דילמת אבחון אולי קרוהן

דיון מתוך פורום  קרוהן וקוליטיס

24/06/2017 | 15:32 | מאת: נועם

אבי בן 82 סובל משלשולים מוזרים. פעם בכמה ימים בבוקר שלשול בשתי יציאות וזהו. בכל שאר הימים 3 יציאות שלמות רגילות ביום. אוכל מזון מוצק בלבד ללא גבינות רכות וחלב. משתמש בסטופיפ סמפטומטי בלבד. לפני 5 שנים קולונסקופיה תקינה לחלוטין. לפני שנה וחצי גסטרוסקופיה עקב דימום בתריסריון כיבים רבים מטופל בלוסק. אין לו כאבים בבטן בכלל יציאות כאמור רגילות שלמות. עבר לפני שנה שבץ בגזע המח פונס. אבל שוקם. הולך ומדבר רגיל. הגסטרו דורש להתחיל באבחון קולונוסקופיה חדשה! וגסטרוסקופיה חדשה. אנחנו ביקשנו להתחיל בברור עם סיטי למעי הדק או mre לבעיות במעי הדק דחקתיות קרוהן וכו. הסימפטומים מתאימים? לדעתנו הבעיה היא לא במעי הגס ושאלתי האם הקלונסקופיה היא הבדיקה המיידית הראשונה שנדרשת בברור כאן? מה הסיכוי שזה סרטן המעי הגס? למי שעשה כבר ובגיל הזה. יש גם סכנה בהרדמה לאחר שבץ מוחי בבצוע קולונסקופיה. בכל מקרה לא גסטרוסקופיה ולא קולונסקופיה מדגימות את המעי הדק בעיות דלקתיות קרוהן. האם זה נכון לברר קודם מעידק? הוא עבר את כל הבדיקות דם וחידקים במעי וכו. תקין. הוא סובל מסוכרת יציבה עם התחלה של נטורפתיה סוכרתית ברגלים. האם יתכן שזה המקור לבעיה? כרגע לא מוכנים לטפל בו ומתעקשים על קולונוסקופיה. אובדי עצות. נודה על כל הכוונה האם המחשבה שלנו לברור מעי דק תחילה נכונה?

24/06/2017 | 20:22 | מאת: ד"ר לב ליכטנשטיין

שלום נועם התחלתי לקרוא ועצרתי את עצמי באמצע. אין כל דרך לתת יעוץ פרטני על דפי הפורום. אסתפק בהערות כלליות (או חומר למחשבה): ״הגסטרו דורש להתחיל באבחון עם...״ -- אבחון של מה? ״אנחנו ביקשנו להתחיל בברור עם...״ -- בירור של מה? ״הסימפטומים מתאימים?״ -- השאלה הנכונה בכעיניי לא האם הסימפטומים מתאימים לניואנס כזה או אחר של מחלת מעי דלקתית (יש חפיפה עצומה בין מאפיינים בתסמיני מחלה ואתר המעורב) - אלא האם התסמינים הקלים יחסית (לפי מה שתיארת) מצדיקים (בגילו ובמצבו) טיפול אגרסיבי בתרופות לדיכוי מערכת חיסונית. הרי בסופו של דבר, כשזה בה לדיכוי הדלקת ב״תותחים כבדים״, אנו לא בוחרים בין טוב לרע - אלא בין רע במיעוטו אנחנו ביקשנו להתחיל בברור עם סיטי למעי הדק או mre לבעיות במעי הדק דחקתיות קרוהן וכו. הסימפטומים מתאימים?

מנהל פורום קרוהן וקוליטיס