התייעצות לגבי כדורים נוגדי דיכאון

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

30/05/2020 | 22:00 | מאת: שרה

התייעצות לגבי כדורים נוגדי דיכאון, לפני יומיים התחלתי לקחת ברינטליקס 10מ״ג. ובמקביל הפסקתי ויפאקס 37.5 מ״ג. יש לי תופעות גמילה קשות מויפאקס ותופעות הסתגלות קשות לברינטליקס. האם מחר בבוקר יכולה לחזור לויפאקס ולהפסיק ברינטליקס?

30/05/2020 | 23:42 | מאת: מני

אציג שני עובדות שידועות לי על מנת להשיג על ידם מענה לשאלתך: 1. אתחיל עם הגמילה מויפאקס: זהו כדור שמאוד קשה להיגמל ממנו, אולי הכי הרבה מכל הכדורים נוגדי דיכאון, וגם כשנגמלים ממנו באיטיות רבה - בחלק גדול של המקרים זה כרוך בסבל רב, כמעט בלתי נסבל (לפחות בחלק מהמקרים). בכל אופן, באם הכדור לא עזר לך בכלל לדיכאון ולא שיפר לך כלל את מצב הרוח, וניסית אותו מספיק זמן ובכל זאת לא עזר, אין סיבה שתמשיכי לקחת אותו, ומשכך - על אף הסבל הכרוך בכך - צריך להיגמל ממנו בהדרגתיות, והסבל יהיה זמני עד שהגוף יתרגל להיות בלעדי הויפאקס. באם אבל הויפאקס כן עזר לך אך חלקית בלבד ונראה לדוקטור שלך שהברינטלקס יותר יעזור, לכאורה זה תלוי בשיקול דעת שלך (האם את מעדיפה לסבול את החלק שבו הויפאקס לא מצליח לטפל ובלבד שלא לסבול את הגמילה הקשה שלו, או שאת מעדיפה זמנית לסבול את הגמילה והעיקר בסוף להיות על מי מנוחות עם הברינטלקס למשל או כל כדור אחר שיהיה) אף שבדרך כלל רופאים יבחרו להמליץ על הדרך השנייה, היות וסבל נצחי (של חלק הדיכאון הלא-מטופל) גרוע מהסבל הזמני (אף שהוא קשה, לעיתים - מאוד) של הגמילה. 2.בקשר לתופעות הסתגלות לברינטליקס: האם את בטוחה שקשה לך להסתגל אליו כי יש תופעת לוואי האופיינית אליו שהיא בלתי נסבלת או קשה שלא קשורה לגמילה מהויפאקס, או שיתכן שכל התופעות הקשות שיש לך לאחרונה - נובעות מהגמילה מהויפאקס? האם זה גם אופציה או שאת בטוחה במה שאמרת? על פי שני פרמטרים אלו, שהם: האם הויפאקס עוזר גם הוא לדכאון שלך או לא, והאם בטוח שהברינטליקס הוא זה שעושה לך תופעות קשות או שיתכן שזה לא ממנו, —צריכה להיות הפעולה שלך, לפי דעתי. בהצלחה והרבה בריאות!

31/05/2020 | 09:33 | מאת: שרה

תודה על תשובתך המהירה, אני חושבת שהתופעות הקשות הן על הגמילה מהויפאקס יותר מאשר ההסתגלות . מנסה לתפוס את הרופא ולא מצליחה ובגלל זה פונה לפורום , מכיוון שהשאלה שלי היא למה הרופא הפסיק לי באופן חותך ולא הדרגתי את הויפאקס ? ייתכן וטעה ?

31/05/2020 | 10:59 | מאת: מני

כן אני מבין, בהחלט קשה לתפוס רופאים לפעמים.. בכל מקרה, בדרך כלל ההורדה בויפאקס היא הדרגתית, אלא אם מדובר בויפאקס המושהה, xr, שאז יורדים כל פעם ב75 מיליגרם שלמים על מנת לא לפגוע באפקט המושהה שלו. יש מקרה אחד שבכל זאת עושים בו ירידה חותכת בויפאקס (ועליה מהירה בברינטלקס) - באם הויפאקס לא עזר בכלל והדכאון הוא לא בעוצמה ״קלה״ אלא בינונית עד קשה, שאז אין ברירה ובשביל לטפל בדחיפות האפשרית בדכאון- צריכים כמה שיותר מהר לנסות את הכדור האחר, במקרה שלך - את הברינטלקס, ואי אפשר לנסות את הכדור האחר לפני שמורידים את הכדור הקודם (הויפאקס) מאחר ואסור את שניהם ביחד.. האם אכן זה המקרה שלך? אני מנסה לחשוב איתך ביחד מדוע הדוקטור שלך לא הוריד לאט לאט את הויפאקס, וזה נראה לי המקרה היחיד בו מורידים במהירות ולא בהדרגתיות. אף שאני מכיר גם רופאים (התנסיתי בהם בעצמי.. אני גם נוטל ויפאקס) שלא סבורים שצריך לרדת מויפאקס בהדרגה, אך זה לא ממש מקובל אצל רוב הפסיכיאטרים, אני חושב. כי בדרך כלל קשה להיגמל - בלי סבל מסויים - מויפאקס. לפי דעתי, עד שהדוקטור שלך או הדוקטור של פורום זה יענה/יענו לך, אני חושב שכדאי לך לראות בימים הקרובים מה מתקדם הן עם הגמילה מהויפאקס והן עם הברינטליקס; באם שניהם גרמו לתופעות שדיברת עליהם, כלומר - גם הגמילה מויפאקס וגם ההתחלה של ברינטליקס- אז, בנוגע להסתגלות לברינטליקס, כמעט בכל המקרים התופעות עוברות עד לכל היותר 4 שבועות, לפעמים אפילו מספיק מספר ימים בודדים וזה עובר. חוץ ממקרים בהם יש רגישות מסויימת או אי התאמה מוחלטת לכדור החדש, שאז התופעות לא עוברות בכלל וצריך לנסות כדור אחר, אבל ברוב המקרים זה לא כך. הגמילה מויפאקס גם היא לוקחת איזה 4 שבועות, גם בזה יתכן שפחות. בכל מקרה, שורה תחתונה, באם לא תצליחי לתפוס את הרופא בזמן הקרוב (שכמובן להתייעץ איתו הכי טוב; אני לא רופא ועונה לך רק מידע ונסיון אישי, כלומר- עוזר במה שאני יכול לעזור) - כדאי שאם את מסוגלת להמתין קצת ולהמשיך לעקוב אחרי התהליך של הגמילה מהויפאקס וההסתגלות לברינטלקס - זה יהיה הכי טוב. אם מדובר במקרה שאת ממש לא מסוגלת לסבול את הגמילה ו/או ההסתגלות, יתכן שיהיו כדורים (שאפרטם בהמשך) שיכול לרשום לך גם הרופא משפחה שתיקחי אותם זמנית על מנת להקל מסבל הגמילה/הסתגלות, ובמקרים יותר קיצוניים- לפנות לחדר מיון (דבר שמלכתחילה אני לא ממליץ לך כלל לעשות, ומנסיון; בדרך כלל בחדרי מיון פסיכיאטריים לא משנים שום דבר מהטיפול שנתן לך הרופא שלך אם את לא מסכימה להתאשפז אצלם, וזה ממש לא חסר לך בחיים להתאשפז עכשיו.. גם כדורי הרגעה ככל הנראה הם לא ירשמו לך, ואחד מהשניים הם יציעו לך: או לחזור הבייתה בידיים ריקות, או להתאשפז ולקבל שינוי בתרופה.. ממש סליחה שאני מציג את המיונים קצת בקיצוניות, אך לצערי זה מה שקורה בחדרי מיון, בעצמי התנסיתי בהם (הציעו לי או אשפוז או כלום; עילה לאשפוז בכפייה הם כמובן לא מצאו..). גם לפנות לחדרי מיון כלליים- לא תצליחי ברוב המקרים להוציא מהם עזרה, מה גם שבדרך כלל לא מקבלים הפנייה מרופא משפחה לחדרי מיון כלליים למצבים דכאוניים אלא רק לאלו הפסיכיאטריים, שכבר כתבתי לך מה קורה שם.. ולשלם הון תועפות באופן פרטי על ביקור בחדר מיון כללי, כולל המתנה מורטת עצבים של שעות, ומבלי לדעת מראש לאיזה דוקטור את נופלת- גם אני חושב שלא בא בחשבון.. גם חדרי רפואה דחופה הקהילתיים, למשל כמו ט.ר.ם - אני ממליץ לך שלא להתקרב לשם בכל הנוגע לטיפול פסיכיאטרי: הרופאים שם הם רופאים כללים, קרי- חסרי התמחות ספציפית, ועושים הרבה מאוד טעויות לצערנו בפרט בתחום הפסיכיאטרי, שבו אין להם הרבה מושג. אני לא בא חלילה ללכלך עליהם, אין לי חלילה עניין ללכלך, אני רק מצביע על התנסות אישית שלי עם כל הנ״ל (הן חדר מיון פסיכיאטרי והן טרם; עם הכלליים לא התנסיתי כי לא הצלחתי לקבל הפנייה לשם מהרופא משפחה וממילא לא שווה לשלם על זה, מהסיבות שהזכרתי לעיל; עדיף כבר לשלם על רופא פרטי, ביקור חד פעמי אצל מומחה,וזהו.)). אם כן, לסיכום, ישנם כמה אופציות: 1.בעדיפות ראשונה - להשיג איכשהו את הרופא שלך ולהתייעץ איתו מה לעשות, מאחר והגמילה מהויפאקס (כנראה שבעיקר מזה) - מאוד קשה/בלתי נסבלת. 2.באם לא הצלחת- לבקש מהרופא משפחה כדור שיסייע לך בגמילה (למשל: ssri כמו למשל פרוזק במינון נמוך - מסייעים מגמילה מויפאקס, או כדורי הרגעה, לפי התמונה הקלינית שלך שתפרטי לרופא משפחה). כדאי מאוד שתזמיני כבר עכשיו תור קרוב לרופא משפחה, למקרה ולא תצליחי לתפוס את הפסיכיאטר, והכי הרבה אם תצליחי לתפוס את הפסיכיאטר - תמיד אפשר לבטל את התור לרופא משפחה. 3.הדבר האחרון שתעשי, כאופציה של בלית-ברירה, זה לפנות: א.לחדר מיון פסיכיאטרי. ב. כאופציה אפילו יותר פחותה מא׳ - לפנות לחדר רפואה דחופה (כנ״ל- בגלל חוסר ההתנסות של הרופאים שם). שיהיה לך הרבה בהצלחה ובשורות טובות! נ.ב שכחתי לציין, שתמיד ההורדה מהכדור הקודם באה ביחד עם ההעלאה בכדור החדש, ככה שמבחינת זה שהדוקטור שלך אמר לך לעשות את שניהם ביחד - את יכולה להיות בטוחה שהוא עשה בדיוק מה שצריך לעשות; ככה עושים כל הפסיכיאטרים וזה הוכח כדרך הכי טובה להתחלה של כדור חדש! ושוב בהצלחה, ואשמח אם תעדכני אם הכל הסתדר, בעזרת ה׳.

06/06/2020 | 18:54 | מאת: ד"ר יעקב חרמון

אכן תשובתו של מני נכונה ומקובלת עלי- תרגישי טוב!

15/06/2021 | 08:21 | מאת: אורית

שלום..סובלת מתסמונת טורט,חרדות והפרעה דו קוטבית לאחר 6 שנים של לקיחת ציפרלקס שלא תמיד עזר הוחלף לי ללוסטרל שותה 50 מ"ג כבר חודש וחצי,הבעיה שיש החמרה בטיקים ויש טיקים ווקלים מה שאף פעם לא היה לי אשמח לתובנות..האם ההחמרה בגלל הלוסטרל?

מנהל פורום פסיכיאטריה