הידרונפרוזיס והפרש בגודל כליות בילדה

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה ילדים

09/12/2013 | 12:13 | מאת: אמא

שלום רב אני אמא לתאומות בנות 9. אחת מהן נמצאת במעקב נפרולוג מזה כשנה. כאשר זו התפתחות הדברים: בתקופת הילדות המוקדמת (גילאי שנה-שנתיים-שלוש) היו מדי פעם התקפי חום גבוה, ובכי על כאבי בטן. בד"כ אובחן כויראלי. בגיל 4 (שנת 2008) בוצע US בטן לראשונה - שבו הכליות נמצאו תקינות בגודל ובמרקם. לא נמצאה עדות להידרונפרוזיס. הבדיקה פוענחה כתקינה. כשנה וחצי לאחר מכן (2009), בוצעה שוב US כליות (לבקשתי). הפעם הודגם "הרחבה קלה של אגן כלייתי משמאל - עד 0.8 ס"מ". כשנתיים לאחר מכן (שנת 2011, הילדה בת 7) - שוב בוצע US מעקב. ובבדיקה זו נמצא "הידרונפרוזיס דו צדדי. אורך כליה ימנית 8.3 ס"מ. אורך כליה שמאלית 8.6 ס"מ". שנה לאחר מכן (2012) שוב US מעקב - נמצא הפרש בגודל כליות. ימנית 7.7 ס"מ. שמאלית 8.5 ס"מ. והידרונפרוזיס קטן מימין". ב-2013 שוב ביצענו US חוזר - ושוב - הפרש בגודל כליות (אותו הפרש בערך - ימנית 7.7. שמאלית 8.7) והידרונפרוזיס קל משמאל" מה המשמעות של הידרונפרוזיס שמתפתח עם הגיל והשנים (לא מולד) מה המשמעות של הידרונפרוזיס משתנה מצד לצד נפרולוג טוען שאין כרגע טעם לבצע מיפוי כליות, אלא רק מעקב (מעקב לח"ד, תפקודי כליות, ו-US). דעתך עד כמה מדאיגה ההתפתחות הזו לאורך שנים (התחיל ככלום, וכיום הידרונפרוזיס משתנה והבדל בגודל כליות...) ? מה המשמעות שכליה אחת נותרת קטנה יותר ? האם בהכרח ייפגע תיפקודה ? אודה לקצת הארות בענין (אגב, בדיקת קריאטינין תקינה )

כעיקרון מותר שיהיה הפרש בגודל של הכליות ותמיד הימנית יותר קטנה במקצת אם-כי הבדל של 1 ס"מ הוא הבדל שמקובל בגיל בוגר אך לא בילד. ההרחבה הקלה של האגנים שמחליפה צד לפי מה שאת אומרת יכולה לנבוע מרפלוקס וזיקואורטראלי אך כל עוד אין זיהומים חוזרים ומדובר בהרחבה קלה בלבד אין אינדיקציה לבצע ציסטוגרפיה כדי לברר תופעה זו. ההרחבה לא נשמעת חמורה כך שאני מסכימה עם הנפרולוג לגבי מיפוי כליות לברר הפרעה בניקוז השתן- בדיקה שלא נראה שיש סיבה לבצע אותה כעת. לא ברור אם בוצע מיפוי כליות DMSA לאיתור צלקות מאותו זיהום שהיה בגיל צעעיר. יותר פרוט והתיחסות נראה לי שרצוי לקבל במסגרת יעוץ נפרולוגי מסודר ואני מבינה שהילדה כבר נמצאת במעקב מסוג זה

11/12/2013 | 16:42 | מאת: אמא

לא בוצע מעולם מיפוי כליות DMSA לבירור צלקות (ובעצם - מדוע חשוב לבצע זאת ? הרי אם יש צלקת - היא לא יכולה להיות מטופלת כעת אז מדוע חשוב לדעת ממצא זה ?) הנפרולוג רק ביקש מאיתנו לבצע מעקב לח"ד. ובדיקת שתן + US בעוד חצי שנה בערך. ברוך השם, הילדה לא מתלוננת על משהו. כך שנשאלת השאלה האם באמת מספיק מעקב בתדירות שכזו ? (לציין כי אנו נוסעים לשליחות בארה"ב בעוד שבועיים, כך שאני קצת מודאגת מהנושא...). האם יש בדיקה שכן היית ממליצה לבצעה ? (מלבד - מעקב US פעם בשנה, ובדיקת שתן ודם ומעקב לח"ד ?) מודה על התשובה.

מנהל פורום נפרולוגיה ילדים