פירמגון האם ההזרקה היתה תקינה?

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

01/07/2016 | 03:31 | מאת: ישראל

שלום אדם מבוגר בשנות ה-90, סובל מסרטן הערמונית מזה כמה שנים. לאחרונה ירידה חדה בהמוגלובין ובטסיות הדם. יש המטומות גדולות בכל מיני מקומות. שוחרר מבית החולים כי אין כל כך מה לעשות. באשפוז לא בוצעה בדיקת מח עצם, אני לא יודע האם בגלל שממילא לא שייך לטפל בגיל כזה. או בגלל שהחשד הוא שהבעיה היא בערמונית. בכל מקרה, קיבל המלצה להתחיל טיפול בפירמגון במסגרת הבית/קופ"ח. מי שביצע את ההזרקה בפועל, היה אח מתנדב. והבנתי ממי שהיה נוכח שההזרקה בוצעה לעכוז. ממה שהיה ידוע לי, מדובר על זריקה שאמורה להיות תת עורית באזור הבטן. כך גם כתוב בעלון התרופה, שמדובר שהתרופה מיועדת להזרקה תת עורית. שאלתי היא: א. האם פירמגון ניתן להזרקה גם לעכוז? יש בכלל אופציה להזרקה תת עורית בעכוז? ב. אם אכן בוצעה הזרקה לא במקום, ובמקום הזרקה תת עורית, קיבל הזרקה לשריר, מה המשמעות של זה מבחינת התועלת/נזק? האם התרופה תהיה תועלתית? ג. האם סרטן הערמונית לכשלעצמו יכול לגרום לירידה החדה בהמוגלובין (באזור 5-6) ולירידה החדה בטסיות הדם (15)? תודה רבה

שלום ישראל. א. כמו שכתבת נכון, פירמגון יש להזריק לתת-עור באזור הבטן. בזריקה לעכוז יש סיכוי שההזרקה היתה לתוך שריר. ב. המשמעות של הזרקה לשריר במקום לתת-עור היא שהספיגה של החומר משתנה, והיא לא צפויה. אפשר לדעת אם התרופה הביאה תועלת לפי רמות הטסטוסטרון בדם וה-PSA. אני ממליץ לקבל את הזריקות הבאות לאזור הבטן תת-עורי כמו שמפורט בעלון התרופה. ג. כשהסרטן מתקדם הוא יכול להשפיע על מח העצם ולגרום לירידה בהמוגלובין ובטסיות. במקרים מסויימים הוא יכול להשפיע גם על מערכת הקרישה. עם זאת, אלה תוצאות חריגות שדורשות המשך בירור, מפני שיכולות להיות סיבות אחרות, וטיפול בהתאם.

06/07/2016 | 02:39 | מאת: ישראל

שלום האם הכוונה בתשובת הרופא שכל סרטן מתקדם יכול להשפיע על מוח העצם, או ספצפית סרטן הערמונית יכול לגרום לזה? מה המנגנון שגורם לזה? בבית חולים טענו שהסיבה לרמות הנמוכות של המוגלובין וטסיות, זה בגלל סרטן הערמונית. לא עשו בדיקת מח עצם, או בדיקת הדמיה כלשהי. מכך שהירידה היא בהמוגלובין ובטסיות, והלויקציטים תקינים, אפשר ללמוד כמעט בוודאות שלא מדובר בלוקמיה? ושאלה נוספת, אתמול הוא קיבל עוד מנות דם בגלל שבדיקת הדם הראתה המוגלובין 5.1 יש איזו הגבלה על מתן מנות דם? כלומר לאורך איזו תקופה ניתן להחזיק אדם מבוגר עם מתן מנות דם על בסיס שבועי? לגבי הזריקה, כמובן שבפעמים הבאות יקחו מישהו שיודע איך עושים את הזריקה. מעניין אם הטיפול הראשון היה יעיל (בכ"ז מדובר גם ב2 זריקות יקרות) תודה

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית