מחלה בברך

דיון מתוך פורום  כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים

10/10/2013 | 12:38 | מאת: משה

ד"ר שלום, לפני כשנתיים היה לי גוש קטן בברך שמאל מאחורה. זה משהו רך ולא קשה. עשו אז US: QUADRICEPS TENDON: ב.מ.פ PATELLAR TENDON: DEEP INFRAPATELAR BURSITIS בורסה סופראפטלרית: הודגם בורסיטיס מדור פנימי כולל MCL: ב.מ.פ מדור חיצוני כולל LCL: ב.מ.פ בברך אחורית הודגמו מספר בלוטות לימפה בקוטר 1 ס"מ * 0.4 ס"מ. מבנה גרמי: תקין. BURSA PES ANSERINUS: ב.מ.פ בבדיקה זו הודגם מוקד ציסטי, תת עורי באורך 2 * 0.4 ס"מ, ככל הנראה בייקר ציסט. בשל בדיקה זו הופנתי לCT לאחר שהרופא האורטופד לא ממש התרשם שזה בייקר ציסט. הבדיקה הייתה בסדר פרט לממצא חשוד של עיבוי של משהו ברצועה, שטיבו לא ברור, והומלץ MRI. ה - MRI לא נעשה. לפני כמה ימים התחלתי להרגיש הרעה. הברך התחילה לכאוב, בהדרגה בחלק האחורי שלה. האזור הנפוח בברך מאחורה גדל. החלה תחושת שריפה. נשלחתי לUS חוזר (עברו שנתיים) והממצאים הצביעו על החמרה משמעותית מאוד בברך: QUADRICEPS TENDON: מעובה משמעותית ללא קרע, :PATELLAR TENDON ללא ממצא. בבורסה הסופרפטלרית יש נוזל בלטראל ריצ'סט המדור הפנימי של הברך וה-MCL מעובה עד 0.5 ס"מ מרקמו היפואקוני. מדור חיצוני ללא ממצא **לא** הודמה ציסטה ע"ש בייקר. מבנה גרמי תקין. בבדיקת הרקמות רקות מספר בלוטות לימפה, הגדולה שביניהן 1.5 על 0.3 ס"מ בברך אחורית רקמת השומן באיזור מישושי הודגמה הפסקת רצף של הפסייה, הודגם אורך טקע של 1 ס"מ עם תוכן שומני. נשלחתי למיפוי ספקט, התשובה: "הודגמה קליטה מוגברת וסימטרית בברך שמאל בפטלות וקליטות יתר במשטחים המפרקיים הטביאליים המידאלים. יש נזק ב - MM דו צדדי. השינויים ככל הנראה מישניים לסטרס. במקביל שלחו אותי לעשות שוב אולטרא סאונד אצל איזה פרופסור. אגב בבדיקת הרופא האורטופד: "ברך שמאל, ללא תפליט או אודם. ללא סימנים לחבלה. ROM 0 130 רגישות מדיאלית ופאטלופמוראלית. יציבות תקינה. לחמן מגירה. פיבוט שלילי. סימנים מניסקלים. מק מורי ומבחן טחינה שלילי. באיזור הפופליטאלית נפיחות מזה שנתיים". מה דעתך? מה שמעניין אותי איך זה שהמיפוי מצביע על מצב דו צדדי בברכיים ולעומת זאת המצב החולני הוא בעצם פתולוגית (גם בUS) בברך שמאל ולא ימין. האם לדעתך מדובר בתהליך דלקתי / ניווני או תהליך אחר....? תןדה

שלום רב אבחנה באורטופדיה נעשית לאחר קבלת היסטוריה רפואית מקיפה, בדיקה פיסיקלית ועיון בבדיקות ההדמיה מיפוי עצמות המבוצע בדרך כלל הינו מיפוי עצמות בעזרת טכנטיום. זוהי בדיקה לא ספציפית , המראה מקומות שבהם החומר מצטבר, על סמך הקליטות ניתן לשער שמדובר בקליטות על רקע שחיקת סחוס, טראומה וכולי, אך כאמור אין הבדיקה בדיקה ספציפית מיפוי עצמות בשילוב עם CT הינו מיפוי עצמות SPECT , מיפוי יותר ספציפי לפגיעות סביב מפרק MM הינו מניסקוס מדיאלי צסטה ע"ש ביקר או צסטה פופליטיאלית הינו ממצא שכיח. הצסטה הינה נוזל תוך מפרקי(נוזל סינוביאלי) המזדקר לאספקט האחורי של הברך(השקע או הפוסה הפופליטיאלית) . ברוב המקרים הצסטה היא אסימפטומטית(אינה גורמת לכאבים). הצסטה יכולה להופיע ברוב המקרים של שחיקה של מפרק הברך(ארטריטיס), אך יכולה היא להיות קשורה לממצאים חריגים בתוך הברך ביניהם פגיעה במניסקוס או בסחוס. הצסטה יכולה לעיתים רחוקות מאוד לדלוף לתוך השרירים הסמוכים, התמונה הקלינית של דליפה זו יכולה להיות כאב פתאומי בצידו האחורי של הברך. באם אין כאבים בברך אזי אין צורך בטיפול, אך אם ישנם כאבים אזי הטיפול הנחוץ בצסטה ע"ש בייקר הינו טיפול בגורם הצסטה בברכה ד"ר בנימין בנדר

מנהל פורום כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים