תועלת פעילות גופנית

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

25/04/2014 | 18:43 | מאת: יניב

שלום לרופא בן 40 עם עודף משקל וכולסטרול מעט מעל הנורמה, לח"ד משתנה, לעיתים גבולי, לעיתים תקין, לעיתים גבוה. לא מטופל בתרופות, ידוע לי עניין החשיבות בירידה במשקל (דבר לא קל) וכן לשמור על תזונה. אך רציתי לשאול בעיקר על עניין הפעילות הגופנית ותועלתה. עד כמה פעילות גופנית חשובה להורדת לחץ הדם בפרט? ובכלל לבריאות הלב וכלי הדם? האם פעילות גופנית במסגרת ביתית של הליכה על הליכון יכולה לענות על הצרכים? (מכון כושר זה דבר שקשה לשמר, והליכה בחוץ קשה בגלל מזג אוויר) באיזה תדירות רצוי לעשות את ההליכות על מנת לקבל את התועלת והורדת לחץ הדם ו/או בריאות הלב? מה המינימום הנדרש? וכן לגבי אורך הזמן של הפעילות, מה נדרש בכל פעם? ושאלה לסיום, האם במידה ויש לח"ד מעט גבוה יש הגבלה כלשהי על פעילות אירובית (הליכה/הליכה מהירה) יומיומית? אודה אם הרופא יוכל לענות על כל השאלות הנ"ל בכדי שאוכל ליישם את ההמלצות. תודה רבה ושבת שלום

שלום יניב, ככלל מחקרים מלמדים שככל שתדירות ומשך הפעילות גבהים יותר כך התועלת רבה יותר. המלצות איגודי הבריאות מדברים על מינימום לביצוע של פעילות גופנית אירובית 3 פעמים בשבוע למשל שעה בכל פעם. בנוסף לבצע גם אימוני כוח לפחות 30 דק פעמים בשבוע ולשלב גם תרגול להגמשת השרירים. מחקרים מלמדים שהפעילות הגופנית היא הפרמטר החשוב ביותר להגמשת כלי הדם ובריאות הלב, מניעה של טרשת עורקים ותחלואים הנלווים להשמנה וסינדרום מטבולי. היא יכולה להוריד בממוצע 10 עד 30 ממ כספית מלחץ הדם הסיסטולי. טיפ אחרון הוא לשלב בין פעילות רצף כמו הליכה בקצב אחיד לאורך זמן(מעל שעה) שמסייעת בשריפת אנרגיה שומנית, לבין אימוני הפוגות וקצבים משתנים שיעילים יותר בהגמשת כלי הדם וחיזוק שריר הלב. בהצלחה!

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ