הקרנות

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

24/04/2011 | 08:50 | מאת: משה

אני מועמד להקרנות לאחר כשל ביוכמי מניתוח רדיקאלי של הערמונית ממוקד ללא פריצה הקופסית שוליים נקיות גילסון 3+4 לפני 8 חודשים יש עליה psa 0.21 קראתי הרבה ספרות ומבקש את דעתך לגבי היוצרות גידולים ממארים בעתיד 10-15 שנה בשלפוחית השתן.או במעים באחוזים גבוהים בעקבות ההקרנות לאיזור הפרוסטטה ? והאם השלמת טיפול בהקרנות במצבי יכול לחסל את שאריות הסרטן לתקופה ארוכה?

24/04/2011 | 10:45 | מאת: ד"ר דן ליבוביץ

שלום לך, חשיפה לקרינה פוגעת במטען הגנטי של התאים (DNA) ובעצם זהו המנגנון בו היא קוטלת תאים פעילים או כאלה המתרבים במהירות = תאי סרטן. לעיתים הפגיעות ב DNA אינן משמידות את התא אלא שולחות אותו למסלול העלול להביא להתמרה ממארת = הפיכתו במסלול ארוך ומורכב מתא רגיל לתא סרטני. (אגב היווצרות של תא סרטני עדיין איננה שוות ערך להתהוות סרטן משום שתאים כאלה נוצרים בגופנו לעתים ומושמדים בשלב מוקדם ע"י מערכת החיסון התאי). עם זאת, וזה דבר ידוע יש קשר בין חשיפה לקרינה לסיכון לסרטן בעתיד, והדבר נבדק במספר מחקרים טובים בהקשר של טיפול בקרינה לסרטן הערמונית וכרגע מקובל לנקוט בסבירות של 1-2% לעשר שנים. כך, שלא מדובר ב"אחוזים גבוהים" כפי שכתבת. סיכונים כאלה אכן קיימים בטיפול קרינתי גם במחלות אחרות ובחלק מן הטיפולים הכימותראפיים. השאלה היא אם כך עקרונית - וניתנת לתשובה בהגיון פשוט ולא מחייבת ידע רפואי: האם הסיכון של סרטן עתידי בשדה הניתוח מצדיק טיפול כרגע, והתשובה על כך היא בפשטות - כן! משום שהסיכון שסרטן הערמונית אשר כבר קיים בגופך, יתפרץ וייסכן את חייך תוך עשר שנים גבוה הרבה יותר מאשר הסיכון לפתח סרטן אחר בשדה הניתוח. בעולם אידאלי היינו רוצים טיפול יעיל ללא סיכונים אך המציאות איננה אידאלית (אגב בעולם אידאלי לא היה לך סרטן מלכתחילה...) הסבירות שהקרינה תרפא אותך היא כ 40-50% וזה לא מעט בהתחשב בכך שמדובר בקו טיפולי שני, ובהשוואה למחלות סרטניות אחרות. ולבסוף - אך לפני 8 חודשים הלכת לניתוח גדול וקשה כדי לסלק את הסרטן ולהבריא. כעת, למרבה הצער מתברר שהניתוח לא השיג את מטרתו. האם בשל כך הצורך לחסל את הסרטן ולהבריא השתנה ?! אם היה חשוב להילחם עליך לפני 8 חודשים אינני רואה מדוע לא להיות עקביים ולהמשיך בכך גם היום...

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית