מטוטרקסט .................................................

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

14/11/2018 | 14:59 | מאת: עינת

זריקה של מטוטרקסט 12.5 מג מה הן.ת.הלוואי ? איזה ת.לוואי צריכות להדליק נורה דומה? במידה ויש פגיעה בכבד או בכיליה מהתרופה,האם זה הפיך? האם לטווח הרחוק התרופה מגדילה סיכוי לממאירויות? במידה ויש וירוס או חיידק בזמן שימוש בתרופה, האם יש להפסיקה עד להבראה ? האם יש אפשרות להתנקות מהתרופה כאשר יש הטבה , לאחר כמה חודשי שימוש ?..... ............................................................

מטוטרקסאט מקושר למגוון תופעות לוואי בדרגות חומרה שונות והן מושפעות מהמינון הניתן ומשטר הטיפול. תופעות הלוואי השכיחות המתרחשות במינון נמוך של התכשיר לעיתים נדירות מסכנות חיים. תופעות לוואי שכיחות הינן דלקת של רירית הפה, תופעות לוואי במערכת העיכול (כמו כאב בטן, בחילה וכו'), הפרעות בבדיקת תפקודי כבד, פריחה, כאב ראש, עייפות, נשירת שיער והפרעות המטולוגיות. תופעות לוואי כבדיות, ריאתיות ודיכוי מח עצם עלולות להיות מסוכנות הן במינון נמוך והן גבוה. פגיעה כלייתית לרב מתרחשת במינון גבוה. פגיעה כבדית- עליה מינורית באנזימי כבד שכיחה, אך פגיעה משמעותית היא נדירה. ניטור תקופתי של אנזימי כבד, הימנעות מצריכת אלכוהול, זהירות בחולים במחלות רקע כבדיות וצריכת חומצה פולית יכולים למזער את הסיכון. סיכון לזיהומים- התרופה במינונים נמוכים הינה בעלת פעילות על מערכת החיסון, אך בד"כ אינה מדכאת מערכת חיסון במידה כזו המאפשרת זיהומים אופורטוניסטים (ברב המטופלים) ללא טיפול בתרופות נוספות, המדכאות מערכת חיסון. לגבי טיפול בזמן זיהום- הפסקה זמנית של התרופה נדרשת כתלות בחומרת הזיהום. יש להיוועץ ברופא ולשקול כל מקרה לגופו. שימוש בתרופה כנראה עלול להעלות סיכון למחלות לימפופרוליפרטיביות, אך גם בחלק ממצבי המחלה להן ניתן הטיפול – שכיחות גבוהה יותר למחלות אלה מאשר לאוכלוסייה הכללית. יש ליידע את הרופא במידה ומופיעים תסמינים של זיהום, דימום לא צפוי, תסמינים של אלרגיה (כמו תופעות עוריות, תסמינים של פגיעה כבדית כגון הצהבה ובצקות. לרשימה רחבה של תופעות הלוואי ותסמינים הדורשים פנייה לעזרה רפואית בעלון התכשיר אשר נמצא במאגר התרופות באתר משרד הבריאות. לגבי בדיקות המעקב הנדרשות, מעקב אחר הטבה והחלטה על משך הטיפול המומלץ- יש להיוועץ ברופא המטפל.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי