ניתוח לפני הקרנות

דיון מתוך פורום  שחזור שד

28/08/2013 | 16:15 | מאת: ליבי

שלום ד"ר שגית, אני שואלת בנוגע לאישה בת 52, אשר לוקה בסרטן בשני השדיים. היא עתידה לעבור ניתוח בשניהם (עוד לא ידוע האם כריתה מלאה או חלקית), וגם הסרה מניעתית של השחלות.(נשאית BRCA). היא עברה טיפול כמותרפי פרה-אדג'ובנטי, וצפויה לעבור הקרנות לאחר הניתוח. משקל 69, גובה 157. שאלתי: אם בכוונתה לעבור שחזור שד, מתי הכי מומלץ לעשות אותו? בניתוח הראשון או אחרי ההקרנות? האם מומלץ במצבה שתלי סיליקון או רקמה עצמונית? האם ניתן לעשות ניתוח משולב עם הסרת השחלות? תודה רבה, ליבי.

ליבי היקרה, את שואלת שאלות רבות וכבדות משקל ותשובתי לא תוכל להיות מקיפה כפי שבדרך כלל אנו עושים ביעוץ פנים אל פנים. בכל זאת אנסה לענות על כמה שאלות מרכזיות. האחת, האם לעבור שחזור שד? אין בשחזור כדי להפריע להקרנות העתידיות ואין בו כדי לעכב חלילה אבחון של השנות מקומית. יחד עם זאת, ההקרנות עשויות לפגוע בשחזור העתידי בין אם הוא שתל סיליקון או רקמות עצמוניות. עליך לדעת שהקרנות עשויות לפגוע בשחזור ולהפוך את השד המשוחזר לנוקשה יותר ופחות טבעי (סיבוך הנקרא התכווצות קופסית ששכיחותו גבוהה בנשים משוחזרות עם שתל סיליקון שהוקרנו). באשר לסוג השחזור, באשה הצפויה לעבור הקרנות, לא הייתי בשלב ראשון מבצעת שחזור אוטולוגי מסובך דו צדדי, אלא שחזור עם שתל סיליקון שהוא קצר יותר ופשוט יותר. לאחר שטיפולי ההקרנות יסתיימו יש לבחון את התוצאה. אם ההקרנות הביאו לפגיעה משמעותית בתוצאה האסתטית, יש לשקול שחזור אוטולוגי. לא מקובל לבצע כריתת השחלות ביחד עם כריתת השד והשחזור. כדאי להחלים מהאחד ואז לעבור את השני. המון בהצלחה!

28/08/2013 | 23:14 | מאת: ליבי

קודם כל המון תודה על התשובה המפורטת! דבר שני, כדי לסבר את האוזן, גם שחזור אוטולוגי עשוי להסתיים בהתכווצות קופסית לאחר הקרנות? למרות שמדובר ברקמות עצמיות? אנחנו מאוד מתלבטים שכן נאמר לנו ע"י האונוקולוגית כי סיליקון עשוי להפריע לאיכות ההקרנות, ולזה כמובן ישנה משמעות הרבה יותר גדולה ממראה אסתטי. תודה מראש, ליבי.

מנהל פורום שחזור שד