תפקוד כלייתי מועט, דעתען בבקשה

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

02/07/2018 | 10:51 | מאת: סמדר

שלום לכן ד"ר אני בת 59, עם מס' מחלות. התוצאה הנ"ל התקבלה הלילה במיון. הרופא אמר שהיא תקינה. מבקשת לדעת מה זה אומר. תודה. Estimated Glomerular Filtration Rate (MDRD) 82 ml/min/1.73m^2 60 < 02/07/2018 02/07/2018 Mildly reduced renal function

glomerular filtration rate מבטא את מידת הסינון הכלייתי, שמבטא את התפקוד הכלייתי. הנוסחא המחשבת זאת מושפעת ממספר גורמים - ערך קראטינין בדם, גיל, מין, גזע. ככל שעולים בגיל, הערך המתקבל נמוך יותר. לעיתים גם מבלי שנראה בעיה כלשהי בכליות. לכן, כאשר הערך המתקבל הוא מעל 60, צריך להוכיח שקיימת פגיעה כלייתית נוספת כגון בעיה בבדיקות השתן או בהדמיה, כדי להגדיר שאכן קיימת בעיה בכליות. נתון חשוב נוסף הוא שנוסחת ה MDRD נוטה להיות פחות מדויקת בערכים אלו שמעל 60 ולכן מומלץ להשתמש בנוסחא אחרת. לסיכום - לא בטוח שיש משמעות לערך שהתקבל. אם בדיקת שתן לכללית תקינה והדמיה תקינה, אין צורך בהמשך בירור או מעקב.

03/07/2018 | 12:03 | מאת: סמדר

תודה רבה ד"ר קלוק בן-בסט. אבקש את הבדיקות.

03/07/2018 | 20:32 | מאת: סמדר

רופאת המשפחה שלי מסרבת להמשך בירור. מזה תקופה ממושכת אני עם CRP מוגבר מעט. שלשום במיון נמדד ערך של 15.9, כשהגבול העליון הוא 5. קראתי שיכול להיות קשר בין תפקוד כלייתי ירוד ל CRP. לא יודעת איך להסביר לרופאה שלי שאני צריכה לברר מה מקור הבעיה. תודה רבה.

רוב הסיכויים שאכן אין בעיה כלייתית ורופאת המשפחה צודקת. כמו שכבר הסברתי, סביר שחישוב ה GFR שמושפע מפקטורים שונים גרם להטיה. אם בעבר היו ערכי קראטינין דומים לערך שנמדד במיון, ואין עדות לבעיה בבדיקות שתן קודמות, אין צורך בבירור. אני מניחה שה CRP היה מעט מוגבר בשל הסיבה בגללה פנית למיון, ומקווה שבעיה זו חלפה. לא נראה שיש מקום לדאגה בשל הכליות בשלב זה.

05/07/2018 | 08:44 | מאת: סמדר

פניתי למיון בשל כאבי חזה. הCRP מוגבר כבר חודשים רבים. שלשום, בפעם הראשונה, היתה לי דליפת שתן משמעותית. אני חוששת כי יש מחלות כליות במשפחה. שוב תודה ד"ר קלוק-בן בסט.

מנהלי פורום נפרולוגיה