גליסון גבוה (9-10)

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

22/05/2011 | 21:55 | מאת: אפרים

שלום דן, האם מקובל לבצע ניתוח Radical Prostatectomy כאשר הגליסון גבוה מאוד (למשל 9 או 10), אך אין אבחנה על התפשטות הגידול מחוץ לערמונית (ע"פ CT, מיפוי עצמות, US, ו MRI אנדורקטלי), ו PSA נמוך מ 10? האם יש לך ניסיון עם ניתוח בנתונים הנ"ל? יכול לתת מידע מנסיונך על הפרוגנוזה? על חלופות טיפול אחרות? תודה!

24/05/2011 | 02:53 | מאת: ד"ר דן ליבוביץ

טכנית ניתן לבצע את הניתוח בחלק מהמקרים ולכן השאלה היא יותר של תועלת הניתוח. מכיוון שבנתונים חמורים אלה שכיחה מאוד פריצת מחלה אל מחוץ לערמונית, הסבירות לרפאה בניתוח ללא טיפול נוסף נמוכה. יחד עם זאת, גם הסבירות לרפאה בקרינה משולבת הורמונים נמוכה, ואין אף מחקר שהישווה קרינה לניתוח (פרט למחקר קטן בודד מיפן שהראה יתרון לניתוח). הנטייה האישית שלי היא לבחון האם המחלה מפושטת (גרורות) או לא. אם יש עדות לגרורות התועלת של ניתוח במצב כזה מוטלת בספק. אם אין גרורות, (עד כמה שניתן לקבוע) יתכן שלא נוכל לרפא את המחלה אבל יש הגיון מסויים לנסות לשלב בין דברים ולבצע במקרים מסויימים גם ניתוח וגם טיפולים אחרים בהמשך. גישה כזו לא הוכחה מחקרית אך יש בה הגין לטעמי אם כי יש גם יותר סיכונים של תופעות לוואי. לחלק האישי יותר - אכן ביצעתי ניתוח בנתונים אלה, רוב החולים בהם הושג ריפוי היום עם גליסון 8.

24/05/2011 | 17:26 | מאת: אפרים

כשאתה אומר לבדוק אם המחלה מפושטת - למה אתה מתכוון? הרי לא ניתן לדעת בוודאות. אילו בדיקות יספקו אותך על מנת להניח שאין גרורות ולבצע ניתוח? האם US, CT, bone scan שליליים זה מספיק? האם תדרוש גם MRI? ציסטוסקטפיה? קולונוסקופיה? אני מתכוון - יש המון בדיקות, ולבצע את כולן לוקח זמן...זמן יקר וקריטי. במידה ועושים אותן וכולן שליליות, היכן לדעתך צריך לעצור ולהחליט על ניתוח? כלומר איזה סט של בדיקות יהיה מספק עבורך (ברוב המקרים..)?

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית