ילד עם כאבי ראש ותוצאות בדיקת MRI

דיון מתוך פורום  נוירולוגיית ילדים

22/06/2021 | 21:53 | מאת: אורנית

שלום ד"ר, ילד בן 12. עם כאבי ראש מגיל 3, שאובחנו כמיגרנות וכ- TENSION HEADACHES (לסירוגין). ביצע בדיקת MRI בדצמבר 2012 (גיל 3), וכך כתב הנוירולוג המטפל בילד: ב-MRI זוית קרניו ורטברלית חדה יחסית ומשנית אימפרסיה קלה על מעבר צרויקו מדולרי. ב-2018 נדונה בדיקת ה-MRI (מ-2012) בהשתתפות מספר רופאים וסוכם כי אכן זוית קרניו ורטברלית חדה יחסית. אין תמונה של כיארי. אין קשר לקליניקה של כאבי ראש. אם אין שינוי בקליניקה אין צורך לחזור על הבדיקה. בחודשים האחרונים תכיפות גבוהה יותר של כאבי ראש. לכן נשלח לבדיקת MRI נוספת, להלן פענוח: MRI יוני 2021 מודגם base of skull angle כ-148 מעלות. את tip of the odontoid מתבלט ל foramen magnum כ-7 מ"מ מעל chamberlain line. מודגמת צניחה קלה של שקד של המוחון בצד ימין. פרט לכך חדרי המוח, הציסטרנות, הפיסורות והחריצים – בגודל, צורה ומיקום תקינים. מוקד היפראינטנסי ב FLAIR בחומר הלבן פריאטלי בצד שמאל פרט לכך החומר האפור והלבן במיקום ואותות תקינים בלוטת יותרת המוח תקינה, מבני קו אמצע שמורים, אין סימני דימום. לא הודגמה הפרעה בדיפוזיה. אין הגברה פתולוגית תוך מוחית לאחר הזרקת גדוליניום. מודגמים סימני זרימה בכלי הדם הגדולים התוך-גולגלתיים. ארובות, סינוסים פרה-נזאלים, עצמות הגולגולת ותאי מסטואיד – ללא פתולוגיה ראויה לציון. האם זה מסביר את כאבי הראש? מה המשמעות של מוקד היפראינטנסי ב FLAIR בחומר הלבן?

אורנית שלום, למיטב הבנתי הממצאים ב-MRI הראשון והשני לא מסבירים את כאבי הראש, אלא אם הכאב הוא בחלק האחורי של הראש ובעורף - במקרה זה אולי יתכן קשר ע"י לחץ מקומי. בפענוח של ה-MRI אין סימני לחץ (למעט צניחה קלה של שקד המוחון מימין, אך לא מצוין כמה מילימטר, ואין סימני לחץ אחרים). כמו כן, אין ממצא אחר שמסביר את כאבי הראש. לגבי המוקד ההיפראינטנסי בחומר הלבן - בדרך כלל מוקד כזה מבטא מעין צלקת של נזק ישן, שברוב המקרים הוא חסר משמעות ולא גורם לכאב ראש או בעיה אחרת. אני ממליצה שתפנו לנוירולוג או לנוירוכירורג ששלח אתכם ל-MRI, כדי להבין את ההקשר של הממצאים לכאבי הראש, ואם צריך להתקדם בבירור ולבדוק משהו נוסף. בברכה

מנהל פורום נוירולוגיית ילדים