סימנים מוקדמים לסרטן שלפוחית השתן

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

24/12/2017 | 16:27 | מאת: איתן

שלום, בן 59 אחרי ניתוח רדיקלי והקרנות למיטת הערמונית. לאור ההקרנות: 1. מה הסיכון באחוזים לסרטן בחלחולת? 2. מה הסיכון לסרטן בשלפוחית השתן? 3. על מנת לאבחן מוקדם את הסרטן במעי אני עושה קולונוסקופיה כל כמה שנים. מה מומלץ מבחינת מעקב לגילוי מוקדם של סרטן שלפוחית השתן עוד לפני הופעת התסמינים (דם בשתן, הפרעות במתן השתן...)? 4. האם כדאי לעשות ציסטוסקופיה כל כמה שנים (כמו בקולונוסקופיה) או שזה תותח כבד מידי לגילוי מוקדם במצבי? 5. יש דרך אחרת אמינה למעקב לא פולשני? תודה רבה

שלום איתן. לגבי שאלות 1 ו-2 אין לי תשובה מדוייקת לתת לך. תיאורטית, יש סיכון מוגבר יחסית לשאר האוכלוסיה לסרטן מעי גס או סרטן שלפוחית במי שמקבל הקרנות. מבחינת עובדות, יש מחקרים לכאן ולכאן, כלומר יש כאלו שלא מראים סיכון מוגבר לעומת מחקרים שמראים סיכון מוגבר במידת מה. צריך לזכור שני דברים: אחד, לסרטן בעקבות קרינה לוקח שנים להתפתח, בד"כ לא סביר שזה יהיה פחות מ-10 שנים מאז ההקרנות ולרוב זה במרחק של 20 שנים ויותר. הדבר השני הוא שהטכנולוגיה של הקרנות היום השתפרה בצורה משמעותית ומאפשרת לתת כמות קרינה גבוהה למיטת הערמונית תוך הפחתה של הקרינה לשלפוחית ולרקטום, מה שסביר שיקטין את הסיכון לממאירויות משניות באיברים אלה. 3. אין בדיקה מומלצת לאבחון מוקדם של סרטן שלפוחית לפני הופעת סמפטומים, מעבר לבדיקת שתן רגילה. אם יש דם בשתן, כמובן שצריך לעבור בירור ע"י ציסטוסקופיה ו-CT. 4. ציסטוסקופיה לצורך אבחון מוקדם ללא סמפטומים או סימנים היא אכן תותח כבד מדי. 5. שתן לכללית פעם בשנה. מה שדרך אגב מומלץ לכולם.

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית