למה המערכת הרפואית מגדירה אותי כחולה כליות דרגה 3

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה ויתר לחץ דם

09/07/2014 | 12:04 | מאת: בני

לפני כשנתיים עברתי ניתוח שבו נכרתה הכליה השמאלית עם גידול ליפוסרקומה שהיה צמוד אליה ומאז אני במעקב ללא טיפול נוסף. רמת הקריאטינין שלי עלתה והתייצבה סביב 1.5. בבדיקת Albimin/Creatinine ratio התוצאה 0. באיסוף שתן במשך 24 שעות,התוצאות היו כדלקמן: Albumine-Micro(U)/ 24h: מתחת לסף המדידה של המכשור. Creatinine(U)/ 24h : ערך של 1.8. Protein (U)/ 24h : עררך של 110. תוצאות הבדיקות הכימיות בשתן טובות בהרבה מבדיקות לפני 7 שנים עם שתי כליות. לחץ דם,סוכר,כולסטרול,טריגליצרידים,הכל בתחום הנורמה ללא כל תרופות. מדוע המערכת מגדירה אותי כחולה כליות רק לפי GFR משוערך של 45 שניקבע כמעט באופן מוחלט ע"י רמת הקריאטינין ? הרי אדם בגיל 61 שמאבד כליה רמת הקריאטינין חייבת לעלות, פרופסור בן עמי סלע כתב במאמר על קריאטינין כי רמה של 1.6 עד 1.9 היא תקינה בד"כ אצל אדם עם כליה אחת.

לקריאה נוספת והעמקה
09/07/2014 | 12:58 | מאת: ד"ר גיל צ'רנין

בני שאלתך טובה מאד והתשובה שאתן היא בעיקר על סמך דעתי ודעת אחרים אם כי בהחלט עשויים להיות אלו שיחלקו עלינו. כשמעריכים מחלת כליות על סמך GFR עושים זאת על סמך מחקרים אפידימיולוגים באוכלוסיות מאד גדולות. מחקרים אלו הביאו להגדרת מחלת הכליות בעיקר (אבל לא רק) על סמך הערכת ה GFR. לא היה הבדל משמעותי (יותר נכון, לא באמת נבדק) בין רוב האנשים שיש להם שתי כליות לאנשים כמוך- עם הוצאת כליה על רקע גידולי. מה שברור הוא שלאנשים באופן כללי עם GFR נמוך כזה יש: 1. סכון מוגבר להחמרת מחלת הכליות לכיוון אס"ק כליות קשה שדורשת דיאליזה או השתלה. 2. סכון מוגבר למחלת לב וכלי דם עם תחלואה ותמותה מוגברת בהשוואה לאנשים עם תפ' כלייתי תקין. העובדה שאין לך הפרשת חלבון בשתן היא מצויינת ומקטינה סכון זה בהשוואה לאלו עם חלבון בשתן. ושוב, היכולת להבדיל בינך, שעל פניו יש לך כליה אחת שהיא אולי בריאה יחסית לחולה ששתי הכליות שלו חולות עם GFR שדומה לשלך (על סמך ערך קריאטינין וחישוב GFR) , עדיין לא קיימת אצלנו. מכאן שההתייחסות אליך היא זהירה כמו לחולה עם שתי כליות וירידת GFR. המשמעות העיקרית היא כלכלית (למע' הבריאות עצמה ואולי גם לך בענייני ביטוח שונים) שכן מבחינת ההתייחסות הרפואית גרידה- אנו רק שמים דגש על נושאים שבכל מקרה הינם חשובים, גם לאנשים ללא מחלת כליות, כגון איזון לחץ דם ואורך חיים בריא.

09/07/2014 | 15:00 | מאת: בני

לפי המחקר,80% לפחות מתורמי הכליות מעל גיל 55 הפכו באופן מידי לחולי כליות מדרגה 3.מעניין אם המערכת הרפואית מעדכנת תורמים מבוגרים במידע הזה לפני התרומה. בכל אופן,מסקנת המחקר היא חד משמעית: שיערוך eGFR לא יכול לשמש ככלי,בוודאי לא בלעדי כמו היום,להערכת תפקוד הכליה שנותרה כשמדובר בתורם כליה מבוגר. אמר לי רופא בכיר שאני לא צריך להתרגש מהחריגה ברמת הקריאטינין ומה שחשוב זה המגמה של התוצאה לאורך זמן. כמובן שאני צריך להמשיך להקפיד על משקל תקין ושאר הבדיקות החשובות,אבל ההגדרה שלי כחולה כליות, יוצרת לי בעיה בביצוע בדיקות CT עם חומר ניגודי. נאמר לי שלצורכי מעקב אחרי חזרת גידולים ממאירים,בדיקת CT ללא חומר ניגודי יש לה ערך של כמעט כמו כוסות רוח למת,אבל קרינה מיותרת יש בה בשפע.

מנהלי פורום נפרולוגיה ויתר לחץ דם