פיענוח תוצאות PSA/FREE PSA

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

13/03/2016 | 19:18 | מאת: רוני

שלום רב, אבי בן 73 הופנה לאורולוג עקב עלייה בערכי PSA: 2011 : 5.5 2013: 8 2016: 12.45 תוצאות מישוש: "ערמונית + 2-3 , אלסטית , גמישה, באונה הימנית שעה 5 גבשושית קטנה". ביצענו לו בדיקת דם באופן פרטי לפני שבוע , תוצאות: %FREE\TOTAL RATIO : 14.06 PSA : 12.45 FREE PSA : 1.75 אנו מחכים לבדיקת ביאופציה , אך לבינתיים היינו רוצים לדעת האם לדעתך התוצאות מצביעות בוודאות על תהליך ממאיר ? או לא ? או אולי ? לחוות דעתך אודה. תודה.

שלום רוני. הבדיקות השונות של ה-PSA מכוונות לסיכוי סטטיסטי לגלות סרטן בביופסיית ערמונית. הן אף פעם לא מצביאות בוודאות על תהליך ממאיר, וגם לא יכולות לשלול כזה, אחרת לא היה צורך בביופסיה. רק ביופסיית ערמונית יכולה לאשר בוודאות סרטן ערמונית. מדובר בערך PSA שהוא אכן גבוה. היחס של ה-PSA החופשי לכולל בדקו בערכים של PSA שהם בין 4 ל-10. בנתונים האלה הסיכוי לגלות סרטן בביופסיית ערמונית הוא כ-50%.

18/03/2016 | 18:30 | מאת: רוני

תודה על התשובה. בהנחה שזה כן ממאיר, האם אפשר לקבוע על פי התוצאות אם זה גילוי מוקדם או לא?

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית