טופמקס והריון-שאלה חשובה

דיון מתוך פורום  אפילפסיה בילדים

01/01/2017 | 01:31 | מאת: אלה

שלום, כמה שאלות לגבי טופמקס והריון אם אפשר- א. מפורסמים כל מיני מאמרים לגבי טופמקס כמעלה סיכון גבוה לחך שסוע ושפה שסועה. אך אני לא הבנתי- הוא מעלה סיכון באחוזים ניכרים למומים של חך ושפה שסועה אך מה קורה עם מומים אחרים (לב, היפוספאדיאס, עמוד השדרה ועוד)-האם הוא מעלה באחוז ניכר גם כאן את הסיכוי למומים אחרים או אחוז ההיתכנות של המומים האחרים שווה ערך לתרופות האפילפטיות האחרות?או גבוה רק במקצת? ב. בנוסף לא ממש הבנתי- יש אתרים הממליצים להשתמש בחומצה פולית 5 מ"ג חודש לפני כניסה להריון ויש שמדברים על 3 חודשים חומצה פולית 5 מ"ג. האם חודש זה פרק זמן מספיק או חודשיים? או רצוי להסתפק בשלושה? כי ראיתי שישנם מאמרים שכבר מדברים על כך שרמה גבוה של חומצה פולית עשויה להעלות סיכון לאוטיזם. ובאתר עצמו של משרד הבריאות רשום שאפשר להשתמש בחומצה פולית 5 מ"ג כחודש לפני ההריון.. אז מה מומלץ? ג. הבנתי שלמיקטל יורדת בצורה די דרסטית בהריון ולכן דורשת ניטור קפדני, ולכן יותר נשים חוות התקפים עם למיקטל. אך מה עם טופמקס, גם היא דורשת ניטור קפדני ויורדת בצורה דרסטית בהריון? ומה עם התרופה החדשה קפרה גם היא דורשת ניטור ויורדת דרסטית בהריון? ד. האם למינון של הטופמקס יש משמעות כלשהי מבחינת המומים? כי אני נמצאת על מינון של 200 מ"ג ליום..זה נחשב נמוך/בינוני/גבוה? כי לפי מה שקראתי המומים יכולים לקרות בכל מינון של תרופה, שלא כמו למיקטל ששם יש פחות מומים במינון של עד 300 מ"ג למשל. ה. האם נמצא כי העובדה כי ישנו קשר חזק יוצר בין טופמקס לחך ושפה שסועים עשוי להיות מקושר לגורמים סביבתיים אחרים ( כגון נמצא שאצל נשים שגם נטלו טופמקס וגם עישנו היה יותר חך או שפה שסועה, או נשים עם רקע של חך ושפה שסועה מהמשפחה-רקע גנטי)? תודה!

שלום רב כל התרופות האנטי אפילפטיות בעלות פוטנציאל לפגוע בעובר. למקטל נחשבת בטוחה יותר אך אינה נטולת סיכונים . ברור כי גם אפילפסיה לא מאוזנת עם פרכוסים מהווים סיכון לאם ולעובר. מקובל לקחת חומצה פולית כ 3 חודשים לפני ההריון , 5 מ"ג . כאשר ניתן לעקוב אחר לרמות התרופה בהריון- יש חשיבות לראות כי אין ירידה ברמת התרופה סביב השינויים הפיזיולוגיים החלים בהריון . אין אפשרות לבצע בארץ רמת טופמקס. חשוב לטפל במינון הנמוך האפשרי המגן מפני פרכוסים בברכה ד"ר אלי הימן

מנהל פורום אפילפסיה בילדים