מיאסטניה של העפעפיים

דיון מתוך פורום  צניחת עפעפיים

26/07/2010 | 17:44 | מאת: שלומית

אבי בן 82 סוכרתי המזריק אינסולין כשנתיים. לפני כשלושה חודשים החל להיסגר לו עפעף אחד ועכשיו גם השני. כדי לראות הוא נאלץ לפתוח את העיניים עם הידיים. הוא עבר סדרה של צילומים ובדיקות, ביניהן EMG ו-C.T, נשלל קשר לסוכרת והוא אובחן כחולה מיאסטמיה. בעקבות כך הוא החל לקבל טיפול בסטרואידים לפני כשבועיים ללא הצלחה יתרה. שאלתי היא האם במצבו ניתן לבצע ניתוח פלסטי כלשהו לתיקון המצב? תודה מראש

שלומית שלום, מיאסטניה גראוויס היא מחלה נדירה שבה נוצר נוגדן לקולטן (רצפטור) לאצטיל-כולין (הנוירו-טרנסמיטר שנמצא בסינפסה - החיבור בין העצב לשריר).כתוצאה מכך ישנה חסימה במעבר האימפולס העצבי- והפרעה בהתכווצות השריר. המחלה עלולה לפגוע בשרירים שונים בגוף, אך בשכיחות גבוהה פוגעת בעצבוב שרירים העיניים, כגון השרירים המניעים את העיניים, והשריר המרים את העפעף (ובכך גורמת לצניחת עפעף). האבחנה והטיפול התרופתי במחלה הינם בדרך כלל באחריות הנוירולוג. הטיפול בסטרואידים מטרתו לדכא את יצירת הנוגדנים לקולטן. אופצייה טיפולית נוספת היא בתרופה הנקראת מסטינון (נאוסטיגמין) - תרופה שמעכבת את פעילות האנזים המפרק את המולקולה של האצטיל-כולין באיזור הסינפסה העצבית לשריר - ובכך מעלה את כמותו ומשפרת את זמינותו (למרות חסימת הקולטן) - ועשוייה לשפר בכך את התכווצות השריר. במקרים מסויימים במחלה בהם קיימת טימומה (בלוטה בבית החזה המייצרת לימפוציטים - אותם תאים המייצרים את הנוגדנים שחוסמים את הקולטן) - כריתתה על ידי כירורג חזה עשוייה לשפר את הסימפוטומים של המחלה. התאמת הטיפולים ומינוני התרופות להשגת אפקט אופטימלי עשוייה לארוך מספר חודשים. במקרים קשים בהם צניחת העפעף עמידה לטיפול, ולאחר שמוצו הטיפולים השמרניים - ניתן לבצע ניתוח על מנת להרים העפעפיים. מאחר שהעיצבוב לשריר המרים את העפעף פגום - כל מניפולציה כירורגית שנבצע על השריר עצמו (קידומו או קיצורו) נדונה בד"כ לכישלון. מקובל לבצע ניתוח "מתלה עפעפיים" שבו "תולים" את העפעף על גבי שריר המצח (הפרונטאליס) המרים את הגבות באמצעות שתל סינתטי (גורטקס או סיליקון) או באמצעות שתל עצמי. אם תירצי להרחיב הידע בנושא תוכלי לקרוא מאמר שכתבתי על הטכניקה הניתוחית בעברית בעיתון "הרפואה" לפני מספר שנים בלינק: http://www.ima.org.il/harefuah/inpage.asp?show=article&nJournalID=171&catID=402&artID=1911 בברכה, ד"ר ניר זיידר רופא עיניים מומחה בפלסטיקה של העין http://sites.google.com/site/nirseider/ אתר אינטרנט

29/07/2010 | 18:39 | מאת: שלומית

לד"ר ניר זיידר תודה רבה על תשובתך המפורטת והמחכימה

מנהל פורום צניחת עפעפיים