היקף ראש גדול מידי ?

דיון מתוך פורום  נוירולוגיית ילדים

07/06/2017 | 12:34 | מאת: נוי

שלום רב, ילדתי את ביתי לפני שבועיים וחצי. הריון תקין כולל מי שפיר. סקירות תקינות כולל סקירה שלישית בשבוע 30. ביתי נולדה בשבוע 42 , היקף הראש היה 35. היום שבועיים וחצי אחרי היקף הראש הוא 37. מלבד זה היא חיונית , יונקת בלי הפסקה, ולמרות שהיא רק בת שבועיים נראה שכבר מיישירה מבט. הסיבה שאני מודאגת היא כי לאחותי היה הידרוצפולוס שהתגלה כשהייתה עוברית . עד לתור לרופא אשמח אם תוכלי לענות לי על מספר שאלות - 1. האם עלייה של 2 סנטימטר בשבועיים וחצי יכולה להתברר בסוף גם כחסרת משמעות? 2. האם הדבר היחיד שחוששים ממנו זה הידרוצפולוס ? 3. נכנסתי לחרדה גדולה וקראתי קצת על הידרוצפולוס באינטרנט. הופתעתי לגלות שיש ילדים שיוצאים מזה בלי פגע ( לעומת אחותי ). האם ידוע מה גורם לילד אחד להיפגע קשות מהמחלה ולאחר לא ? תודה רבה !

נוי שלום, מזל טוב להולדת בתך. תתחדשי... 1. היקף הראש בלידה היה ממוצע, ועליה של 2 ס"מ בשבועיים היא אכן עליה יותר מהצפוי, אך יתכן שאיננה מבטאת בעיה. 2. הגדלת היקף הראש יותר מהצפוי, כלומר "שבירת אחוזונים" בעקומת היקפי-ראש, יכולה לנבוע מהידרוצפלוס (כלומר עודף נוזל בחדרי המוח), אך גם מסיבות אחרות: עודף נוזל סביב המוח (תופעה די שכיחה שמסתדרת לבד), הגדלת הגולגולת או המוח (מגורמים שונים), או שבלידה עצמות הגולגולת חפפו זו על זו וכעת הראש "הסתדר" (כלומר שבלידה הראש היה יותר מ35 ס"מ, ואז גדילתו תקינה), או שהיקף הראש של אחד ההורים גדול. 3. יש מספר גורמים להידרוצפלוס, חסימתי או לא-חסימתי, ובהחלט יש ילדים שיוצאים מזה ללא פגע - תלוי בגורם הראשוני. אני מציעה שתעקבו בגיל חודש: אם היקף הראש ימשיך "לטפס" ולשבור אחוזונים בעקומת היקפי הראש, אז תעשו סונר מוח, ותפנו לנוירולוג ילדים. בינתים נשמע שבתך בסדר - חיונית, ממקדת מבט, ואוכלת היטב. בברכה

מנהל פורום נוירולוגיית ילדים