עזרה!

דיון מתוך פורום  קשיים בתפקוד לימודי

14/07/2010 | 21:49 | מאת: יעל

היי, חבר שלי הוא סטודנט למדעי המחשב באוניברסיטה. יש לו קושי בלהתרכז בחומר הלימודים. להלן הסימפטומים העיקריים: 1. מאבד קשב וריכוז בחומר מהר מאוד, מתחיל לחשוב ולהתעסק בדברים אחרים גם כשאין גירויים מיוחדים בסביבה. 2. מתחיל לקרוא משפט או פסקה מספר פעמים עד שהוא בכלל מתחיל לנסות להבין ולהפנים אותה, כי בפעמים הראשונות עדיין הוא לא מעבד את המשפט לכדי משמעות כלשהי. 3. שוכח מהר מאוד את הפרטים הקטנים של החומר שלמד, לרבות טכניקות לפתרון של תרגילים שפתר עוד באותו יום. 4. מפוזר מאוד בסדר הלימוד; בכל סדר שהוא קובע לעצמו, הוא מרגיש שאינו מתקדם מספיק, ואינו בוחר ללמוד בדרך אחרת (והתהליך חוזר על עצמו). 5. עקב הסיבות לעיל, מבזבז זמן רב מדי על מעט מדי למידה. בהערכה גסה, למידה שלוקחת לסטודנט הממוצע חצי שעה לוקחת לו 3-4 שעות. 6. מרגיש חסם מחשבתי בכל הקשור לפתרון בעיות. תרגילים שפתר במהלך הסמסטר פתאום נראים לו קשים, ואינו מצליח לפתור אותם. 7. מבחינת הטכניקה והיצירתיות בפתרון הבעיות, הוא מרגיש חלש יותר משהיה במהלך הסמסטר – כלומר, עד לפני כחודש. 8. מרגיש תחושת תסכול עקב חוסר ההתקדמות, שמשפיעה לרעה על מצב הרוח והמוטיבציה. חש עייפות פיזית ומנטאלית, ולעיתים מאבד חשק ללמוד את החומר. האם התסמינים האלה מצביעים על איזושהי הפרעה, ז"א - משהו שדורש טיפול? ובכל אופן, מה אפשר לעשות בינתיים (הוא שבוע לפני מבחן חשוב וגדול) כדי לשפר את המצב? האם קיימות טכניקות כלשהן? אני רוצה לציין גם שבמהלך הסמסטר האחרון (ז"א - בערך שלושת החודשים האחרונים) המצב היה פחות גרוע (כי גם הלימודים היו פחות אינטנסיביים), והמצב החמיר עכשיו, בתקופת המבחנים, כשהלימודים יותר אינטנסיביים. (הקורסים שהוא לקח בסמסטר האחרון הם מתמטיים תיאוריים) אשמח מאוד מאוד לתשובה או להערכה בנושא. תודה רבה מראש!

שלום יעל, מתיאורך נשמע שחברך סובל מלחץ בחינות. יתכן שיש גם בעיה של קשיי ריכוז או ליקויי קשב המחריפים משמעותית בשל הלחץ בתקופה זו (אולם בכדי לקבוע האם קיים ליקוי למידה דרוש אבחון מקיף). לחץ בחינות יכול להתבטא בזמן הבחינה עצמה ו/או בלמידה אליה, ובא לידי ביטוי במישור הרגשי (חרדה, מועקה וחוסר חשק ללמוד), הגופני (עייפות פיזית), החשיבתי (חוסר ריכוז, מחסום בחשיבה) וההתנהגותי (בזבוז זמן רב ולא יעיל על למידה וחזרה לא יעילה על אותו חומר שוב ושוב). מצב זה ניתן לטיפול פסיכולוגי או תרופתי או שילוב של שניהם. קשה להתחיל טיפול שישפיע שבוע לפני בחינה גדולה, אך יתכן כי התייעצות עם רופא המשפחה או קביעת פגישה לטיפול פסיכולוגי יוכלו להתחיל בהורדת הלחץ למבחנים הבאים ואולי ישפרו קצת את המצב לימים הקרובים. בהצלחה!!

מנהל פורום קשיים בתפקוד לימודי