ברך

דיון מתוך פורום  ראומטולוגיה ילדים

25/09/2012 | 09:12 | מאת: ערן

בני בן ה 15 חלה בדלקת מפרקים פסוריאטית, זה הופיע רק בברך ימין, בצורת נפיחות ונוזל, לאחר שכשבועיים לפני כן התחיל אימוני סקוטים. אין הגבלות תנועה. כמעט ואין כאבים, גם כשמשחק כדורסל.באם.אר.אי לפני חודש וחצי ולפני שבועיים, אין שינוי במצב. אין פגיעה בסחוסים. ראומטולוג אומר שאין בעיה בסחוסים. בבדיקה האורטופד שמע רעש (חלש) של שפשוף בעת כיפוף הברך ולדבריו יתכן שיש פגיעה בסחוס למרות שלא רואים ב אם.אר.אי. האם רעש כזה יכול להעיד לנזק בסחוס? מה חומרתו? האם לחולי דלקת מפרקים ככלל יש סחוס פחות טוב? האם יותר חשוף לפציעות? התחיל טיפול במטרוטקסט, לפני כשבועיים, לאחר שזריקת אנברל שקיבל לפני כחודש וחצי, לא שינתה את המצב. הוא שחקן כדורסל. בינתיים הפסיק להתאמן.האם יוכל לחזור לאימוני כדורסל עצימים (כ 15 שעות בשבוע, כולל אימוני כוח) כמו לפני כן, כי הוא רוצה להיות שחקן כדורסל מקצועני.האם מחלה זו מסכנת את הברך, הסחוס, או סיכון אחר, אם ימשיך בכדורסל בעצימות גבוהה? אם שוב יפצע, הניתן יהיה לתקן את הסחוס?

שלום ערן, בד"כ בשלב הזה של המחלה, אין פגיעה בסחוס אולם יש תגובה דלקתית (כלומר פעולה של מערכת החיסון) במפרק. אכן, בדלקת לא מטופלת יכול להיווצר בסופו של דבר נזק לסחוס אולם הדבר לוקח בד"כ שנים ולכן יש חשיבות להמשך הטיפול ע"י הראומטולוג שצריל להיות גם זה שמרכז את הטיפול. ייתכן והאורטופד שמע רעש המתאים לשפשוף של אחד הגידים הנאחזים בעצם. גם איזור זה עלול להיות מודלק. תוכל לדון על כך בביקורת הבאה אצל ראומטולוג הילדים של בנך. המטרה כעת היא כמובן להגיע למצב של "השקטה" של הדלקת ולכן בנך מטופל בתרופות שציינת. לגבי פעילות גופנית, ככלל אנו ממליצים לא להימנע מפעילות גופנית אולם כאשר הדלקת פעילה, עדיף לא לבצע פעילות כגון אימוני כוח שמפעילים לחץ "פתאומי" על המפרק. שוב, תוכל לדון על כך עם ראומטולוג הילדים של בנך ובהתאם להמלצתו גם עם פיזיותרפיסט או מומחה לרפואת ספורט. בברכת גמר חתימה טובה, ד"ר גיל אמריליו

מנהל פורום ראומטולוגיה ילדים