יתר פעילות בבלוטת התריס

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה מבוגרים וסוכרת

14/07/2011 | 22:19 | מאת: נועה

שלום, השבוע נשלחתי לבדיקות דם בגלל דופק גבוה מאד (120 במנוחה), ואובחנה אצלי יתר פעילות בבלוטת התריס (TSH = 0.03; T4 = 29.3; T3 = 15.74). נעשה גם מיפוי בלוטת התריס שיצא תקין. קיבלתי מרשם למרקפטיזול, מינון של כדור וחצי ביום, ונאמר לי לעשות בדיקות דם נוספות בעוד 6 שבועות. שאלותיי הן: 1. תוך כמה זמן התרופות אמורות להשפיע, והסימפטומים אמורים להעלם? 2. הבנתי שאחד מהסימפטומים האפשריים של יתר פעילות בבלוטה הוא בלט עיניים, שהינו ברובו בלתי הפיך. האם אין חשש שהמינון שקיבלתי נמוך מדי, ושבשישה השבועות שיעברו עד שדבר זה ייבדק שנית הסימפטומים ימשיכו, כולל סימפטום זה? 3. הרופא שבדק אותי ציין שהסיבה ליתר הפעילות אינה ידועה. האם אין חשש שהדבר שגורם לכך עלול לגרום גם לנזקים אחרים כל עוד אינו ידוע? לדוגמא, ה-TSH מופרש מההיפופיזה - האם זה לא יכול להיגרם גם מגידול באזור ההיפופיזה? בהקשר זה ייתכן שראוי לציין שבזמן האחרון העיניים שלי רגישות לאור בצורה קיצונית מאד (ידוע לי שהפרעות ראיה עשויות להיות קשורות לגידול בהיפופיזה). תודה רבה, נועה

מה פירוש מיפוי תקין? התרופות משפיעות בתוך כמה שבועות וקרוב לודאי שבעוד 6 שבועות כבר תראי שיפור משמעותי ותרגישי טוב יותר אולי אפילו קודם לכן. בלט עין הוא חלק ממחלת גרייבס GRAVES שהיא אחד הסוגים של יתר פעילות בלוטת תריס, הנפוצה ביותר. שיעור הלוקים בבלט עין הוא כ 60% והוא יכול להופיע לפני/תוך כדי/אחרי הופעת יתר הפעילות, ואין קשד ישיר לטיפול התרופתי במרקפטיזול. יתר פעילות בעקבות גידול היפופיזרי היא מחלה נדירה מאד ועל פניו לא נשמע לי שזו הבעיה במקרה שלך, על סמך בדיקות הדם. הנזקים הנגרמים מיתר פעילות בלוטת התריס (לא מטופלת) הם זהים ללא קשר לסיבה/לאבחנה המדויקת. מדובר בעיקר באוסטאופורוזיס והפרעות קצב הלב.

14/07/2011 | 22:57 | מאת: נועה

תודה רבה על התגובה המהירה! 1. מיפוי תקין: אני לא מבינה בדברים האלה, כמובן, אך האנדוקרינולוג שהסתכל על המיפוי אמר שהוא תקין, ושאין דלקת (אותה הוא רצה לשלול לפני שירשום לי תרופות). 2. לאבי גם יש נטיה ליתר פעילות בבלוטה, והוא סבל מבלט עיניים. אני מניחה שזה מגדיל את הסיכוי שגם אני אסבול מכך. ברור לי שהוא לא נגרם מהטיפול התרופתי, אבל אני חוששת שמא טיפול במינון נמוך מדי לא יעצור את הסימפטומים מספיק, ושבלט עיניים יופיע. 3. כיצד ניתן לראות את המצאותו של גידול היפופיזרי בבדיקות הדם? 4. ושאלה נוספת: הרופא שבדק אותי לא אמר על כך דבר, אבל הבנתי שיש להמנע מאצות (שכנראה מכילות יוד) בזמן פעילות היתר. האם זה נכון? האם יש עוד מאכלים מהם יש להמנע? שוב, תודה רבה, נועה

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה מבוגרים וסוכרת