חרדות בנושאים "פעוטים"

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

08/01/2018 | 06:07 | מאת: בן 34

שלום, בן 34 ובשנה האחרונה התפתחה אצלי נטייה לשקוע בדאגה מוגברת בנושאים הנחשבים זניחים ע"י בעלי מקצוע (בריאות, כספים). הדאגות מבוססות על אירועים קיימים (ולא מנותקים לגמרי מהמציאות) אך יש לי נטייה מוגזמת להעצים את האירוע ולקחת אותו לתוצאה הגרועה ביותר ללא קשר לעובדות בפועל וחוות דעת של אנשי מקצוע. יש לי נטיה לעסוק בחיפוש מוגבר באינטרנט בנושאים אלו, קבלת חוות דעת נוספות וכו' שמעצימים את החרדה כאשר המחשבה המוליכה היא שהגרוע מכל הולך לקרות ללא כל בסיס עובדתי. הדבר גרם למצוקה רבה בחודשים האחרונים עד כדי הרגשה קשה מאוד בבוקר (לחץ בחזה) ותחושת הקלה מסויימת בהמשך היום. ניסיתי טיפול CBT אך ללא הועיל כי כשההרגשה מגיעה, היא פשוט חזקה ממני ואני מרגיש משותק. איך כדאי לטפל בעניין?

שלום בן 34, לפי תיאוריך, אתה סובל מהפרעת חרדה מוכללת המאופיינת ע"י דאגנות מופרזת מאירועים שכנראה אינם נעימים עבור מי שאינו סובל מההפרעה אך אינם נותנים לך מנוח. בהנחה שהטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי שעברת (CBT) נעשה כהלכה (ויש לבדוק זאת), הייתי רואה שתי אפשרויות, שרצוי לשלב ביניהן: א. כוונה פרדוקסלית - טכניקה הלקוחה מהלוגותרפיה של ויקטור פרנקל ("האדם מחפש משמעות") ובו נעשה ניסיון להקצין את החרדה במקום להילחם בה ולנסות למן אותה. במילים אחרות, הואיל ויהיה קשה ואולי אף בלתי-אפשרי להפוך אותך לאדם אופטימי, ניתן להחזיר לידיך שליטה ע"י עיסוק מכוון בתרחיש הגרוע ביותר האפשרי, התכוננות מעשית אליו ובכך רכישת שליטה (למשל, אם אני מרצה, אביא גם מצגת, גם הערות וגם את ההרצאה כתובה בדפים). טכניקה זו אינה מיועדת לשימוש עצמי, אלא צריכה להיעשות במסגרת טיפול ע"י מטפל ששולט בטכניקה זו וגם ב-CBT. ב. טיפול תרופתי ע"י SSRI (השכיח ביותר המינון הנמוך ביותר של ציפרלקס - 10 מ"ג, ניתן לבקש מרופא המשפחה שירשום לך ברצון). בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות