שברים אוסטאופורוטים בעמוד שדרה

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה מבוגרים וסוכרת

26/06/2016 | 13:30 | מאת: רועי

ד"ר שלום, שואל לגבי סבתי כבת 90, ברקע אסוטאופורוזיס קשה, עם שבר דחיסה ידוע ב- L2 מלפני מספר שנים. מטופלת באקטונל פעם בחודש כרונית. בנוסף, אסתמה קשה, מצב אחרי תסחיף ריאתי עם טיפול קבוע בפרדקסה, סכרת סוג 2, GERD על רקע הרניה דיאפרגמטית, הפרעה דיכאונית עם טיפול במירו קבוע. נפלה לפני כ-3 שבועות בביתה, מאז סובלת מכאבים חזקים בגב, מטופלת כעת בטרמדקס 200 מ"ג פעם ביום, ואקמול עד 3 גרם ביום. הכאבים אמנם בשיפור בימים האחרונים, אך כשמנסים לרדת במינון טרמדקס מתלוננת על התגברותם, וצריך לעלות במינון בחרה ל-200. בוצע כעת מיפוי עצמות - שברים דחוסים חדשים בגופי חוליות L1,L3. בבדיקה אורתופד - ללא חסר נוירולוגי. רציתי לשאול לגבי אפשרות הטיפול לכאבים בקלציטונין (מיאקלציק), כתחליף לטרמדקס. קראתי שבוצעו מחקרים שהראו שקלציטונין יעיל בשיכוך כאב חריף הנובע משברי דחיסה אוסטאופורטים, מאידך קראתי שקיים חשש שמעלה סיכון לממאירות, ועל כן באירופה ובקנדה לא מאושר לשימוש באוסטאופורוזיס. רציתי לשאול: - האם לניסיונך מדובר אכן בתרופה יעיליה לשיכוך כאבים מסוג זה? האם הסיכון לממאירות הוא רק בשימוש לאורך שנים, או שקיימת סכנה גם בשימוש קצר ועדיף לדבוק בטרמדקס במינון זה בתוספת אקמול? - האם יש להפסיק את הטיפול באקטונל במידה ומתחילים בטיפול הנ"ל? - האם פרוצדורות אורתופדיות (ורטברופלסטיקה) לטיפול בשברי דחיסה מתאימות לדעתך במצב המתואר (כולל צורך בהפסקת הפרדקסה לפני הפעולה, סיכוני הרדמה וכו') או שעדיף להמשיך אם טיפול שמרני בלבד. תודה רבה.

רועי שלום קלציטונין עשוי להקל על כאבי גב לאחר שבר, ולרוב אין בעיה במתן קצר טווח בלי קשר, ייתכן וצריך להחליף את האקטונל לטיפול בונה עצם שעשוי להקל גם על הכאב, מובן שיש לבדוק האם מתאימה לטיפול הזה ואין לי מספיק נתונים כדי לענות על כך ואני ממליצה להגיע לאנדוקרינולוג בהקדם. בהקשר לטיפול האורטופדי- זה לא התחום שלי בהצלחה

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה מבוגרים וסוכרת