דלקת בערמונית

דיון מתוך פורום  ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת

31/07/2012 | 16:26 | מאת: אייל

ד"ר שלום רב אני בן 57 בקבוצת סיכון ,מתנצל מראש על אורך השאלה. מגיל 50 בדיקות שנתיות מראות על נפח ערמונית של בין 45-55 סמ"ק ושאריות שתן של 50-90 סמ"ק PSA עומד על כ 1.1 יציב. מטופל באלפא קל ללא בעיות מיוחדות .ב 2005 וב 2010 סבלתי מחום וPSA קפץ ל 6-16 ולאחר טיפול אנטיובטי קצר ירד לרמות הנורמליות והחום חלף והמשכתי באנטייוטיקה חודש. היות ואבחנת הרופא הייתה אפשרות לדלקת כרונית בערמונית אני מטופל מתחילת 2012 באבודרט ואלפא קל.למרות זאת ביולי 2012 בעקבות צריבה קלה במתן שתן שוב נמצא רמה גבוהה של PSA 6.5 אך הפעם ללא חום.הרופא נתן לי שוב אנטיביוטיקה וכפי הניראה הבעייה חלפה.האם לדעתך זו דלקת כרונית בערמונית(3 פעמים)?האם יש משמעות שהפעם הדלקת לא לוותה בחום ובפעמים הקודמות כן?.האם יש משמעות שהמירווח בין הופעת הדלקת היה בתחילה 5 שנים ולאחרונה שנתיים יש לה משמעות.?האם כדאי גם להשתמש בפרמיקסון כי הוא נוגד דלקת?האם את ממליצה על טיפול מונע כל שהוא?הרופא קבע רק חודש אנטיוטיקה כדי למנוע מהחידקים "להתרגל" לתרופה וכך לשמור על אפקטיביות התרופה מה דעתך?.והכי חשוב האם אכן כל דלקת כרונית בערמונית תוביל להיוצרות חסימה ןבהכרח לניתוח להסרת הערמונית? האם אכן אין דלקת ערמונית שאינה מסתיימת בחסימה ובניתוח להסרת הערמונית?.אם כן כמה זמן נותר לי עד הניתוח ?תודה מראש מודאג אייל.

שלום לך אייל, אמרת שאתה "בקבוצת סיכון- למה כוונתך? ולשאלותיך- דלקת בערמונית יכולה להיות אקוטית ובד"כ מלווה בתסמינים (למשל צריבה, דחיפות, קושי בריקון) וחום, ואכן ה PSA עולה ומגיב לאחר טיפול באנטיביוטיקה- בירידה לרמות הנורמה. עדיין, יכולה להיות דלקת בערמונית שאינה חיידקית או שהיא כרונית- תקופה מסויימת של תחושות לא נוחות בהשתנה גירוי וצריבה- ללא חום, ושוב, אם יש תנודת עליה בPSA וטופלת באנטיביוטקיה- ה PSA אמור לרדת, אם אכן מדובר בדלקת ממקור זיהומי. עדיין, PSA מושפע מגורמים רבים ולא תמיד ניתן לדעת מה בדיוק גרם לעלייתו."דלקת" לא חייבת להיות "זיהום". אם "קבוצת הסיכון" לה את משתייך היא של סרטן ערמונית (כלומר יש לך אבא או אח שסבלו ממחלה זו) כן היתי קצת יותר זהירה עמך ושוקלת ביופסיה אם טיפול אנטיביוטי אינו מוריד את רמות ה PSA. טיפול מונע לסרטן ערמונית אין- ההמלצות הן פשוט לשמור על אורח חיים בריא עם פעילות גופנית , המנעות מעישון והקפדה על אכילה נכונה, כמו גם מעקב שגרתי בבדיקות דם ובדיקה גופנית אצל אורולוג- בעיקר אם אתה נמנה על קבוצת סיכון לסרטן ערמונית. יש האומרים שאכילת עגבניות (המכילות ליקופן) יכול לעזור במניעה אבל זה לא חד משמעי. לגבי פרמיקסון- זוהי תרופה צמחית המכילה דקל ננסי שלו תכונות אנטי-דלקתיות וניתן לקחתה בהתאם לתסמינים, בהחלט יכול להיות שהיא תקל על צריבה או ריקון השתן. אין שום הוכחה שדלקת כרונית גורמת להפרעות שמחייבות ניתוח. בד"כ מה שגורם לצורך בניתוח היא הגדלה שפירה של הערמונית שחוסמת ומפריעה למעבר תקין של השתן. אם לא הגבת לתרופות לשיפור ההשתנה ולהקטנת הערמונית אזי יש מקום לטיפול ניתוחי. כמובן שלא ניתן לחזות מי ומתי יצטרך ניתוח(לא מצאו קשר ישיר בין גודל הערמונית לחומרת התסמינים ולצורך בניתוח)ולכן עליך פשוט להיות קשוב לגופך, ולרופא שלך- ואם כל מה שניסית באופן שמרני לא עוזר ואינך מתרוקן היטב שווה לשוחח עם הרופא על אופציה ניתוחית.

01/08/2012 | 14:19 | מאת: אייל

ד"ד שלום רב,תודה על התשובה המפורטת ,עם זאת נשארו מספר שאלות פתוחות שאודה אם תוכלי להתיחס אליהן ספציפית,ולשאלתך קבוצת סיכון היא אבי שהוסרה ממנו .ערמונית מוגדלת ולבסוף סבל מסרטן שלפוחית. בנוסף התגובה שלי לאנטביטיקה מצוינת.לאחר מספר ימים של אנטיביטיקה הדלקת חלפה וה PSA חזר לרמתו 1.2. להלן השאלות: א.האם דלקת שהופיעה ב 7 שנים אחרונות פעמיים בהפרש של 5 שנים עם חום ובפעם השלישית פער של שנתיים ללא חום אך כולן עם עליה של הPSA מ1.2 ל 6-16 וצריבה קלה,האם אכן היית מאפיינת כדלקת כרונית בערמונית? ב.האם יש משמעות שבפעמיים הראשונות הדלקת לוותה בחום ואילו בפעם השלישית ללא חום רק צריבה קלה(האם יתכן כתוצאה מאבודרט שהתחלתי לפני כ חצי שנה). ג.לאחר הדלקת בפעם השנייה הרופא המליץ לי לקחת אבודרט בנוסף לאלפא קל למרות שגודל הערמונית 45-55 סמ"ק ושארית 50-90 סמ"ק ,זאת עקב חשש שהדלקת תוביל בהכרח לחסימה ואז לניתוח הסרת ערמונית.האם אכן החשש לחסימה מוצדק?ומצריך אבודרט? ג.הרופא קבע חודש אנטיביטיקה בלבד כדי לשמור על אפקטיביות האנטיוטיקה האם מקובל?לא בצעתי בדיקת תרבית האם היית ממליצה? ד.והכי חשוב האם אכן כל דלקת כרונית בערמונית תוביל להיוצרות חסימה ןבהכרח לניתוח להסרת הערמונית? ה.האם נניח בדיקת PSA כל חצי שנה היא דרך נאותה למניעה? או לקיחה תמידית של אנטיוטיקה במינון נמוך כל החיים?או האם יש דרכים אחרות למניעה וטיפול בדלקת בערמונית?. ו.מהו אחוז הנרפאים אם בכלל מדלקת כרונית בערמונית. תודה ומתנצל מראש על אורך השאלות

מנהל פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת