נפיחות וכאבי בפרקי כף היד, ברכים וקרסוליים וורידים

דיון מתוך פורום  ראומטולוגיה ילדים

02/03/2016 | 08:56 | מאת: אמא מודאגת

שלום , ביתי בת ה - 10 כבר מספר חודשים מתלוננת על כאבים במפרקי שורש כף היד שבאים והולכים לסרוגין, לעיתים לא סימטרי, כואבות לה הרגליים והתייחסתי לכך "ככאבי גדילה". בחודש וחצי האחרון כבר מספר פעמים ללא שום קשר לפעילות ומאמץ מתנפח לה הוריד ברגל בגב כף הרגל עד מעל הקרסול וזה בוער לה שורף וכואב לה לדרוך (קרה כבר 3 פעמים) אני חולה במחלה אוטואמנית לא מאובחנת סופית (לופוס או רקמת החיבור מעורבת) ו כן לאחרונה אובחנתי גם עם פיברומאילגיה. במשפחה יש FMF לא חשבתי שזה תוקף ילדים ולאחר שקראתי התחלתי לחשוש מאוד כי הילדה בחודשיים האחרונים מאוד עייפה ומגיעה מביה"ס אוכלת והולכת לישון עד מאוחר בלילה וליעתים עד הבוקר. כמו כן לאורך שנים היא בוכה כי יש לה כאבי בטן קשים, יש לה גם אפטות (אבל אין חום גבוה) אילו בדיקות עלי לעשות לה? ולאיזה רופא עלי לפנות חוץ מראומטולוג? תודה

שלום לאם המודאגת, ראשית אדגיש שאל לנו לאבחן מקרים מבלי להיפגש עם המטופל, להבין את הסיפור ממנו (אם אפשר) ומהוריו, לבדוק אותו בדיקה גופנית מלאה ולעבור על בדיקות המעבדה וההדמיה באם בוצעו. באופן כללי אוכל לומר כי קדחת ים תיכונית (או FMF) יכולה להתבטא באחד או בכמה מהתסמינים הבאים: חום, כאבי בטן, כאבי מפרקים, כאבים בחזה, נגע אדום וכואב בעור - פעמים רבות באזור הקרסוליים. הדגש הוא על תסמינם בעלי אופי התקפי הנמשכים מכ-12 שעות ועד 3-4 ימים. מאפיין נוסף הוא כאבי רגליים המופיעים במאמץ ללא קשר להתקפים (כמו עלייה במדרגות). ב-90% מחולי FMF המחלה תתפרץ עד גיל 20 ולכן ברוב המקרים היא מתגלה בילדות ויש צורך במעקב ראומטולוג ילדים. למרבה המזל - למחלה יש פתרון פשוט והוא נטילת תרופה מידי יום בשם כולכיצין אשר ברוב המקרים מעלימה את התסמינים לחלוטין וכמעט בכל שאר המקרים מקלה מאוד. היום ישנן תרופות חדשות אשר עונות גם על המיעוט שאינו מגיב באופן מספק לכולכיצין. לסיכום: ממליץ בראש ובראשונה לפנות לראומטולוג ילדים. הוא כבר ידריך אתכם במידת הצורך לפנייה למומחים נוספים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

מנהל פורום ראומטולוגיה ילדים