עצירה בגדילת היקף ראש

דיון מתוך פורום  נוירולוגיית ילדים

22/03/2021 | 14:32 | מאת: אורטל

שלום, בתי בת חצי שנה עברה מעקב אחר היקף ראש כמפורט: בלידה: 36 ס"מ. בגיל חודש: 37 ס"מ. בגיל חודשיים 38.5 ס"מ. בגיל 4 חודשים 40.5 ס"מ. בגיל 5 חודשים 41 ס"מ, ובגיל חצי שנה ללא שינוי 41 ס"מ. בשל האטה בגדילה של היקף הראש הופנינו לרופאת ילדים. האם הממצא חריג באופן וודאי? האם יש צורך בבירור נוירולוג וביצוע אולטראסאונד ראש?התפתחות הילדה תקינה, וגובה ומשקל סביב אחוזון 50-60%, ללא שינוי באחוזונים במהלך הבדיקות . כמו כן, יש לציין שבתי נמצאת במעקב אוטראסאונדי בשל חודש בשל ממצא סופרא רנאלי בלידה (שקטן משמעותית) ולאחרונה נמצאים גם במעקב נפרולוגי בשל האטה בצמיחת הכליות וירידה באחוזונים. האם יכול להיות קשר בין הדברים? תודה רבה

אורטל שלום. היקף הראש אמור לגדול בממוצע 2 ס"מ לחודש במהלך שלושת החודשים הראשונים לאחר הלידה, אח"כ 1 ס"מ לחודש בשלושת החודשים הבאים, ומגיל חצי שנה עד שנה 0.5 ס"מ לחודש. קצב גדילת היקף הראש מושפע מגורמים שונים, כולל מהלך ההריון וסביב הלידה, מצב בריאותי ותזונתי, מחלות ובעיות גנטיות, והכי חשוב - היקף הראש של ההורים. היקף הראש של בתך בלידה היה באחוזון 98, וירד בהדרגה לאחוזון 25 בגיל 5 חודשים. זוהי ירידה משמעותית, אך יתכן שגם לך ולבעלך יש היקף ראש קטן. מטרידה העובדה שבחודש האחרון היקף הראש לא גדל כלל, אך יתכן שחוסר העלייה נובע משגיאה סבירה במקרה ששתי המדידות בוצעו ע"י מודדים שונים. כדאי לבצע סונר מוח כל עוד המרפס פתוח, ולפנות להערכת נוירולוג ילדים. לגבי הקשר לכליות: אני לא יודעת באיזה ממצא סופרה-רנלי מדובר, וכן אני לא בקיאה בנושא אחוזוני גודל הכליות. כך שלא ידוע לי על קשר בין המצב הכלייתי לבין היקף הראש. בברכת חג שמח

24/03/2021 | 23:51 | מאת: אורטל

המון תודה על התשובה המפורטת! היקף הראש שלי הוא 55 ס"מ ושל בעלי 56 ס"מ. המדידות נעשו על ידי אותה האחות בטיפת חלב. אם היקף הראש ירד באחוזונים בשל מצב תזונתי לקוי או חוסר ספיגה, האם בהכרח המשקל והגובה גם היו צריכים לרדת באחוזונים? ואם המדידות נכונות ואכן היקף הראש לא השתנה במהלך החודש האחרון, האם יכולה להיות בעיה נוירוכירורגית, והאם נראה זאת באולטראסאונד ראש? המון המון תודה אורטל

מנהל פורום נוירולוגיית ילדים