חלומות

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

02/07/2012 | 19:20 | מאת: מאיה

שלום ד"ר ססר , רציתי לשאול האם יש קשר נצפה כלשהו בין תוכן חלומות להתפתחות מחלה נפשית כלשהי ,כולל סכיזופרניה ? כלומר, האם ניתן להעיד על התפתחות המחלה על ידי ניתוח תוכן החלומות ושינויים מהותיים שחלים בהם ? האם יש מחקרים בנושא ? (האם יכול להיות שבמצב בו הקוגניציה נפגעת ,זה יבוא לידי ביטוי בחלומות ,לפני שזה בא לידי ביטוי במציאות ? מעין "תקופת פרודרום" ? במה מאופיינים חלומות של אנשים עם סכיזופרניה ,אם בכלל ? ) ואם לדבר יותר ספציפי - האם במצב , בו החולם מודע לכך שיש שינוי מהותי בתוכן החלומות שלו ובתחושה שבה הוא מתעורר מן החלום יש בכדי להעיד על משהו ? כאשר החלומות בעבר היוו ביטוי מובהק לתחושות , רגשות ואירועי היום יום או העבר , ובמהלך כשבועיים-שלושה הם בעלי תוכן מפורק , מתסכל (כבר בתוך החלום) עקב חוסר העקביות שבכך ,תכנים לא קשורים לכלום וחסרי "עלילה", משרים הרגשה של בלבול וקושי קוגניטיבי ויש מודעות לכך כבר בתוך החלום עצמו ( כלומר , מודעות לכך שמשפט שאמרתי בתוך החלום הוא אינו הגיוני , לדוגמא ) - האם זה מעיד על חרדה מפני מחלה נפשית שבאה לידי ביטוי בחלימה ,או שניתן באמת להעיד על משהו אחר קלינית ? סבלתי בעבר (מלפני כשנתיים ) מהפרעת הסתגלות עם התקפי חרדה די קשים ודכאון בעקבות משבר בזוגיות ,וטופלתי ברסיטל . לפני כחצי שנה הפסקתי ( בהדרגה) . כעת התקפי החרדה חזרו , לא באותה עוצמה אך עדיין התחושה היא של חוסר שקט במשך רוב היום , במיוחד במצבים בהם אינני צריכה להתרכז בעבודה הטובענית שלי או כל דבר אחר שמשכיח זאת ממני . עניין החלומות ,הופיע גם אז , לפני שנתיים ,ביתר עוצמה , הם נהיו אלימים מאד או חסרי תוכן לחלוטין ומאד פחדתי שיש לי משהו יותר רציני מהפרעת הסתגלות...חשוב לציין שהרסיטל עזר והחרדות פסקו למשך השנתיים . אך אני מעוניינת להתמודד עם זה בעצמי ,עם כמה שזה קשה ולא נעים . עניין החלומות מעניין אותי גם בתור סטודנטית לפסיכולוגיה ואשמח להבין יותר בנושא ,מנסיונך . אציין גם כי זה מאד מקשה עליי בשלב ההתעוררות , היות ואני מתעוררת בתחושת תסכול עמוקה ,דכדוך די רציני ,חרדה ,ניתוק ,בלבול , חוסר ריכוז וחוסר מוטיבציה די מטריד . ההתאוששות לוקחת כשעה-שעה וחצי ,אבל זה רק בגלל שאני מכריחה את עצמי וגם מכוח האינרציה... אודה לתשובתך המפורטת בברכה

08/07/2012 | 19:47 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. נושא הפורום הוא סכיזופרניה ולא המשמעות של חלומות. בקצרה, ניתן לומר שהנושא של הקשר בין חלומות למצב נפשי הוא עתיק יומין (והרי מאז ימי התנ"ך עוסקים ב"פירוש" חלומות) ונמצא בדיון מתמיד. פרויד ראה בחלומות את ה"חלון לתת מודע" וכתב את אחד מספריו הראשונים, והמשפיעים ביותר, על פשר החלומות. היום עדיין נותנים משקל מסויים לניתוח חלומות, אך פחות מבעבר ויותר משתמשים בזה ככלי "הלשכתי" על המצב הנפשי. יש לומר שה"פירוק המחשבתי" בחלום (מה שקרוי "חשיבה ראשונית") כמו גם "חוסר העלילה" הוא נורמטיבי לחלוטין ואינו מעיד כלל על בעיה נפשית כלשהי. בכל אופן אם יש רצון לנתח את תכן החלומות - תמיד ניתן לפנות לפסיכולוג או פסיכיאטר שעוסק בפסיכותרפיה דינאמית. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה