אבחון עצמי והולמוסי אכילה

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

12/06/2021 | 00:50 | מאת: רעות

היי, אבחנתי את עצמי עם OCD עקב טקסים ומחשבות טורדניות. כמה שאלות בעניין 1) קראתי שנובע מחוסר סרוטונין, האם ניתן לבקש מרופא משפחה בדיקת דם ולבדוק זאת? 2) האם יש כדורים ״פחות דרסטיים״ שיכולים לעזור, לא ציפרלקס וכו׳ אלא תוספים פחות מפחידים (מבחינת תופעות לוואי וכולי) 3) אני חייבת לפנות לרופא משפחה? ואז הוא מעביר לפסיכיאטר בשביל כדורים? אי אפשר לבצע את התהליך לבד? 4) בנוסף היום קראתי שיכול להיות קשר בין בולמוסי אכילה לרמת הסרוטונין, ואני סובלת שנים מהתקפי אכילה. האם זה נכון? תודה רבה

היי רעות, ההשערה שבעיה נפשית כלשהי נגרמת בגלל מחסור בסרוטונין מעולם לא הוכחה. מצד שני, קיימות ראיות רבות התומכות בקשר בין בעיות כאלה לבין מאפייני אישיות ונסיבות חיים מסוימות שהאדם גדל בתוכן. כמובן שאין אפשרות לבדוק את רמת הסרוטונין במוח בבדיקת דם. התרופות שמשפיעות על הסרוטונין במוח הן תרופות שנוגדות דיכאון וחרדה. הפעולה שלהן בעצם גורמת לניצול טוב יותר של הסרוטונין שכבר קיים ומיוצר בגוף, והדבר גורם לשיפור במצב הרוח ולהפחתת תחושת החרדה. אין זה אומר שקיים מחסור כלשהו בסרוטונין, אלא רק שהתרופות גורמות להרגיש טוב יותר. הטיפול היעיל ביותר הידוע לנו כיום לבולמוסי אכילה, וגם ל-OCD, הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (טיפול CBT). הוא עוזר לאנשים להיגמל מבולמוסי האכילה, להפסיק טקסים ולהתמודד עם מחשבות טורדניות. תרופות אינן יכולות לגרום לאנשים להפסיק בולמוסי אכילה, הן יכולות לגרום להפחתה בחרדה וכתוצאה מכך להפחתה בסימפטומים של OCD. מבחינת טיפול תרופתי, אין דבר כזה "כדורים פחות דרסטיים", שכן תוספי תזונה ותכשירים "טבעיים" כשמם כן הם - אינם תרופות, ולא ידוע לי על יעילות מוכחת כלשהי. את כמובן יכולה לפנות ישירות לפסיכיאטר, אם את מעוניינת בטיפול תרופתי. אין צורך ברופא משפחה. שבוע טוב, ד"ר שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית