מאניות?

דיון מתוך פורום  פסיכותרפיה

17/05/2002 | 22:17 | מאת: מיקי

ד"ר רובינשטיין שלום, אשמח אם תוכל לענות לי על שתיי שאלות. 1). מהו ההבדל בין מאניה דפרסיבית ומאניה מעורבת (בדיכאון), וכיצד ניתן להבדיל בין השתיים? 2). כיצד ניתן להבדיל בין התקף היסטריה וחרדה ובין התקף מאני? הריי שניי אלו מאופיינים בהלך מחשבתי מהיר מהרגיל, אנרגיות זורמות, זרימת אדרנלין מהירה במיוחד, וכדומה. תודה מראש, מיקי

18/05/2002 | 11:00 | מאת: ד"ר גידי רובינשטיין

שלום מיקי, לגבי השאלה הראשונה - לא קיים דבר כמו מאניה דפרסיבית. קיימת הפרעה דו-קוטבית, שעד לפני מספר שנים נקראה "מאניה-דפרסיה", והיא מאופיינת בהתקפי מאניה והתקפי דפרסיה לאחריהם לסירוגין. די בהתקף מאני אחד כדי להגדיר הפרעה דו-קוטבית. בדרך כלל ההתקפים המאניים קצרים ומעטים יותר והדיכאון ביניהם ובין התקופות הרגועות נמשך זמן רב יותר מההתקף המאני. קיים גם דיכאון חד-קוטבי, שבו לא קיימת מאניה כלל, אם כי לא קיימת מאניה בפני עצמה לא במציאות ולא כאבחנה. שתי התופעות, אם כן, נבדלות זו מזו ואינן חופפות כפי שעולה משאלתך הראשונה. בכל הפרעה דו-קוטבית קיים בסיס ביוכימי דומיננטי ביותר ועל כן הטיפול הוא בראש ובראשונה תרופתי (ליתיום ותחליפיו). לגבי השאלה השנייה - אין שום קשר בין חרדה ומאניה (המושג "היסטריה" יצא בתור שכזה ממדריכי האבחון). ראשית, מאניה היא מצב פסיכוטי, המערב ליקוי רציני בבוחן המציאות,ואילו ביקורת המציאות של אנשים הסובלים מחרדה טובה מאוד בדרך כלל (הכוונה לאנשים הסובלים רק מחרדה ולא חרדה כנלווית להפרעות נפשיות קשות יותר). חלק מהתהליכים הפסיכופיזיולוגיים שאת מציינת אכן משותפים לשתי התופעות, אך רק חלק קטן מאוד ומישני מבחינה מהותית. גם דרכי הטיפול, תרופתית ושיחתית, שונים לחלוטין. חרדה היא הפרעה נפוצה ואם אדם סובל רק ממנה, למרות הסבל הרבה הכרוך בה, סיכויי הצלחת הטיפול טובים והטיפול, בגישות מסויימות, יכול אף להיות קצר. במאניה, לעומת זאת, מדובר במחלה המצריכה מעקב תרופתי כמעט לכל החיים ואם כי רבים האנשים המצליחים לתפקד עם הפרעות דו-קוטביות, ההפרעה קשה הרבה יותר ומחייבת מעקב רפואי צמוד, בייחוד אחר נטילת הליתיום ובדיקת רמתו בדם באופן תקופתי וכמובן בפיקוח פסיכיאטרי צמוד. בברכה, ד"ר גידי רובינשטיין

מנהל פורום פסיכותרפיה