UREA ,

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה ילדים

11/06/2018 | 16:44 | מאת: דניאלה

שלום הבן שלנו בן 10. בריא בד"כ. פעיל ומשחק כדוריד. נולד 3.7 ק"ג עד לפני כמה שנים היה באחוזון 40-50 במשקל ו 80 בגובה ומאז החל לרדת בהדרגה. כיום אחוזון 80 בגובה ורק כ 20 במשקל כעת הוא במשקל 27.8 ק"ג גובה 1.45 מטר BMI= 13.2 והוא שובר עקומות - בשנה האחרונה עלה רק 1 ק"ג במשקל. לפני שנתיים בדיקות דם תקינות לחלוטין ואמרו לנו שהוא סתם רזה. חזרנו לרופאת הילדים ובוצעו היום בדיקות חוזרות ספירת דם תקינה המוגלובין תקין 13 כימיה וכבד הכל תקין סוכר תקין שומנים תקינים פריטין ברזל תקינים יש חריג אחד . ה BUN שלו כבר 7 שנים במגמת עלייה. הערך היום בגיל 10 הוא 18 mg/dl ( קצה עליון של הנורמה 3.7-18 ) בגיל 8 היה 17 בגיל 5 היה 13 בגיל 4 היה 12 בגיל שנתיים היה 10 ובגיל חצי שנה היה 5.3 קריאטינין תקין 0.6 רצינו לשאול 1. האם יש משמעות לעובדה שה BUN שלו הולך ועולה וכיום הגיע לקצה העליון של הנורמה? האם זה דורש בירור מסוים או מעקב? 2. יכול להיות שזה מעיד על הסיבה לבלימת העליה במשקל וגם אין לו הרבה תאבון? 3. היות ולאבא שלו, שבן 47, יש כבר 20 שנה אריתרוציטים בשתן, עלה אצל האבא חשד שמדובר ב iga nephropathy או thin basement. היות ותפקודי הכליות תקינים אז בשלב זה הכל בסדר. האם העליה של ה BUN אצל הבן שלנו יכולה להיות חלילה עקב מחלת כליה בסגנון הזה? תודה רבה

לגבי נושא ה BUN- אם קראטינין תקין - ויש דרכים לחשב במדויק מתוך הקראטינין את התפקוד הכליתי אז התפקוד הכליתי תקין. BUN הוא מדד פחות מדויק של התפקוד הכליתי ומושפע גם ממצב הנוזלים בגוף- ילד שנמצא בצום לקראת בדיקת דם יכול להלעלות BUN בטווח שאצתם מתארים- סהכ גבול עליון של נורמה. גורם אחר שמשפיע על ה BUN הוא צירכת חלבון: מי שאוכל יותר מדי חלבון יכול להיות שיהיהיו אצלו ערכי BUN גבוהים יותר או לחילופין מי שאוכל פחות מדי קלוריות- ואולי זה מתיחס לרזון שלו- כדאי לעבור הערכה של מה שאוכל מבחינת כמות קלוריות, חלבון והרכב ע"י דיאטנית לגבי נושא הכדוריות האדומות בשתן פשוט כדאי לבדוק שתן כללית מספר פעמים ולעקוב בהמשך פעם בשנה גם אם זה תקין בגלל הסיפור המשפחתי ן

מנהל פורום נפרולוגיה ילדים