השפעת מאמץ גופני על ספירת דם .

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

27/06/2013 | 19:12 | מאת: חיים

שלום לך חיים. אני גבר כבן 58 . עסקתי בעבר בספורט תחרותי וכיום אני עוסק בספורט עממי ובעיקר חוגים בעומס גבוהה יחסית. אני עושה כ-3 שעות שבועיות ספיניג . כ-3 שעות שבועיות בואדי פאמפ (תוכנית עבודה ארובית עם משקולות). כ-3 שעות שבועיות פילטיס. ושעה נוספת בחדר כושר.אני עובד יחסית בעומסים גבוהים ומגיעה לדפקים גבוהים. לדוגמא אני יכול לשהות בדופק של 190 לפחות כ-20 דקות . אני גבר רזה במראה, בגובה 183 ומשקל של 83 ק"ג בעל מסת שרריים גבוהה יחסית לגילי. מאז ומתמיד עבדתי על עומסים גבוהים ובדופק גבוה ללא בעיה.אני בתקופה של כושר טוב ומתאמן 7 ימים בשבוע. אני אוכל באופן מאוזן ומקפיד שהתזונה תכלול את כל אבות המזון.אני מרגיש כללית מצויין. לאחרונה ביצעתי בדיקות דם וגילתי ירידה ברמת הכדוריות האדומות (כמות 4.45) ברמת ההמוגלובין( 14.3) וכן עלייה בגודל של כדורית הדם האדומה( 99). לפני כשנה עשיתי בדיקה ארגומטרית כפי שמבצעים בקופות החולים והתוצאה היית כמובן תקינה.כמובן שהבדיקה בכלל לא משקפת את הדפקים שעליהם אני מגיע באימונים. השאלה שלי. האם יכול להיות קשר בין תוצאות הבדיקה למאמצים וההגעה לדפקים גבוהים באימונים? האם אני זקוק לתוספי מזון? אני משתמש באופן קבוע בוויטמין B12 עקב חוסר בספיגה דרך המזון והרמה תקינה. הודע לך אם תשלח לי את חוות דעתך בנושא לכתובת ה-E-MAIL שלי בברכה חיים

שלום חיים, בהתאם לתאור המקרה, נשמע שנפח ועצימות האימון שלך גבוהים מאוד. לספורטאים ולספורטאים חובבים יש נטייה טבעית לאנמיה, ברוב המקרים מדובר באנמיה מדומה, בגלל שהגוף מגדיל את נפח פלזמת הדם (תגובה לאימון בהתאמה לעוצמה ונפח האימונים)ומכאן שמדלל את ריכוז כדוריות הדם ונראת ירידה בהמוגלובין ובריכוז כדוריות הדם(RBC). מצב זה הוא טבעי ואינו צורך התערבות מיוחדת, אולם במקרה שלך ישנה גם מידה מסוימת של הגדלת גודל כדוריות הדם האדומות(MCV), מצב שיכל להיגרם כתוצאה ממחסור בויטמין B, חומצה פולית, ברזל או בעייה במוח העצם, במקרים נדירים אצל אתלטיים תחרותיים כתוצאה מפרוק כדוריות דם.קשה לומר בדיוק מה מתרחש אצלך, אולם הרושם שלי שהשילוב של אנמיה מדומה ואולי מחסור מסויים בויטמינים מקבוצה B, חומצה פולית וברזל. אני ממליץ לתסף עם שלושתם. הדופק הגבוה יכל להיות פועל יוצא של אנמיה. לא אמרת אם אתה מרגיש גם ירידה בכושר, חולשה תשישות?

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ