור לוריבן 1 מ"ג מתחת ללשון, לאחר שהובהר לי מראש שמדובר בכדור תלותי שעלול לגרום להתמכרות, אך מונע התקפות חרדה כמו התקפת החרדה הקשה שעברתי לפני כשנתיים. ניסיתי גם כדורים אחרים כמו ציפרלקס ו-Viepaxx אך ללא הועיל ועם תופעות לוואי שאילצו אותי להפסיק לנטלן. כך שלוריבן זה הכדור היחיד שבאמת עוזר לי ולא חוויתי שום תופעות לוואי בעקבות נטילתו היומיומית. אך בסוף חודש מרץ השנה עברתי בדיקות דם ושתן תקופתיות שגרתיות במסגרת קופת חולים, ונמצא שרמת הקריאטינין והגלוקוז אצלי בגוף חורגות מרמת הנורמה. להלן תוצאות הבדיקה והחריגות מהנורמה: GLUCOSE 113 mg/dl CREATININE 1.24 mg/dl GGT 81 U/L SPECIFIC GRAV-U STRI 1.031 fL UROBILINOGEN-U STRIP 2 mg/dl ובנוסף גם כמות השתן היומיומית שלי ירדה בצורה משמעותית וסבלתי מעלייה בלחץ הדם שלוותה גם בכאבי ראש חזקים. בעקבות תוצאות הבדיקות הללו רופאת המשפחה שלי בקופת חולים קבעה ורשמה לי שאני סובל מאי-ספיקת כליות קלה (Chronic Renal Failure) והפנתה אותי לנפרולוג בלין. השגתי תור לנפרולוג בלין כבר באפריל, והוא המליץ לי על דיאטת דל סוכר ומעקב לחץ דם בבית. ובנוסף שלח אותי לבצע בדיקת אולטרסאונד של US כליות וכיס שתן, ובדיקת איסוף שתן ל- Creatinine Clearance וגם בדיקת דם, לבדיקת רמות האוריאה, הקריאטינין והגלוקוז בדם ובשתן. להלן תוצאות הבדיקות והחריגות מהנורמה: כמות השתן שנאספה במשך 24 שעות: 1700 מ"ל UREA- URINE 24h 13.3 g/24hr CREATININE 1.24 mg/dl CREATININE- U 24h 1550 mg/24hr CREATININE CLEARANCE 79.1 ml/min FACTOR CREATININE 1.73 הבעיה שהתור הבא שלי לנפרולוג בלין בעקבות תוצאות הבדיקות שהוא שלח אותי לעשות, אמור להיות רק בסוף החודש, ובינתיים אני ממשיך ליטול כדור לוריבן כל 24 שעות. שאלתי אליכם היא האם נטילת כדורי הלוריבן במשך כשנתיים יכולה היתה לגרום לי לבעיה בכליות? והאם מותר לי להמשיך וליטול כדורי לוריבן מתחת ללשון כל 24 שעות? כי על פי מה שהבנתי מהפסיכיאטר אם אפסיק אני עלול לחוות שוב התקפת חרדה קשה כמו זו שעברתי לפני שנתיים ואולי אף קשה ממנה. כמו כן הבנתי שבזמן הפסקה חדה של התרופה יש סכנה לתגובה קיצונית המלווה בהזיות, שינויים בלחצי הדם ורעד קשה עד התקף אפילפטי. כמו כן המשך נטילת הלוריבן כל 24 שעות מאפשרת לי להמשיך להסתובב ולתפקד כרגיל מבלי לפחד מהתקפת חרדה שעלולה לתקוף אותי. ולכן ליתר ביטחון אני מסתובב בחוץ תמיד כשבכיסי מצויים לפחות שני כדורי לוריבן. זה נותן לי הרגשת ביטחון להמשיך לתפקד כרגיל. כמו כן, עלי לציין שמשנת 2008 אני סובל מבקע סרעפתי ורפלוקס (GERD), לאחר שהתגלה אצלי בקיבה בבדיקת גסטרוסקופיה חיידק ההליקובקטר פילורי (HP), וכתוצאה מכך נאלצתי לעבור טיפול משולש עם אנטיביוטיקה, שכתוצאה מהטיפול המשולש החיידק הושמד ולא נמצא יותר בקיבתי. ומאז אני נוטל כמעט כל יום באופן קבוע כדורי אומפרדקס 20 מ"ג נוגדי חומציות וצרבת. ורציתי לדעת אם יכול להיות לזה גם קשר לבעיות בכליות? תודה רבה לכם מראש על תשובתכם שלמה

פגיעה בתפקוד הכלייתי אינה תופעת לוואי שכיחה וידועה של התרופות לוריוון ואומפרדקס. עם זאת קיימים תיאורי מקרים של פגיעה כלייתית במהלך הטיפול בתכשירי אומפרזול (החומר הפעיל באומפרדקס) במנגנונים שונים. קיימים גורמים שונים ומגוונים לפגיעה כלייתית מלבד תרופות- לבירור, יש לחזור לנפרולוג. בד"כ אין צורך בהתאמת מינון לוריוון בפינוי הכלייתי שציינת.

04/07/2015 | 12:20 | מאת: sam

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי