תוצאות מיפוי כליות DMSA - בקשה להסבר

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

18/07/2016 | 23:13 | מאת: יעקב

שלום לפני כ-15 שנים עברתי ניתוח "מלעורי" [PCNL] ריסוק אבן כליה 3*6 ס"מ בכליה שמאלית, ברמבם ע"י פרופ' מרטיק. ומאז עברתי בדיקות פעם בשנה למעקב. הכל היה תקין, למעט אבנים שגדלו ונפלטו דרך השתן. "אני יצרן של אבני כליה"... לפני שנתיים ויותר אובחנה אבן בכליה שמאלית (שוב) בגודל 1.7*2.8 ס"מ והומלץ על PCNL אלא שהפעם קופ"ח סרבה לאפשר לי ברמבם, כי אני תושב המרכז... ועשיתי פלטינום ולפני פסח בשבוע, עברתי PCNL ע"י ד"ר מרדכי דובדני בהדסה עין כרם. והוא ביקש שאעבור מיפוי כליות DMSA ואשוב לבדיקה כעבור כחודשיים. בבדיקה שביצעתי לפני שבוע, נמצא כי הכליות שלי מתפקדות כך: כליה שמאלית = 64% // כליה ימנית = 38% // ויש הבדל גודל בין הכליות אך לא נראו צלקות. כמו כן, הפריטין שלי נמוך ומחסני הברזל וגם HB ואוריה = 10 [אני סובל מגאוט אקראי]. בקשתי לקבל איבחון בסיסי עם המלצה להמשך טיפול. תודה יעקב בני-ברק

18/07/2016 | 23:16 | מאת: יעקב

ברצוני להוסיף שב PCNL הנכחי הייתה כבר "אבן יציקה" גדולה בכליה.

יעקב אבני יציקה הן כמעט תמיד אבני STRUVITE. אילו אבנים הנוצרות כתוצאה מזיהום בדרכי השתן העליונות ע"י חיידקים מיצרי אמוניה. הדבר קורה יותר ב"יצרני אבנים" שלרוע מזלם בנוסף ליצור אבנים גם הזדהמו, ובאנשים להם נטייה מוגברת לזיהומי דרכי השתן כגון נשים, משותקי גפים וכו. סוג אבנים זה נוטה לחזור. אחוז קטן מאבני היציקה מישני למחלה תורשתית הגורמת ליצירת אבני ציסטין. אני מניחה שבוצע לך בירור אבנים מלא, וכי האבנים בהתערבויות נשלחו לאפיון. מיפוי DMSA הוא מיפוי המאבחן צלקות בכליה, אך גם יכול להעריך מה התרומה היחסית של כל כליה לתפקוד הכלייתי, ולעתים משתמשים בו לראות האם התערבות כירורגית עזרה - (אז צריך השוואה) או להחליט האם בכלל כדאי ללכת לניתוח מסוג זה. כליה קטנה עם זיהום כרוני בתוכה, שלא תורמת לתיפקוד אחרי התערבות אולי עדיף שתיכרת . מסיפורך עולה כי אבני היציקה היו תמיד בצד שמאל, הייתי מצפה שתרומת כליה זו תהייה קטנה יותר עקב נזק משיני מתמשך של שנים. אנא בדוק אם לא התבלבלת בערכים. ממליצה לך לפנות לנפרולוג עם כל תוצאות הברור שבוודאי עברת לצורך המשך טיפול. חסר ברזל מחייב בירור - אנא פנה בנוגע לכך לרופא המשפחה

21/07/2016 | 09:49 | מאת: יעקב

ברצוני להודות על ההענות! לאחר קריאת התגובה, ברצוני לציין מספר נתונים חשובים: אבן יציקה נתגלתה רק לאחרונה, והיא לא הופיעה כשנתיים לפני כן, הייתה אבן 1.7*3 ס"מ רק בCT לפני הPCNL האחרון, אמר לי ד"ר דובדבני שינה אבן יציקה גדולה. ואילו הPCNL הקודם (באותה כליה שמאלית), היה עם אבן 3*6 ס"מ, כאמור לא אבן יציקה. הערה: כליה ימנית פלטה מדי פעם אבנים כשהגדולה בינהין הייתה 8 מ"מ. בדרכ"ל עד לפני הPCNL האחרון, הרגשתי הייתה טובה, לא היו לי בעיות כלשהן, למעט גאוט (כי לא לקחתי את האלוריל...). האם מידע זה משנה את האנמנזיה? תודה

מנהלי פורום נפרולוגיה