יעילות תרופות ביולוגיות

דיון מתוך פורום  קרוהן וקוליטיס

04/09/2017 | 21:39 | מאת: מתעניין

של ד"ר קראתי באתרים רציניים בחו"ל שיעילותם של תרופות ביולוגיות אצל חולי מעי דלקתי עומד על עשרה אחוזי הצלחה בלבד. עד כמה שידוע לי הרופאים בארץ מדווחים על 70 אחוזי הצלחה. האם יוכול להיות הבדל כה גדול ? היכן ניתן לקבל את הנתונים המדוייקים כמה ניתוחי כריתות מעי מתבצעים כל שנה ? הרבה מדובר על סיכון מוגבר של סרטן המעי אצל חולי מעי דלקתי. האם ישנם רישומים מדויקים לגבי נושא זה והיכן ניתן לקבלם. תודה רבה

05/09/2017 | 17:59 | מאת: ד"ר לב ליכטנשטיין

קראתי באתרים רציניים בחו"ל שיעילותם של תרופות ביולוגיות אצל חולי מעי דלקתי עומד על עשרה אחוזי הצלחה בלבד. עד כמה שידוע לי הרופאים בארץ מדווחים על 70 אחוזי הצלחה. האם יוכול להיות הבדל כה גדול ? מחקרים שונים מגדירים הצלחה באופן שונה. אין הבדל יעילות משמעותי בין התרופות. ככלל אצבע, רובן עוזרות בכ-50-65% מהמטופלים. רק בחצי מהנ״ל הדלקת נרגעת לחלוטין (״רמיסיה מוחלטת״), בשאר - נרגעת באופן משמעותי אך לא לגמרי (״תגובה אך לא רמיסיה מוחלטת״). שאר ההבדלים בדווחים הם בפרטים נוספים: 1. האוכלוסית המחקר: -- ״וותיקים״ שסובלים ממחלה זמן רב, צברו נזקים לאורך זמן וששאר התרופות כבר נכשלו - לרוב יגיבו פחות ממטופלים שזה עתה אובחנו, וזאת התרופה הראשונה שלהן) -- עם איזה טיפול נכנסו למחקר (אפקט מצטבר של צירופי תרופות). לדוגמה, מטופלים על אימורן צפויים להגיב יותר טוב לחלק מתרופות ביולוגיות (רמיקייד) גם אם האימורן לבדו לא היה מספיק 2. מינוןֿ 3. באיזה אופן וודאו שהמינון מספיק (בדקו רמות? ויסתו מינון על פי רמות?)ֿ היכן ניתן לקבל את הנתונים המדוייקים כמה ניתוחי כריתות מעי מתבצעים כל שנה ? -- באיזה מסגרת? אני מניח, שלגבי מנתח ספציפי (או מחלקה ספציפית) צריך לשאול אותו; כלל ארצי - משרד הבריאות האם ישנם רישומים מדויקים לגבי נושא (סרטן המעי אצל חולי מעי דלקתי) והיכן ניתן לקבלם. -- רשם הסרטן של משרד הבריאות? תודה רבה -- בשמחה

05/09/2017 | 22:01 | מאת: מתעניין

תודה על תשובתך. לדעתי כאשר מדברים על יעילות מתכוונים לרוב שהחולה יכול לנהל חיים נורמליים. לכן קצת קשה לי לקבל הבדלים כה גדולים אפילו אם מדובר ב 50 אחוז כפי שאתה מתאר. ההבדל הוא עדיין גדול מאוד מהדיווחים שמתקבלים מחו"ל קשה לי להאמין שמשרד הבריאות מנהל רישומים על מספר חולים מדוייק שסובלים ממעי דלקתי ובמקביל גם סובלים מסרטן המעי. הרבה רופאים אומרים זאת מבלי שיש בידם רישומים מדוייקים. וזה לדעתי לא בסדר.

07/09/2017 | 21:46 | מאת: ד"ר לב ליכטנשטיין

כאשר מדברים על יעילות מתכוונים לרוב שהחולה יכול לנהל חיים נורמליים. לכן קצת קשה לי לקבל הבדלים כה גדולים אפילו אם מדובר ב 50 אחוז כפי שאתה מתאר. -- אתה רואה, הכל עניין של הגדרה. במחקרים יש צורך להשוות בין אלפי אנשים שלכל אחד מהם חיים ותיפקוד משלו. לא ניתן להסתפק במשהו אמורפי כגון ״מנהל חיים נורמליים״. חייבים מדד מספרי, מדיד.... ההבדל הוא עדיין גדול מאוד מהדיווחים שמתקבלים מחו"ל -- כל הדווחים מתקבלים מחו״ל. אין מחקרים ישראלים, אנחנו מדינה קטנה מדי קשה לי להאמין שמשרד הבריאות מנהל רישומים על מספר חולים מדוייק שסובלים ממעי דלקתי ובמקביל גם סובלים מסרטן המעי. -- משרד הבריאות מנהל רישם ארצי מדוייק ביותר של מקרי סרטן. כל סרטן מחוייב דווח מיידי למשרד הבריאות (הדווח מופק אוטומתית, בעת הקלדת קוד אבחנה של המטופל לתיקו הרפואי בקופ״ח). בדווח לא מופיעות אבחנות נוספות אך יש פרטי המטופל. אחד הדברים שהאפידמיולוגים של משרד הבריאות עושים זה לבדוק האם אבחנה מסויימת נקשרת לשיעור מוגבר של סרטן כזה או אחר. חלק מהדווחים מתפרסמים שנתית. אישית אני לא מודע לסטטיסטיקה של שיעורי סרטן במטופלי מעי דלקתית אך אם אתה מתעניין - משרד הבריאות הוא הכתובת הרבה רופאים אומרים זאת מבלי שיש בידם רישומים מדוייקים -- אני מנסה לעזור לך אך עושה רושם שאתה כבר גיבשת דיעה, ולא ממש מעוניין בתשובות לשאלות ששאלת? וזה לדעתי לא בסדר -- נו, ועכשיו אתה גם אומר שאני לא בסדר שנה טובה

מנהל פורום קרוהן וקוליטיס