בדיקת רצפת האגן

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

30/07/2010 | 19:18 | מאת: אסתר

יש לי תור לבדיקת רצפת האגן. כיצד מתבצעת בדיקת רצפת האגן ע"י גניקולוג? אינני יודעת למה לצפות . אודה לך על תשובתך.

שלום אסתר, קיימות דרכים שונות לערוך בדיקה של רצפת האגן. אתאר לך כיצד אני בודק באופן רוטיני ואלו עוד אפשרויות קיימות: 1. הבדיקה נערכת על כסא גינקולוגי בתנוחה דומה לבדיקה גינקולוגית רגילה, לאחר שפשטת את הבגדים בחלק התחתון. 2. תוך הסתכלות על פתח צינורית השופכה ('הפתח של הפיפי') תתבקשי להשתעל מספר פעמים כדי להתרשם ממידת התנועתיות של השופכה ולברר האם דולף שתן בזמן שיעול. במקרים מסויימים מחדירים מקלון קטן עם ספוגית בקצה (דומה למנקה אוזניים) לשופכה ומודדים כיצד משתנה הזוית של המקלון בזמן שיעול (בדיקה הנקראת Q-tip). 3. משתמשים בספקולום (מכשיר בצורת פה של ברווז המשמש לבדיקה גינקולוגית רגילה או מכשיר שנראה מעט שונה) ותוך הסתכלות על אזורים שונים בנרתיק (הדופן האחורי,הקדמי ואזור כיפת הנרתיק / צוואר הרחם) תתבקשי להפעיל לחץ כלפי מטה (כמו בשרותים) כדי שהרופא יוכל לזהות פגמים בתמיכה של אזורי הנרתיק השונים ומצב של צניחה קדמית (שלפוחית), אחורית (רקטום) ו/או מרכזית (צוואר הרחם או כיפת הנרתיק) ואף לדרג את מידת החומרה של הצניחה במידה שקיימת. יתכן שתבקשי לחזור על התרגיל מספר פעמים (בד"כ 2-3). 4. מדידת מרחקים שונים כמו המרחק בין פי הטבעת לפתח הנרתיק, המרחק בין פתח השופכה לקצה האחורי של פתח הנרתיק והאורך הכולל של הנרתיק. 5. כשהבודק מחדיר 2 אצבעות לנרתיק הוא עשוי לבקש ממך לכווץ את הנרתיק כדי להתרשם מכח הכיווץ של שרירי רצפת האגן. 6. בנשים הסובלות מדליפה צואה או גז חשוב גם לבדוק את טונוס (מתח) סוגר פי הטבעת ע"י החדרת אצבע והתרשמות מהחלץ שמייצר שריר הסוגר הן במנוחה והן כשאת מנסה לכווץ אותו. 7. לעיתים מצמידים מתמר (שפופרת) אולטרהסאונד לאזור הפות מבחוץ כדי להתרשם מהמנח של אברי האגן על גבי רצפת האגן וכיצד הוא משתנה כשאת מפעילה לחץ כלפי מטה. זהו סה"כ. בדיקה כזו אורכת כ-5 דקות וכרוכה במעט אי נעימות אך לא אמורה לכאוב. מאחל לך בשורות טובות!

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן