גנטיקה מתוסבכת....

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

22/11/2012 | 19:59 | מאת: מירב

אני בריאה וללא הסטוריה של מחלות נפש במשפחה. לבן זוגי עוד 4 אחים, שניים מהם אובחנו כחולי סכיזופרניה ושלושת האחרים (בן זוגי ביניהם) גם חוו התקפים פסיכוטיים בעבר ואושפזו אך לא אובחנו כחולי סכיזופרניה. אביהם חווה התקף פסיכוטי בצעירותו אך לא אובחן כחולה ולא טופל תרופתית מגיל 20 עד סוף חייו. השאלה שלי, היא שאם סטטיסטית ילד להורה חולה יש לו סיכוי של 12% לחלות, ואח לחולה יש לו סיכוי של 8% לחלות, ובמשפחה שלהם- 5 ילדים מתוך 5 חולים או חוו/חווים התקפים פסיכוטיים לפעמים, זה לא מגדיל פי 100 בערך את הסיכוי שילדים שלנו יהיו חולים? המשפחה שלהם די שוברת את הסטטיסטיקות של המחלה....

05/12/2012 | 18:22 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. סטטיסטיקה היא רק סטטיסטיקה, כלומר ממוצע של כלל האוכלוסיה. ברור שיש הבדלים ניכרים בין משפחות שונות, יש משפחות עם נטיה גנטית מושרשת יותר (וזה נכון לגבי הפרעות נפשיות שונות, לא רק סכיזופרניה, אלא גם הפרעות כגון הפרעה ביפולרית (מאניה דיפרסיה), דכאון, אובדנות, הפרעות קשב ועוד). במשפחות עם גנטיקה "מתוסבכת" כפי שאת מתארת הסיכוי של צאצאים לחלות יהיה בד"כ מעל 12% אולם יש לזכור שגם אצל תאומים זהים (כלומר מטען גנטי זהה לחלוטין) יש רק 50% סיכוי לחלות (ולא 100% כפי שהיה ניתן לחשוב) כך שהמרכיב הסביבתי הוא בכל זאת די מכריע, ובאמת קשה "לנבא" אם מישהו יחלה או לא ברמה הפרטנית. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה